Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9262326 www.bgdnes.bg

Световноизвестният оперен ас Камен Чанев почина от коронавирус (Видео)

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев почина, съобщава БНТ. Той беше диагностициран с COVID-19 и приет в болницата в Стара Загора, тъй като състоянието му се влоши. Преди дни близките на Камен организираха кампания в социалните медии, за да осигурят спешно реконвалесцентна кръвна плазма за лечението му.

Камен Чанев е роден на 27 август 1964 г. в Сливен. Той беше най-успешният съвременен български тенор на международната сцена. Завършил е Държавната музикална академия в София, специализирал в Римската академия за изкуство и култура при Борис Христов. През 1992 г. започва работа в Софийската опера и балет. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. От 2016 г. насам бе част от трупата на Държавна опера – Стара Загора.

Реклама

Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианиста на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса “Йоси Бьорлинг” в Швеция. Изявяваше се в основния теноров репертоар не само у нас, но и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.

Името на Камен Чанев се свързва със сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от "Манон Леско” и на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай”) и на Арена Ди Верона (Калаф от "Турандот”). Репертоарът на певеца бе разнообразен и включваше над 30 главни роли - в “Аида”, “Дон Карлос”, “Травиата”, “Риголето”, “Селска чест”, “Палячи”, “Трубадур”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, „Риголето”, „Кармен” и др., както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, "Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, "Стабат матер” на Росини, "Симфония №8” на Малер и др.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама