Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9262560 www.bgdnes.bg

Майката убийца се измъква като невменяема?

Защитата: Може и друг да е заклал децата

Изследване ще покаже дали Кристина Дунчева от Сандански може да носи наказателна отговорност

Невменяема може да се окаже майката Кристина Дунчева, обвинена за убийството на двете си деца! Експертиза тепърва ще установява дали 32-годишната жена е разбирала свойството и значението на постъпките си. Това стана ясно вчера в Софийския апелативен съд, научи "България Днес".

Реклама

Дунчева обжалва задържането си под стража, но с декларация отказва да присъства на заседанието. За наличие на тежък психически проблем признава и адвокатът й Маньо Алексиев. Той разказва пред магистратите за разговора си с обвиняемата. "Тя страда от тежко психично разстройство, страхува се да напусне ареста. Смята, че ако напусне килията и бъде отведена в София, няма да може се върне. На моменти изпада в безтегловност".

Проблеми с психиката на Дунчева констатира в становището си и д-р Таня Мицева от Сандански. В тази връзка са и показанията на роднини. Въпреки това твърденията за наличие на психични проблеми не могат да удостоверят липса на вменяемост на този етап, заключват магистратите. Те уточняват, че тепърва предстои изясняване на състоянието на обвиняемата и след това може да се прецени дали тя е разбирала постъпките си и може ли да носи отговорност. "Настоящият състав не може да прави изводи в тази посока", категорични са съдиите Камен Иванов, Пламен Дацов и Светла Букова.

Те оставят обвинената майка зад решетките, като преценяват, че тя е със завишена степен на обществена опасност. На свобода няма да се укрие, но може да извърши престъпление. Рискът за това се извежда от тежкото обвинение и обстоятелствата около престъплението - това, че то е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

От друга страна събраните доказателства на този ранен етап са достатъчни да се предположи, че Кристина Дунчева е убила децата си - 5-годишния си син Васил и 3-годишната си дъщеря Ивон, посочват магистратите. За този извод те цитират свидетелските показания на близките на Дунчева, включително на родителите й, и на Георги Трайков - човекът, с когото е живяла на съпружески начала и който е баща на децата. Освен това в подкрепа на обвинението са показанията на полицейските служители, които са се отзовали на местопрестъплението, протоколът за оглед, протоколът за вземане на сравнителни образци, а също и освидетелстването на Дунчева и Трайков. Всичко това сочи вероятност Кристина да е автор на извършеното тежко посегателство спрямо децата, посочва съдът.

Според защитата няма категорични улики, че майката е извършила бруталното зверство. "Напълно е възможно друго лице да е извършило деянието, но това е в правото на органите от досъдебното производство", коментира адвокат Маньо Алексиев. По думите му е нормално да няма кръв по ръцете на бащата Георги, тъй като той влязъл в къщата, но щом заварил ужасяващата гледка, избягал.

Защитникът иска домашен арест с електронна гривна за проследяване за клиентката си. Смята, че така ще се гарантира, че тя няма да се укрие. "Абсурдно е предположението, че Дунчева може да извърши друго престъпление. Тя никога не е била съдена, не е имала дори фиш за неправилно паркиране. С добри характеристични данни е и не е вярно твърдението на партньора й, че не е работела и през цялото време е спала", коментира адвокат Алексиев.

Реклама

След жестокото убийство, потресло България на 19 ноември, той разкрива, че майката е била подложена на физически и психически тормоз и дори е завела дело за домашно насилие спрямо Георги Трайков. Според твърденията Георги и баща му си поделяли Кристина в леглото. В последните седмици тя се притеснявала, че ще й вземат децата, и се държала неадекватно.

Бащата отрича да е насилник

Бащата на децата Георги Трайков отрече да е упражнявал насилие спрямо жена си. "Никога не съм удрял децата, те бяха толкова добри. Смея да твърдя, че съм баща мечта. Кристина уби не само децата, а и мен", споделя през сълзи таткото след трагедията. Той разказва, че 47 дни не е виждал децата си. Според него Кристина е отказала да ходи на психиатър, а родителите й са знаели за проблемите й. "Защо не ми ги доведоха да ги гледам, а тя да се лекува", вайка се Георги. Пред него Кристина е споделила страха си, че родителите й ще вземат Васил и Ивон.

Реклама
Реклама
Реклама