Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9259926 www.bgdnes.bg

Доброволецът в битката с вируса Тервел Пулев: Борбата с COVID-19 стана по-тежка

Помагам с проблемни пациенти, лекарите са много изморени

Боксьорът Тервел Пулев отново излезе на първа линия в битката с коронавируса. Бронзовият олимпийски медалист се включи като доброволец в Спешното отделение на болница "Софиямед". Още през април 37-годишният софиянец подаде ръка на медиците.

"Сега положението е доста по-тежко според докторите, а и от видяното - разказа за "България Днес" Тервел Пулев в една от малкото почивки от неговите задължения като доброволец. - В болницата има вече затворен коридор, който граничи със спешното отделение. В определен час оттам се придвижват само пациенти с COVID или такива, които имат съмнение, че са болни. Правят се изследвания и рентгени. Преди това го нямаше. Вече броят на заболелите е доста по-голям."

Реклама

Всички болнични заведения в страната страдат от липса на компетентни специалисти. Има сериозен недостиг на доброволци, които да помагат за придвижването на пациенти и дезинфекция на помещенията.

"Големият проблем е в медицинския персонал, защото много хора от тях са болни и карантинирани - обясни Тервел Пулев. - Това създава дисбаланс. Има и случаи на починали доктори."

Боксьорът се включва навсякъде, където има нужда от него. Напрежението сред пациентите и притеснението от коварната болест понякога създава взривоопасни ситуации в болниците.

"Помагам с всичко - обобщи своите задачи Тервел Пулев. - Има проблемни пациенти, с които останалите не могат да се оправят. Затова е хубаво и аз да бъда там."

От болницата са щастливи не само от допълнителната ръка в неравната война с коронавируса, но и от примера, даван от успешния спортист.

"Благодарим на Тервел Пулев, както и на семейството му, защото той е тук - коментира началникът на Спешното отделение в "Софиямед" д-р Иван Христов. - Той е пример за това как освен в спорта, но и в живота може да бъдеш шампион чрез личния си пример. За разлика от много хора, които само говорят, той показва с действия позитивния пример."

Реклама

Коронавирусът обърка плановете на Тервел Пулев. Неговата професионална кариера върви отлично с 15 победи в 15 мача. За последно българинът се боксира на голямата галавечер в Пловдив през миналата година, където се справи с американеца Дишон Уебстър и спечели интернационална титла.

Кубрат дарява половината хонорар

Кубрат Пулев обеща да дари половината хонорар от мача си с Антъни Джошуа за битката срещу коронавируса в България. Кобрата даде интервю пред немското издание "Билд" през април, в което разказа как планира да подпомогне медиците.

"Ще даря 50% от парите за неуморните герои в борбата с коронавируса. Ще дам за лекарите, медицинските сестри, болниците и за закупуване на необходимата апаратура, за да се справим с този дяволски вирус", сподели братът на Тервел Пулев.

Българинът ще се бие със световния шампион в тежка категория на 12 декември в Лондон. В момента Пулев продължава с подготовката за срещата.

Реклама
Реклама
Реклама