Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9278949 www.bgdnes.bg

COVID-19 тежко удари врачки и жрици на любовта

Пандемията съсипа редица бизнеси

Фолкпевиците останаха без прехрана за месеци, стопи се работата на такситата 

Коронавирусът погуби хиляди животи. Но и остави много хора без препитание, защото буквално цели бизнеси изчезнаха, тъй като не могат да съществуват по време на пандемия.

Реклама

През последните месеци се наблюдава сериозен спад на хората, които лично посещават врачки. Положението клони към критичната нула от началото на ноември и виждащите в бъдещето жени буквално са останали без работа.

Някои от тях разчитат на даването на съвети по телефона, но търсенето им е много по-малко от минали години. Неуспешни се оказват и опитите да предсказват онлайн, тъй като клиентите им са предимно хора на средна и трета възраст, които масово нямат доверие в боравенето с компютри. А в същото време не искат да ходят лично при врачките, тъй като може да се заразят. Не дават резултати и рекламите в интернет, тъй като няма доверие у хората заради големия брой измами. И се получава така, че браншът с магии изживява един от най-трудните си периоди.

През февруари т.г. врачка обяви, че може да лекува коронавирус с бяла магия, което предизвика вълна от негодувание, че се прави бизнес с човешкото здраве и се дават напразни надежди на хората. Сред възмутените бе и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който определи като "нагло" поведението на гадателките. И иронично добави, че най-накрая някой е намерил решение с разпространението на COVID-19.

Също толкова тежко е положението и при проститутките. Еротичните барове бяха затворени и жриците на любовта започнаха да разчитат на посещенията по домовете. Но мъжете си останаха вкъщи заедно със законните си половинки и платените отношения станаха невъзможни. Самите момичета започнаха да пускат обяви в интернет, в които обясняват, че предпочитат да предложат услугите си у дома, вместо да ходят по чужди къщи. Причината - страх от зараза, не толкова от полови болести, колкото от коронавирус.

Любителите на платената любов намалели още в началото на годината, когато в Европа се заговори за новия вирус. В началото на извънредното положение в България жриците спрели работа и прекарвали времето у дома. Затворените бардаци сринали бизнеса с женска плът. Липсата на туристи, неработещите хотели и заведения оставили хиляди проститутки без препитание. В трудната ситуация жриците разчитат само на редовни клиенти. Липсата на клиенти принудила жриците да намалят наполовина цените. Стандартният секс паднал до 60 лв., докато преди заразата се плащало двойно по-голяма сума.

Реклама

Преди пандемията от коронавируса били обслужвани основно чужденци. След затварянето на границите и хотелите клиентите почти изчезнали. Туристите били най-често от Великобритания и Турция, а ласките стрували 80-100 евро в зависимост от желанията им.

Много тежко приеха пандемията представителите на родния попфолк. Нощните заведения бяха затворени по-рано през годината, а в момента отново са с хлопнати кепенци. И така изпълнителите се оказаха без работа, тъй като мнозина от тях не могат да правят нищо друго. Фолкпевици дори отидоха на протест пред Министерския съвет, тъй като по техни думи и те имат семейства и трябва да ги изхранват.

"Коронавирусът не е само в дискотеките. Не сме дошли на протеста от името на звезди, а от името на нормални граждани. Не е коректно да не работим вече 4 месеца и половина", коментира през юли тази година певицата Диона.

Изпълнителят Галин заяви, че той и колегите му не са част от нито една политическа партия. С него бяха Емануела, Роксана и други. Въпреки уверенията им, че в чалготеката няма зараза, някои от най-известните представители на бранша паднаха в лапите на COVID-19 - първа беше Галена, последната ДесиСлава, а Тони Стораро дори беше приет за лечение в болница.

Заради пандемията без работа останаха още сервитьорки, бармани, камериерки в хотели, както и собственици на къщи за гости. Въпреки че последните ще живнат поне малко другата седмица, когато за 8 декември има бум на резервации. Временно без работа през пролетта останаха автомобилните инструктори, но в момента продължават да упражняват професията си.

Сериозни поражения имаше и върху таксиметровите превози. Хората все по-често си стоят вкъщи и курсовете се стопиха с няколко пъти. "С началото на извънредното положение оборотът падна до 20%. Тоест ако преди един шофьор е изкарвал 100 лева на ден, то приходите му са паднали до 20 лева. През следващите месеци започна вдигане до 50%, даже в някои моменти до 70%. И дойде 15 октомври - оттогава насам вече сме на кота 20 на сто", обясни пред "България Днес" Кирил Ризов, председател на съюз "Такси".

Реклама
Реклама
Реклама