Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9258376 www.bgdnes.bg

Легендата в биатлона Ирина Никулчина: Без Краси Анев ще е тежко

Липсата на Красимир Анев ще се отрази тежко на националния отбор по биатлон, смята легендарната олимпийска медалистка Ирина Никулчина. За пръв път от 12 сезона самоковчанинът няма да кара за българския тим. Европейският шампион за миналата година прекрати своята кариера, за да се отдаде на семейството. Без него националите откриват сезона в събота с първия старт от Световната купа в Контиолахти (Фин).

"Ще бъде тежко, защото Краси в последните години винаги е бил сред елита - смята Никулчина. - Надявам се, че останалите момчета са добре подготвени. Владо Илиев е дългогодишен титуляр в националния отбор. Димитър Герджиков и Тони Синапов са във възраст, в която вече имат доста състезания. Ще се направи тест на дебютанта Благой Тодев, който е един от най-талантливите юноши, и Владимир Оряшков."

Реклама

За сметка на Красимир Анев към отбора се присъедини видна фигура от елита на световния биатлон. Именитият руски треньор Александър Касперович от няколко месеца се грижи за подготовката на състезателите.

"Промените носят положителен ефект - добави Никулчина. - Доколкото знам, всички са доволни от новата методика. Подготовката е протекла нормално. Касперович е човек с огромен опит. Руснаците са школа с традиции. Още по мое време работеше и с мъжкия, и с женския отбор. Държи много на дисциплината. С него може да се комуникира. Когато има доверие между състезател и треньор, резултатът винаги се получава."

Както всички останали спортове, и в биатлона има много неизвестни заради пандемията коронавирус. Календарът може да претърпи промени, а пътуванията между отделните държави стават все по-трудни.

"Годината ще е трудна заради пандемията. Голяма част от отборите са с нарушена подготовка. Закъснели са - обясни Никулчина. - Ще бъде непредвидим сезон откъм резултати. Очаквам изненади. Най-важното е да има състезания. Ще е жалко, ако годината се провали заради коронавируса, защото целият труд ще отиде на вятъра. Най-важното е здравето."

Никулчина беше част от най-славния български отбор по биатлон в историята заедно с олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, Павлина Филипова, Радка Попова и Ива Шкодрева-Карагьозова. За тяхна наследничка е сочена Милена Тодорова, която миналия сезон завърши втора на световното първенство за девойки.

"Женският отбор трябва да расте стъпка по стъпка - похвали Ирина Никулчина момичетата. - Показаха прекрасни резултати. Да се надяваме, че ще ги затвърдят и ще се наложат в дамския елит. Те имат мотивация за работа. Хубав колектив са. С резултатите идва и самочувствието. Не трябва да се поддават на напрежението, защото ще има очаквания за още по-добри класирания."

Реклама
Реклама
Реклама