Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9258205 www.bgdnes.bg

Най-старата дилърка уволни адвоката

Най-старата наркодилърка в страната е "уволнила" адвоката си, след като е призната за виновна за участие в организирана престъпна група за разпространение на дрога, научи "България Днес".

Присъдата на пенсионираната счетоводителка от столичния квартал "Люлин" й бе наложена от спецсъда. Заедно с бабата наказание от четири години затвор отнесе и нейният внук Мартин Петров-Дебелия, посочен от прокуратурата като бос на наркобанда от общо четирима души.
До последно Чавкарска очаквала да бъде оправдана от първата инстанция. Смятала, че е несправедливо обвинена, защото по твърдения на нейни близки си "варила канабис заради галукомата". След като чула решението на магистратите, с което е призната за виновна, Чавкарска преценила, че защитникът й не си е свършил добре работата, и решила да го освободи от ангажимента.
По думите на запознати 78-годишната баба сама написала и подала молба до апелативния спецсъд за обжалване на присъдата си от една година условно. С документа пред втората инстанция Чавкарска настоявала да бъде призната за невиновна по повдигнатите й от прокуратурата обвинения. Като мотив за искането си наркодилърката посочила, че по време на разглеждането на делото от първата инстанция са допуснати съществени процесуални нарушения. Освен това правото й на защита също било нарушено. По тези причини пенсионерката считала, че казусът й трябва да бъде разгледан и решен от апелативната инстанция.
В петък на 27 ноември ще се проведе заседание по казуса в апелативния спецсъд. Очаква се на него Чавкарска да се яви в залата, а внукът й Мартин ще участва по скайп от затвора заради наложените противоепидемични мерки. Той също не е доволен от наложената му присъда от четири години затвор и я обжалва пред втората инстанция.
Съдбата на Дебелия е значително по-тежка от тази на баба му, тъй като той е признат за виновен като бос на наркобандата и е в затвора. Ако наказанието му от 4 години бъде потвърдено от апелативния спецсъд, Мартин ще трябва да прекара общо 6 години зад решетките. Престоят му в кауша се увеличава, защото има и предходна условна присъда от две години за разпространение на наркотици. В нейния изпитателен срок Петров е извършил ново престъпление, а именно пласирането на дрога в "Люлин".

Реклама


В затвора са и другите двама подсъдими от бандата на Дългия. Те бяха заключени зад решетките, които още при внасянето на обвинителния акт в спецсъда, на 16 април 2019 г., те се признаха за виновни. Сключиха споразумение с прокуратурата, което съдът одобри, и така двамата отидоха в пандиза за по три години.
Двамата също ще дават показания пред апелативния спецсъд.
Четиримата участници в ръководената от Мартин Дебелия наркобанда бяха задържани на 1 ноември 2018 г. при операция на ГДБОП и спецпрокуратурата. При обиските от всеки от тях са иззети различни количества наркотици. Малко преди ченгетата да влязат в апартамента на 78-годишната Цветанка Чавкарска, тя изхвърлила през прозореца плик с близо четвърт килограм марихуана. Пенсионерката опитала да се освободи и друго количество в тоалетната чиния.
Според обвинението на прокуратурата, когато внукът отсъствал, баба Цветанка Чавкарска разпределяла на дози кокаин и марихуана в дома им. Приемала и клиенти след уговорка по телефона.
По данни на криминалисти наркобандата била организирана около година преди разбиването й - през лятото на 2017 г. В хода на разследването били използвани и специални разузнавателни средства.

Възрастта я отърва от пандиза

Напредналата възраст на най-старата дилърка - 78-годишната Цветанка Чавкарска, я спаси от по-тежка присъда. При налагането на условната присъда магистратите отчели и факта, че единствено тя от групата не е била осъждана в миналото.
След задържането си по време на акцията Чавкарска прекара зад решетките няколко дни в началото на ноември 2018 г. В килията наркобабата добавила още едно заболяване - цистит, което усложнило и без това влошеното й здравословно състояние. Пенсионерката имала сърдечни проблеми, а в комбинация с възпалението на пикочния мехур страданията й дошли в повече. Заради тях и напредналата си възраст тя бе пусната под "домашен арест".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама