Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Приятел
Автор: Симеон Демирев

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Не бях гледал "Фермата" преди участието ми в шоуто

Кой е той

Шеф Илиан Кустев напусна "Фермата" няколко седмици преди финала. Кулинарят замени тигана и черпака с брадвата и триона, за да спечели голямата награда от 100 хиляди лева. Парите са жизненоважни за Кустев, който иска да спаси ресторанта си.

Пред "България Днес" Кустев разкри за живота във "Фермата", с какво се хранят най-големи световни знаменитости и как попада в кухнята.

- Шеф Кустев, напуснахте "Фермата" няколко седмици преди големия финал. Отърсихте ли се от емоцията от участието в шоуто?

- Не, емоцията ще продължи много дълго време. Може би до края на живота ми. Следя предаването и след напускате ми. Любопитно ми е да разбера какво се случва. "Фермата" бе най-уникалното преживяване в живота ми. Изобщо не съжалявам, че съм участвал.

- Съжалявате ли, че отпаднахте на крачка от финала?

- Не. Аз съм си виновен, че загубих от Стоян. Не си подредих битките правилно. Бях и контузен. По време на едно състезание по канадска борба си ударих ръката. На двубоя със Стоян отново усетих болка. Докторът ме намаза с кремове. Би ми инжекция да ме отпусне. Лекарят заби спринцовката в задните ми части, а от това почти не си чувствах краката. Но не обвинявам никого. Както казах, сам съм си виновен.

- На какво ви научи "Фермата"?

- Да си затварям повече устата.

- Как попаднахте в предаването?

- Нямах никаква представа какво е "Фермата", преди да вляза в нея. Не бях изгледал и един епизод от шоуто в предните сезони. Това е така, защото по времето, когато се излъчва шоуто, аз работя. Когато разбрах за "Фермата", ми стана любопитно. Нямах идея, че е толкова готино и забавно. Проучих по-задълбочено нещата и реших да се пробвам. Не крия - влязох вътре само за голямата награда. Не спечелих парите и сега ще трябва да си ги изработя.

- Как гледаха на вас другите участници в началото? Вие бяхте най-популярният сред фермерите.

- В началото всички ме гледаха малко странно. Когато се запознавам с нови хора, те изпитват някакъв страх. Може би аз изглеждам малко надут. Но това не е така. Първото впечатление лъже.

- С кои участници бяхте най-близък?

- С Мария. Тя е моят женски образ. Много я обичам. С нея ще останем приятели до края на живота ми. Много се забавлявахме с нея. От мъжете с повечето съм приятел, но най-близък съм с Ангел. Той е човекът с най-голямо сърце. Винаги може да се разчита на него. Когато кажа някоя обида, той знаеше, че го правя само за да се забавляваме. Никога не се е засягал от изразите ми. В реалния живот не бих станал приятел с тези хора. Поне така си мисля.

- Кой е вашият фаворит?

- От мъжете Боби и Калоян. Ваня също не е за подценяване. За нея е много важно, че не пуши. Цигарите много пречат. За това тя има много голям шанс за победата. Разбира се, стискам палци за Мария.

- Какво научиха фермерите от вас в кухнята?

- Как се готви ориз, боб и леща (смее се). Просто това имаше. Който е бил около мен, се е научил. На никого не съм отказал. Дори и на Милена, която бе основният дразнител в шоуто. Всяка сутрин, когато тя бе в кухнята, идваше при мен да ме разпитва за рецепти и как трябва да се случат нещата. Научих Даяна Ханджиева да реже с нож като професионалист.

- Кое най-много ви липсваше във "Фермата"?

- Дъщеря ми. Беше ми много трудно да не я виждам над два месеца. След като излязох от шоуто, наваксахме за пропуснатото време. С малката имаме много специална връзка, въпреки че тя живее при майка си.

- Как станахте готвач?

- Изобщо не ми е било мечта. Исках да стана футболист, но ме хвана корупцията и се отказах. А бях много добър. Треньорът искаше да купя екипи, топки, за да продължа към мъжкия отбор. Когато завърших училище, трябваше да работя нещо. Започнах в автомивката на Маргарита Хранова. Изкарах там една година. Майка ми ме натисна да запиша кулинарен курс. Завърших. Заминах за Холандия, баща ми работеше там. В кухнята ми хареса. Никога не си гладен, глезиш се.

- Вие се учите на кулинария от един от най-популярните готвачи в България - шеф Андре Токев. Как попаднахте в неговия ресторант?

- Работих срещу сградата, в който трябваше да бъде ресторантът му. Още се строеше, но вече имаше кастинг за готвачи. Явих се на интервю. Бях на 21 години. Взе ме заради дисциплината ми. Горд съм, че бях част от най-добрия екип, работил някога в България.

- Готвил сте за всякакви световни величия като Брад Пит, Реджеп Ердоган, Маргарет Тачър и за куп други персони.

- Голям късметлия съм (смее се). Когато работих в Англия, готвих за Брад Пит. Бях готвач в един хотел. Идва поръчка за рум сървиз. Когато е за известна личност, ти казват за кого е. Казват, че трябва да се приготви ястие за Брад Пит. Искаше омлет. Трябва да е само от белтъци, не трябва да е прегорен, защото протеините ще заминат. Събраха се всички около мен - заместник главни готвачи, шефът. Пробват се, но им залепна. Само моят се получи. След половин час пиколото дойде при мен и ми даде 50 паунда. Това ми бе бакшишът от Брад Пит. Готвил съм за братя Барклис. Те са най-богатите англичани. На тях всеки ден готвих с пожизнения готвач на "Риц". Ядяха много трюфели. Имаха специална програма, бяха на строги режими. За Ердоган съм готвил в България. Имаше официален обяд по времето на Станишев. Направих шестстепенно меню за 140 човека - депутати, министри. На този обяд Ердоган нещо не беше гладен. Хапна малко от салатата и остави приборите. Повика един от хората си и му каза нещо. Този след минутка дойде при мен и ми съобщи, че Ердоган иска една ябълка. Дадохме му ябълка. Отряза едно парче, хапна го и каза на Станишев: "Хайде да говорим горе в стаята, тук не искам". А по протокол, щом Ердоган и Станишев станат, всички трябва да го направят. И така целият обяд остана, никой не го опита. Ердоган беше много интересен. Идва ми листът със закуската му. Гледам и не вярвам какво пише. Искаше фреш от картоф. Помислих, че е грешка. Попитах този, който му следи храната, дали няма грешка. Каза, че няма. Направих му, но какво е правил с него, не знам.

- Имали сте страхотен живот в чужбина. Как решихте да се завърнете в България?

- Защото съм глупав (смее се). Върнах се, защото се запознах с бившата ми съпруга. Работих в Лондон, но исках да се преместя в Манчестър. Стандартът в този град е по-нисък, щях да взимам и повече пари. Не започнах работата, защото не ми дадоха виза. Още не бяхме в Европейския съюз. Трябваше да изчакам да ни приемат. Имаше няколко месеца. Прибрах се, докато стане време да замина. През това време подписах с бившата ми съпруга. Отидохме в Банско на почивка. Случайно се запознах с Данчо Каназирев. Той ми предложи да работя за него. Обявих условия, по-добри от тези в Англия. Той взе, че ми ги изпълни. Моето виждане за кулинарията е, че до 30 години трябва да си главен готвач. И така останах в България. После се завъртя колелото и сега не съжалявам чак толкова много, че съм тук.

Догодина Галена ще е пълнолетна

Догодина Галена ще е пълнолетна

Цели 17 години на сцената отбелязва Галена - догодина ще е "пълнолетна"! Поводът хич не е маловажен за чалгаджийката и тя го отбелязва с черни балони, торти, а от феновете получава стихчета. "Днес празнувам с вас и отговорността, която произтича от безрезервната ви обич и подкрепа към мен през всички тези години

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

След като взе и моден сертификат, красавицата вече има първа поръчка "Татко, щеше да се гордееш с мен! Ти искаше образованието ми да е най-важното нещо в живота ми. Послушах те." Това сподели в нета на стори 22-годишната Анна-Мария, дъщеря на починалия бизнесмен Христо Сираков. Момичето споделя също, че още не може да прежали баща си

Жени Калканджиева готова за Путин

Жени Калканджиева готова за Путин

"Руско момиче съм!", хвали се Жени Калканджиева с дебела шапка ушанка, на която в златен цвят е извезан руският герб и пише Русия. Калканджиева я е ударила носталгията по шапките, защото се похвали и с още една снимка - този път с военна фуражка, но от родната армия. "Е, бива ли така сега - да козируваш със запалка в ръка?

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова сътвори интересен експеримент, след като била гладна, а месото в хладилника силно замразено. "Реших да го размразя в джакузи", сподели тя. Певицата уточни, че не само гладът я накарал да направи това. "Месото беше много и нямаше как да го вместя в мивката. Та го сложих в джакузито и го залях с вряла вода

Най-четени

Участници във "Фермата" газят мерките

Участници във "Фермата" газят мерките

Даяна Ханджиева се върна при бившия си Правят си купонче, където се събират повече от позволеното След Милко Калайджиев, манекенките, заведенията в Пловдив и София и участниците в предаването "Фермата" погазиха мерките. Те се събраха на парти, като от качените кадри в мрежата се вижда, че присъстващите са доста повече от максималния брой от

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Звучи като виц, но не е! Евгения Джаферович от няколко дни отделя дрехи, за да ги препродаде през модна платформа. Идеята е да не се изхвърлят старите неща, които не се носят, а да се пуснат за продажба, като накрая идва процент от сделката. Но да се върнем на Жени - рови в гардеробите, събира, отделя, прибира по куфари

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Този човек е манипулатор, иска да стане популярен с хейт към нас, казва половинката на плеймейтката - Илиян Съдебен иск срещу Сами Хоснни готви Джулиана Гани. Младата майка е бясна на участника във "Фермата". Преди дни Сами, който се прочу като инструктора на Криско, си позволи да обиди Гани. Хоснни обвини Джулиана в измама с чайове за

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

На 29 г. ми поставиха грешна диагноза рак, объркаха документи "Сам съм, посрещнах новата година без муза, така да се каже. Разделих се с партньорката си. Но така се случва в живота". Това сподели пред "България Днес" актьорът Веселин Ранков, който през последните години се прочу като екранен шофьор на Марта Вачкова в лекарската сага "Откраднат

Фолккралицата Ивана в перфектна форма преди ЧРД: Разделих се с фалшивите приятели

Фолккралицата Ивана в перфектна форма преди ЧРД: Разделих се с фалшивите приятели

Поне 10 човека махнах от телефона си, изчистих всичко излишно - и в гардероба, и в мислите си "Най-хубавото, което ми се случи по време на пандемията, бе, че изчистих излишното от живота си - от телефона си махнах поне 10 човека, които не смятам, че трябва да фигурират там. Трябва да има ред в живота ни, преди неведнъж съм го казвала

Цитиридис търси работа

Цитиридис търси работа

Шеговитото настроение на Николаос Цитиридис се засилва преди края на отпуската му. Водещият е сгащен насред "Витошка" от Поли Генова. Певицата щраква Цитиридис, който виси на пешеходната улица в центъра на София с табелка "Търся си

Ирина Тенчева няма да ражда повече

Ирина Тенчева няма да ражда повече

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Синоптичка като зимна птичка

Синоптичка като зимна птичка

Студът не се нрави особено на Станислава Цалова, видя "България Днес". Синоптичката на Би Ти Ви паркира колата си пред сградата на телевизията и излизайки от нея, побърза да сложи както маската, така и качулката. Цалова предвидливо шофира комби, в чийто багажник може да побере много багаж, а на задното стъкло личи стикер "Бебе в колата"

Вики от "Мастило" броди сред колите

Вики от "Мастило" броди сред колите

Опашките от коли по столичните улици могат и да изнервят шофьорите, но за пешеходците са добре дошли. Особено когато можеш напряко да пресечеш между тях и да скъсиш дистанцията. Така набързо между автомобилите се провря и Вики от "Мастило", след като побъбри на тротоара със своя близка. Снимки: България

Мария Бакалова: Трябваше да мириша лошо за "Борат 2"

Мария Бакалова: Трябваше да мириша лошо за "Борат 2"

Актрисата забърква странна отвара, за да се усмърди Нетипични техники е принудена да предприеме Мария Бакалова, за да стане част от екипа на "Борат 2". Екстремните ситуации около филма започват още с кастингите. Освен че до последно Мария мисли, че участва в трафик на хора, на нея й се налага да забърка интересна отвара за третата част от кастинга

Най-коментирани

Догодина Галена ще е пълнолетна

Догодина Галена ще е пълнолетна

Цели 17 години на сцената отбелязва Галена - догодина ще е "пълнолетна"! Поводът хич не е маловажен за чалгаджийката и тя го отбелязва с черни балони, торти, а от феновете получава стихчета. "Днес празнувам с вас и отговорността, която произтича от безрезервната ви обич и подкрепа към мен през всички тези години

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

След като взе и моден сертификат, красавицата вече има първа поръчка "Татко, щеше да се гордееш с мен! Ти искаше образованието ми да е най-важното нещо в живота ми. Послушах те." Това сподели в нета на стори 22-годишната Анна-Мария, дъщеря на починалия бизнесмен Христо Сираков. Момичето споделя също, че още не може да прежали баща си

266 новозаразени с коронавирус,  5,9% от тестваните, 286 излекувани

266 новозаразени с коронавирус, 5,9% от тестваните, 286 излекувани

266 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 4 479 теста, от които 3016 са PCR, а 1463 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 5,9% от пробите са положителни. Така общият брой на потвърдените случаи става 214 696

Жени Калканджиева готова за Путин

Жени Калканджиева готова за Путин

"Руско момиче съм!", хвали се Жени Калканджиева с дебела шапка ушанка, на която в златен цвят е извезан руският герб и пише Русия. Калканджиева я е ударила носталгията по шапките, защото се похвали и с още една снимка - този път с военна фуражка, но от родната армия. "Е, бива ли така сега - да козируваш със запалка в ръка?

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова сътвори интересен експеримент, след като била гладна, а месото в хладилника силно замразено. "Реших да го размразя в джакузи", сподели тя. Певицата уточни, че не само гладът я накарал да направи това. "Месото беше много и нямаше как да го вместя в мивката. Та го сложих в джакузито и го залях с вряла вода

Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

И през 2021 г. пари за заслуги ще има, може и два пъти, казват от Министерството на културата Никой не знае кой влиза в комисията, която раздава доживотните заслуги "Вие как се оправяте с финансите?" "Ами как? Играя на хонорар и сега си чакам голямата пенсийка от 250 лева. Всички сме на ръба на оцеляването

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата (Видео)

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата (Видео)

Предано куче е чакало дни наред пред болница в Северна Турция, в която стопанинът му бил приет за лечение, предаде Асошиейтед прес. Кучето Бонджук, чието име означава мънисто, е тръгнало след линейката, с която стопанинът му Джемал Шентюрк бил транспортиран в болница в град Трабзон на 14 януари, и след това ежедневно отивало до болницата

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

На 87 години почина легендарният американски журналист Лари Кинг. От него поколения са се учили на майсторство и смелост в професията. Но той не е от най-големите щастливци в личния си живот. Преди година и нещо започна развод за осми път. Но със седма съпруга. Защото за една от предишните се е женил два пъти и два пъти са се развеждали

Деси Добрева: Мразя лигльовци!

Деси Добрева: Мразя лигльовци!

Не бих могла да живея с човек като себе си! - отсича певицата - подз "Не обичам хора около себе си, които са със слаби характери. Може би това си е моя слабост, но... не търпя глезльовци! Не се плаша от слабостта, но не я понасям! Когато някой седне да ми се оплаква за дребни неща, ми идва да му лепна един шамар

Холистичният лечител Дончо Кръстев: Смърт няма, само преход към вечен живот

Холистичният лечител Дончо Кръстев: Смърт няма, само преход към вечен живот

Измисленият от мен "Танц на спиралата" удължава живота Кой е той Дончо Кръстев е бакалавър по хуманна медицина, терапевт, холистичен учител, инструктор по кунг-фу, стил Шон Донг Во Дао. Роден е на 6 ноември 1974 г. Член е на Научноизследователския център по медицинска биофизика. Методиката му "Танцът на спиралата" е доказала своята ефективност и

266 новозаразени с коронавирус,  5,9% от тестваните, 286 излекувани

266 новозаразени с коронавирус, 5,9% от тестваните, 286 излекувани

266 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 4 479 теста, от които 3016 са PCR, а 1463 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 5,9% от пробите са положителни. Така общият брой на потвърдените случаи става 214 696

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

На 87 години почина легендарният американски журналист Лари Кинг. От него поколения са се учили на майсторство и смелост в професията. Но той не е от най-големите щастливци в личния си живот. Преди година и нещо започна развод за осми път. Но със седма съпруга. Защото за една от предишните се е женил два пъти и два пъти са се развеждали

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Откраднаха кръста, плаче дъщерята Мария Грубешлиева "Оскверниха гроба на мама! Толкова ми е мъчно, че чак буца ми е застанала на гърлото. Взеха кръста! Страх от Бога нямат ли тия хора! Нищо свято не остана вече". Това сподели през сълзи дъщерята на легендарната актриса Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

566, със 111 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 9786 теста, от които 4586 са PCR, а 5200 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 5,8% от пробите са положителни

Ирина Тенчева няма да ражда повече

Ирина Тенчева няма да ражда повече

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Руши Видинлиев подлуди майка и дъщеря

Руши Видинлиев подлуди майка и дъщеря

Със старо фото от гимназията Руши Видинлиев пали женските страсти във виртуалното пространство посред ледения януари. "Обичам те", пише му Катето Евро, а Мила Роберт, щерката на Ваня Щерева, му праща дигитални сърчица и намеква, че не би му простила, ако върне времето назад и го срещне. Майка й, самата Ваня Щерева, също праща виртуално сърце

Глория глези бременната щерка

Глория глези бременната щерка

Пържени филийки, здравословна напитка и вкусно сирене. Така фолкзвездата Глория глези бременната си щерка Симона, видя "България Днес". "Мама е най-страхотната!" - похвали се дъщерята на певицата, която е в напреднала бременност и очаква първото си отроче. Съвсем скоро Глория ще стане баба и с трепет очаква детето да се появи на бял свят

Гол германец плаши Станкулова

Гол германец плаши Станкулова

Комична история от миналото разказа синоптичката Никол Станкулова в "На кафе", където красавицата този сезон е коментатор. Никол била на почивка в Германия, където решила да посети сауна. Оказало се, че там хората са голи независимо от пола им. Нашенката, която не била наясно къде е попаднала, както и с порядките в обекта, изпаднала в истерия

Мишето катери планини с гаджето

Мишето катери планини с гаджето

Певицата Михаела Маринова реши да се наслади на зимната обстановка и се качи в планината заедно с гаджето си, футболиста Александър Дюлгеров. Двамата се снимаха на прекрасна снежна поляна, целувайки се. След фотосесията Мишето решава да попее, а любимият й я заснема.

Бащата на погубената Андреа от Галиче: Една година чакам тежките наказания за убийците

Бащата на погубената Андреа от Галиче: Една година чакам тежките наказания за убийците

Не приемат поправката в закона, защото не носи финансов интерес на никого, казва почерненият татко "Мина една година, откакто на 20 януари 2020 г. бяха внесени поправките за тежки наказания на непълнолетните убийци, но за това време депутатите не намериха време да ги гласуват. Аз няма да се откажа от борбата си текстът да стане факт и ще