Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9283441 www.bgdnes.bg

До 30 държави на стоп

Слонове и тигри нощуват до палатката им

Маги и Цветин се венчават на остров Фиджи, оцеляват в тропическа буря на яхта и пият вода от локва в Етиопия

Пътуване на стоп в над 30 държави. Изминати повече от 100 000 км единствено по суша и вода, без нито един самолетен полет. Уникално пътешествие, продължило близо четири години. Това бележи един от най-емоционалните и изпълнени с адреналин етапи от живота на Маргарита и Цветин Шущаркови.

Реклама

Несъмнено най-паметният момент от околосветското приключение е сватбата на двойката на екзотичния и далечен остров Фиджи. Венчавката е спонтанна, организирана за два дни, а младоженците са в традиционни индийски одежди. Сватбата е в местната гръцка църква "Св. св.Атанасий и Николай", която е украсена със 170 балона. Маги и Цветин са венчани от местния индийски свещеник отец Варнавас след разрешение от архиепископа на Нова Зеландия.

"Церемонията мина бързо. По време на размяната на халките и короните по някаква странна причина цялата треперех и ми се струваше, че сънувам. Цветин също изглеждаше стресиран", споделя Маги, която е боса на ритуала и изрисувана с къна.

Двойката изминава Пътя на коприната до Далечния изток, Пътя на подправките през Югоизточна Азия до Индонезийския архипелаг, достигане до Папуа Нова Гвинея и островните държави на Меланезия, а накрая и далечният остров Фиджи. След близо шест месеца мореплаване с яхтата "Алабама" прекосяват Тихия океан, минавайки покрай Вануату, Микронезия и Япония и достигайки Южна Корея.

След кратко пребиваване в Тайван и Виетнам се отправят по един от теоретичните пътища на прабългарите от далечните източни земи на Китай и Монголия през централноазиатските държави Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и кавказките страни Азербайджан, Грузия и Армения до родната ни България.

"Пътуваме с екстремно нисък бюджет, предназначен само за храна и визи, в редки наложителни случаи и за екипировка или дрехи. Не използваме пари за транспорт или нощуване (освен в изключителни обстоятелства)", споделят пътешествениците, на които им се налага да пият вода от локва в Етиопия, в която местните често перат и се къпят.

Реклама

Една от най-кризисните ситуации наред с преминаването на метри от палатката им на слонове и тигри е оцеляването им по време на тихоокенска буря на палубата на яхтата "Алабама" на път за Южна Корея. При силен вятър и огромни вълни хидравличната система отказва, а плавателният съд се понася ударно към назъбени скали.

"Сърцето ми заби ускорено и с ужас наблюдавах приближаващия се бряг. Оставаха ни по-малко от 500 метра, когато ми казаха, че рулят е монтиран. Завъртаме се на 360 градуса и постепенно започваме да се отдалечаваме от смъртоносните скали. Спасени сме!", спомнят си приключенците.

По-късно двамата пътуват с лодка в същинска джунгла, срещат се и живеят с племена в Папуа Нова Гвинея и други екзотични кътчета, прекосяват пустини и се промъкват през оризища към чудни скали с висящи ковчези и издълбани балкони с подредени дървени фигурки на покойници. Или така наречените "тау-тау".

Вълнуващ е и престоят на Маги и Цветин на остров Сулавеси, където двамата пътешественици научават колко трябва да е голямо кучето, преди да се заколи, как и котките не са лоши на вкус, плъховете също си ги бива, а прилепите са много вкусни. Приключенците работят по втората си книга.

Реклама
Реклама
Реклама