Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9265104 www.bgdnes.bg

Христо Стоичков през сълзи: Не успяхме да предпазим Марадона от лошите неща

Камата простил на аржентинеца, че не дойде на юбилея му в София

Виновни сме, че не предпазихме Марадона от лошите неща! Това обяви голямата легенда на българския футбол Христо Стоичков. Камата беше близък с аржентинския кумир, който си отиде от този свят на 60-годишна възраст тази седмица. Гениалният играч е считан от мнозина за най-велик в историята на футбола.
"Ще запомня Диего с това, което беше на терена. Извън терена всичко е много лично. Възхищавал съм му се на играта, на головете, още от Мексико '86, когато бях на 20. Първият ми спомен от него е от "Барселона". Мингея беше мениджър и на двама ни. Нашето приятелство не се купува, то се доказва във времето. И двамата сме правили грешки, но сме намирали общ език", коментира Стоичков.
Българската звезда е простил лично на Марадона за това, че не дойде на юбилейния му мач за 50-годишнината в София.
"Последния път, когато трябваше да дойде в София на бенефиса, не дойде. Впоследствие разбрах причината лично от него, което възприемам като най-чистата истина. Болката ще ми остане, но след нашия разговор му простих. Видях сълзите в очите му. Усетих болката му. Няма да забравя какви жестове е правил за семейството ми, за баща ми, лека му пръст, за майка ми и брат ми. Покани ни в дома си в Севиля", разкри още Камата в ефира на Нова телевизия.
"За мен Диего ще остане в паметта като човек, който се е борил за правдата. В последните години той не беше познатия на всички ни Диего. Той се затвори, почти нямаше приятели. Ние всички сме виновни. Не успяхме да го предпазим от лошите неща. Аз съм имал срещи с него и съм му казвал, че хората около него са лешояди, а не приятели. Те се възползваха от него. Това е най-голямата му грешка, че се обкръжи с такива хора. Той за мен остава приятел без граници. Мисля, че Господ направи най-хубавото да си го прибере горе. И Господ видя, че не може така Диего да продължава да се мъчи и си го прибра на спокойно. Не ме карайте да сравнявам Меси и Марадона. Това не е хубаво - да се сравняват приятели, освен това са различни поколения футболисти. Всеки е дал много на футбола", завърши емоционалното си изказване Стоичков.


Погребаха го до мама и татко

Диего Армандо Марадона бе погребан вчера в частно гробище в Буенос Айрес. Ковчегът бе положен до тези на родителите му. Той почина на 25 ноември вследствие на сърдечна недостатъчност в сряда в дома си в Тигре. Страда дълги години от алкохолна и наркотична зависимост.

Реклама


Тялото на Марадона беше откарано в гробището "Жардин де Бела Виста" от правителствения дворец "Каса Росада". В четвъртък стотици хиляди аржентинци се струпаха да му отдадат почит. Заради невижданото море от хора дори се стигна до ексцесии и полицията бе принудена да задържи най-агресивните на опашката.
На погребалната церемония присъстваха само роднините на Марадона и неговите най-близки приятели.

Искал да го балсамират

Аржентинската футболна легенда Диего Марадона е поискал приживе да бъде балсамиран след смъртта си. За това съобщава местната медия TyC Sports. Според източник на изданието Дон Диего бил ужасен от мисълта за смъртта, която предусещал. Той дори е оставил предсмъртно писмо до своите близки, в което споделял волята си тялото му да бъде съхранено чрез балсамация, а не погребвано.

Скандална снимка с трупа на Марадона се появи часове преди погребението му. Служител от погребалната агенция премина моралните норми и си направи последно селфи с Дон Диего от ковчега. Фотосът предизвика вълна от възмущение. Човекът веднага беше разкрит и набързо уволнен от агенцията. Става въпрос за Диего Молина от погребална агенция "Пиниер". В социалните мрежи искат по-сурово наказание и съд за служителя.


8 деца делят наследството му

В банковите си сметки Диего Марадона не оставя почти нищо за своите наследници като пари. Те ще наследят имоти, бижута и автомобили за милиони. Дон Диего има осем официално признати деца.


В Аржентина Марадона беше собственик на къщи в някои от най-престижните квартали на Буенос Айрес - "Сегурола и Ла Хабана" и "Пуерто Мадеро". Трябва да се установи и собствеността на имота, в който живее бившата му приятелка Росио Олива в "Бела Виста".
В Дубай на името на Марадона са регистрирани два скъпи автомобила - "Ролс-Ройс Фантом" (300 000 евро) и BMW i8 (145 000 евро). Докато работеше в емирството, той получаваше от богатите си шефове доста подаръци, за които се предполага, че е запазил.
Собствеността му се простира чак до Беларус, където за кратко през 2018 г. беше почетен президент на "Динамо" (Брест). Там получи диамантен пръстен за 300 000 евро, който можеше да се види на ръката му по време на домакинските мачове на "Химнасия" (Ла Плата), последния отбор, на който Марадона беше треньор. Дон Диего имаше и инвестиции в Куба и Италия.

Малдини: Правих ужасни фаулове срещу Дон Диего

Италианската легенда Паоло Малдини разказа как се е извинил лично на Диего Марадона за нарушенията, които е извършвал срещу него на терена. Защитникът на "Милан" е имал задача да опазва аржентинския гений във времената, когато той играе за "Наполи".
"Просто нямаше начин да го хванеш. Седях до него по време на наградите за най-добри футболисти, играли някога в Серия "А". Спомням си, че тогава показаха кадри от двама ни един срещу друг. Винаги съм смятал себе си за честен бранител, но трябва да си призная, че на някои от кадрите извършвах ужасяващи фалове срещу него", спомня си Малдини.
"Марадона просто винаги беше по-бърз и ме изпреварваше. Почувствах се засрамен от видяното и искрено му се извиних. Тогава още повече осъзнах колко бърз всъщност беше той през цялата си кариера. Умееше да контролира топката и рязко да сменя посоката. Наистина беше необикновен", разказа Малдини.

Реклама
Реклама
Реклама