Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9279018 www.bgdnes.bg

Лео Бианки с топъл обяд за медиците

Добро по време на пандемия

Италианецът се включва заедно с още ресторантьори в инициативата в помощ на лекари 

Виктория Стоянова

Без да се замисля и с безкористно сърце, готвачът и ресторантьор Лео Бианки се включи в инициативата "Благодаря ви, че ви има", създадена за да доставя безплатно топъл обяд на медиците на първа линия от различни болници в столицата.

Реклама

Идеята се реализира вече повече от 8 дни, а в нея са включени вече 13 италиански заведения и доста български.

"Направихме го не защото медиците ни нямат пари за обяд, а за да усетят, че сме близо до тях, че ги подкрепяме. Бил съм 7 часа в COVID отделение и видях ужасни неща, но видях и тези ангели как работят. Видях, че тези хора имат нужда от топли сърца и хора, които ги подкрепят. Затова взех идеята присърце. Организирахме се много набързо от италианския комитет с ресторантьори, събрахме се около 13 заведения, които не се конкурират, а си помагат. Решихме да дадем топлина на тези ангели, които ни пазят. От това, което видях в тези отделения, знам, че тези хора дори нямат време да седнат и да ядат нормално." Това разкри пред "България Днес" Лео Бианки, чието заведение не работи, но екипът му се събира, за да готви доброволно на медиците на първа линия.

Зад желанието да се включи в помощ има и друга, по-лична мотивация на Лео. Баща му се бори за живота си именно от коронавирус.

"Дори не знам, докато излезе този материал, дали той ще е още жив. Той е в "Токуда". Чувам хората да псуват и недоволстват от медиците, че не си вършат работата, но от това, което видях с очите си, знам, че тези хора правят всичко възможно да спасят човешки животи и помагат. Това, което видях там, е ад, медицински сестри тичат по коридорите да вземат дефибрилатор, за да спасят човек. Условията са ужасяващи и всичко това ме накара да се включва в инициативата за топъл обяд", разкрива душата си Лео, който добавя, че кампанията за медиците няма определен срок, в който ще приключи, и вероятно ще продължи и през 2021 г.

Хората зад каузата са определили менюто за медиците да е разнообразно, а италианците са категорични, че освен паста и пица правят и много български ястия, за да не е еднообразно. "В момента издаваме паста, лазаня, пиле с картофи на фурна, сицилианска капоната. За момента сме издали около 240 порции, това са 8 дни по 30 порции на ден. Гледаме да се въртим на ротационен принцип, защото всеки иска да се включи. Искам да благодаря и на различните дистрибутори, защото и те даряват храна и се включват с помощ", разкрива детайли около организацията италианецът.

Досега Лео е доставял храна за "Токуда", където е баща му, и споделя, че лекарите приемат много лично и емоционално този жест. "Те може и да не стигнат до храната, но важното е, че знаят че отвън има хора, които им дават сила и мислят за тях", казва Бианки. Той признава, че е съгласен да затвори заведението си за няколко седмици, ако това ще спре разпространението на коронавирус, но смята, че предприетите мерки са закъснели и се надява занапред да се реагира по-бързо. В кампанията освен рестораньори се включват още водещият Ники Кънчев, доброволците от центъра за жени, пострадали от насилие - Светла Паркър и Ан Грифин, и актрисата Йоана Темелкова.

150 лв. за 30 порции

Инициативата "Благодаря ви, че ви има" в помощ на медиците може да бъде подпомогната от всеки желаещ на следната банкова сметка: "Каристо 17" ЕООД, BG18UNCR70001523188321, УниКредит Булбанк. Като основание пишете: За "Благодаря ви, че ви има". Това е сметката на бистро "Каристо", който е част от фондация "Каритас". Бистро "Каристо" е социално предприятие, което осигурява защита на хора от уязвими групи. Те изготвят топлите обеди на преференциална цена от 5 лева. Например: ако решите да дарите "един ден" с 30 обяда, ще трябва да дарите 150 лв. Така вие ще нахраните за един ден едно спешно или COVID отделение в някоя болница. Ако решите да нахраните едно отделение за 1 седмица, съответно парите ще са по 750 лв. за делничните дни или по 1050 лв. за цялата седмица. Ако имаме по-големи дарения, ще можем да покрием повече отделния и болници! Включете се! Нека станем повече!

Реклама
Реклама
Реклама