Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9270721 www.bgdnes.bg

Пет мощни слънчеви изригвания през декември

Магнитните бури атакуват сърцето и мозъка 

Най-силни ще бъдат в часовете от 16 до 18 ч. и от 23 ч. до полунощ

Пет силни магнитни бури ще атакуват планетата ни през декември.

Първата мощна атака ще бъде на 3 декември, последвана от нова на 5 декември, а следващата - три дни по-късно. Най-силно ще бъде слънчевото изригване, което ще достигне до нас на 26 декември и действието му ще продължи през целия ден. Последната магнитна буря за годината ще бъде на 29 декември. Най-силни бурите ще бъдат в часовете от 16 до 18 ч. и от 23 ч. до полунощ.

Магнитните бури имат значение не само за процесите в Космоса, но и за здравето на хората на Земята.

Реклама

Учените смятат, че геомагнитното поле действа в ултра нискочестотен диапазон, в резултат на което реагира на основните физиологични ритми - дихателни, сърдечни и мозъчни.

"Влиянието на геомагнитното поле върху човек е коренно различно от всяко друго. Около 50% от населението на света е засегнато от магнитни бури. Човек може да не почувства нищо, но въпреки това тялото реагира на това с функционални промени в нервната, сърдечно-съдовата система и мозъчната дейност. Стресова реакция при някои хора се отбелязва 1-2 дни преди магнитното смущение. За други той е в своя пик или известно време след прекомерна геомагнитна активност", обясни пред "България Днес" климатологът Петър Янков.

По негови думи хората, които имат в тялото си метални пластини, пирони в костите от операции, както и тези, които страдат от хронични заболявания, трябва да проследяват информацията за геомагнитното поле, за да изключат физическия и емоционален стрес. Както и всякакви действия и събития, които могат да доведат до стрес, когато магнитните бури наближат.

"Отслабването на магнитния щит (електрически токове, които се генерират във външната течна сърцевина, разположена вътре в Земята) засяга и нервната, сърдечно-съдовата, ендокринната, дихателната, скелетната и мускулната система. Японският лекар Накагава "нарече" този феномен "синдрома на дефицит на магнитно поле при човека". По отношение на своето значение тази концепция може да се конкурира с недостиг на витамини и минерали", каза още Янков.

Магнитните бури са и причина за прекъсване на радиокомуникацията. Те водят до силни смущения в йоносферата, които от своя страна се отразяват негативно на качеството на радиоизлъчването.

Реклама
Реклама
Реклама