Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9265973 www.bgdnes.bg

Коронавирус в рими

Уникален конкурс в Смолян 

Ученици рисуват и пишат за заразата, но без конспиративни теории - подз.

Коронавирусът се увековечава в стихотворения, рисунки и есета. Това се случва на първия у нас на конкурс, посветен на заразата, която промени света ни.

Надпреварата за ученици от 8-и до 12-и клас се организира от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян. Изпращането на творби продължава до 31 декември т.г., след това ще бъдат качени във фейсбук страницата, за да събират лайкове, а победителите ще бъдат обявени на 1 февруари 2021 година. Младежите са призовани да изпращат визуално (рисунка или фотография) или литературно произведение (разказ, есе или стихотворение).

Реклама

"Целта е по творчески и атрактивен начин младежите да насърчат приятелите си в социалната мрежа и извън нея към избор на здравословно поведение с неговите многобройни ползи, например добър имунитет срещу инфекциите като COVID-19. В надпреварата могат да се включат само гимназисти от училищата на територията на област Смолян. Победителите в конкурса ще бъдат определени от жури от представители на РЗИ, художник и литератор", обясняват от здравната инспекция.

От държавната институция предупреждават, че няма да бъдат разглеждани творби, които подкрепят конспиративни теории. Появиха се предположения, че става въпрос за чипирането на световното население чрез ваксината или версията, че коронавирусът е лабораторно разработено биологично оръжие, което умишлено е разпръснато. Забранено е и намесването на политици, което автоматично изключва американския президент Доналд Тръмп от римите и рисунките.

"За участие няма да бъдат допускани произведения с обидно или предизвикателно съдържание - расистко, хомофобско или дискриминиращо по каквито и да е други признаци, накърняващо личното достойнство и авторитета на отделни личности, съдържащо религиозни, политически или други идеологически внушения и даващо изява на фалшиви новини или конспиративни теории, свързани с COVID-19. Участниците притежават авторските права на творбите, но РЗИ запазва правото си да ги ползва (публикува в интернет, разпечатва, показва в изложби или печатни материали)", поясняват организаторите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама