Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9280196 www.bgdnes.bg

Нешка Робева: Трябваше да изолират момичетата

Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева съсипа от упреци ръководителите на българската гимнастика. Пред "България Днес" бившата наставничка на Илиана Раева хвърли още съчки в огъня.

- Г-жо Робева, защо отприщихте сурова критика към Илиана Раева след европейското, а не преди това?

Реклама

- Непрекъснато говоря тези неща. Обвиняват ме, че ако приказвам преди състезание, депресирам състезателките и те се провалят, защото Нешка Робева е написала нещо. Има смисъл да се задават въпроси. Както е имало смисъл от кладите, гилотините, разстрелите и бесилките. Ако всички мълчим, тогава нищо няма да се промени. Не обвинявам треньорите, защото те нямат думата. Опитват се да обърнат нещата и да кажат, че това е личен конфликт с Илиана Раева. Не, не е!

- Как тълкувате присъединяването на националката Невяна Владинова към ръководството на федерацията?

- Не желая да коментирам. Който има сетива, може да усети. Преди четири години и след седмото място на олимпиадата Илиана Раева обяви на Общо събрание как най-голямата грешка била, че разрешила на Невяна Владинова да тренира в "Левски". Тя и Катрин Тасева решиха да отидат на централизирана подготовка в националния отбор. Казах в публичното пространство как ще провалят и двете. Извадиха ме от Управителния съвет, защото настоявах да се създадат условия за конкуренция. Да се разреши на треньори и клубове, които имат потенциал и сила, да подготвят ансамбли и индивидуални състезатели. Думите ми бяха, че тогава няма да има деца, които да скачат от прозорците, защото са подложени на тежък стрес. Искам отговор, а Раева застава пред всички и обяснява как Катрин Тасева имала много тежка година и тренирала само три седмици. Как ще ми говорят за тежка година, като някои са набутани с ботокс до брадата и са нашарени с татуировки? През тази година едно македонче Рейчъл Стоянов има 12 състезания. Защо нямате гимнастички, които да са подготвени на това ниво? Защо спирате всякаква конкуренция? Защо съставът на националния отбор се определя за четири години? Ето я Рейчъл Стоянов, която се състезава за Македония. Отиде там, защото не я допуснаха да се яви на контролно състезание в България. Когато за пръв път излезе на турнир в Русия, оценката й беше 11 и нещо на лента. Сега на европейското беше 19. Тя мина в силната група, без да има съдия зад гърба и без ничия помощ. Официалният коментатор я определя като най-завладяващия състезател, говорейки за потенциал и хореография.

- Засегнахте въпроса за многото контузии в националния отбор. Каква е причината за тях?

- Лъчезара Пекова завърши на трето място на официалното контролно на националния отбор с децентрализирана подготовка. Раева се обърна пред всички към детето и каза - "Да не си въобразяваш, че с тъпите музики и съчетания си нещо?!". Сега Лъчезара Пекова почти от една година е в националния отбор. През това време е непрекъснато контузена.

- Обвинихте федерацията, че не е опазила гимнастичките от коронавируса. Как те могат да бъдат защитени от пандемията?

Реклама

- Момичетата са били на "Спортпалас". Трябваше да ги изолират по-добре. Какви ми ги дрънкат и сополивят, като всички ние сме изолирани по домовете. А на тях им предстои европейско първенство, за което всички ние плащаме. Бюджетът е 2 милиона лева. Бясна съм! Разбира се, че и другите деца от ансамбъла, които не участваха, ще съжаляват. Може би трябваше да разпуснат отбора като Русия и да кажат, че няма да участваме. Не можете да си представите какви мерки сме вземали, за да не допуснем зараза в залата на "Левски", докато вътре тренират 100 деца. Имали сме положителни случаи. Тогава моментално се изолират. При индивидуалните състезатели в националния отбор всяка може да тренира в отделна зала.

- Илиана Раева и останалите ръководители във федерацията ще се замислят ли върху нещата, които казахте и написахте в последните дни?

- Имала съм много лични разговори с нея. Какво да говориш на една самозабравила се жена? Не виждате ли, че тя не слиза от страниците. Когато ме махнаха, първо бях приказвала с Илиана Раева да се разреши конкуренцията. Само това ще тласне спорта напред. Ще има борба и стимул. Ако едно момиче отпадне, друго ще продължи. Раева обеща да ме подкрепи на Управителния съвет. Когато дадох предложението, излезе, че всички са подготвени как искам да заема мястото на Ина Ананиева, треньорката на ансамбъла. Останах втрещена. Това беше причината да ме махнат. Тази година от нашия клуб "Левски" не предложихме нито един представител за управленческите органи. Фигуранти няма да бъдем. Там един човек коли и беси. Казах го още когато й гласуваха тези права. Обясних как не може в един човек да е ножът и хлябът. Тя нагло отговори, че в нея са ножът и хлябът, маже дебели филии с мед и масло и ги раздава. Няма как повече от половината в Управителния съвет да са платени хора. Не може единственият човек, който се разпорежда със заплатите, да е тя. Когато поисках да видя фонд работна заплата, ми обясниха, че това е конфиденциална информация. Каква тайна? Това са обществени средства.

Реклама
Реклама
Реклама