Преводачът и учител по английски език Ангелина Василева: Във филм открих запленяващия писател Одън

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Преводачът и учител по английски език Ангелина Василева: Във филм открих запленяващия писател Одън

Първият тираж на книгата му "Скиталецът" се разграби, готвим допечатка

Коя е тя

Ангелина Василева е родена във Варна. Живее и работи в София. Завършила е английска филология с втора специалност "Български език и литература" в СУ "Св. Климент Охридски". Преподавала е английски език в 33 езикова гимназия "Св. София" и Нов български университет. Автор е на пет стихосбирки. Превела е от английски много книги - мемоари на Уинстън Чърчил, на Агата Кристи, Емили Брадшоу, Нан Райън и т.н.

Тази година превежда "Скиталецът" от У. Х. Одън, книга, която става хит на пазара и в момента предстои ново нейно издание.

- Вие сте преводач с дългогодишна практика, а тази година издадохте със съучениците си от Английската гимназия книгата за гениалния Уинстън Хю Одън. Как се спряхте на нея?

- Нашият випуск, завършил през 1970 г., решихме да отбележим 50-ата годишнина от завършването си именно с тази книга на този бележит писател. В нея има поезия и две знакови есета на този мислител на XX век, когото мнозина считат за един от най-големите писатели, на когото аз колекционирам творчеството му повече от 25 години. Всъщност той не е популярен в България, тъй като не е превеждана негова книга. Има две-три стихотворения, излизали само в антологии на американска поезия преди много време. Заглавието на творбата - "Скиталецът", ми бе предложено от издателя - г-н Игор Шемтов, собственик на издателство "Фама". И в момента предстои втора допечатка, което много ме радва, че е харесвана книга.

- Кое е любимото ви стихотворение от Одън?

- Той има едно прекрасно стихотворение, което е написал на 23 години в канона на староанглийската поезия. В тази поезия представите за нещата се формират по един по-старинен начин, например "морето е къща за риби". Мислил е в една много интересна образност. Този вид стихове са много богати на алитерация, съдържат в края молитва, и понеже Одън е бил голям изследовател, е правил опити да пише във всички известни стихосложения. В тяхна форма вече не се пише. Това ме впечатли в него. Но от конкретното стихче, си спомням как се случи да бъда запленена. Преди години работих в един институт, бях анализатор на американския печат за разпространение в чужбина. Тогава се появи филмът "Четири сватби и едно погребение" и в него се появи стих от Одън в един американски вестник. Прочетох го и се влюбих.

- И след това започвате да изследвате творчеството му?

- Да. Семейството му е имало далечни исландски корени, а фамилията Одън идва от върховния бог Один в скандинавската митология. И той пише едно стихотворение "Скиталецът", което е много хубаво. Моят издател го хареса и то даде заглавие на книгата ми. Иначе Одън е роден в Англия и пътува много не само до Исландия. На 33 годни емигрира в Щатите, но преди това живее в Германия, посещава Полша, Чехия, Унгария и много други страни в Централна Европа. Също така заминава с един свой приятел за Китай, където отразяват китайско-японската война, участва и в испанската война. Представяте ли си колко творби е родило това негово движение в различни точки на света.

- Вие сте преподавали английски в училище, както и в НБУ. Как ви се вижда онлайн обучението, особено когато е свързано с изучаване на чужд език?

- В момента съм пенсионер, но давам уроци на млади хора и работя в Нов български университет, където вече едно-две десетилетия работим онлайн и за нас това не е проблем. Имаме си система, качват се материали, хората си контактуват. В много страни, например в Австралия, този тип обучение е обичайно.

- На вас как ви се отрази пандемията и сегашното второ затваряне?

- Не се страхувам точно от коронавируса, защото той е толкова опасен, колкото всеки вирус, но пък е разбираемо, че всеки човек се бои от смъртта. Аз се пазих и се пазя, но пък смятам, че трябва да се адаптираме към него, нямаме избор. Правя си разходки, писах през първата част от затварянето и една поредица, която се казва: "Лято с литературни икони в Девън и Корнуол". Те са графства в Англия и са много бедни, но имат много добре развит туризъм и до голяма степен популярността се базира на известни места, свързани с литературни произведения и тяхното претворяване на широк екран.

- Вие сте автор на пет стихосбирки. От кога се зароди у вас този тип изразяване?

- Аз съм от хората, които винаги са писали, още от детството си. От дете се изразявам с определен ритъм, с образ в главата си. Има, разбира се, и друг вид поети, които определени обстоятелства в живота ги провокират, примерно имам приятели, които започват да пишат след някакво събитие в живота си или някакво пътуване. При мен не е така. Аз съм от тези, които просто са си родени такива, съзерцаващи и претворяващи по този начин. Но това е нещо, което може и да се публикува, и да не се публикува, да си остане за теб самия. Аз доста късно издадох първата си книга, през 90-те.

- Кога и как идва при вас музата?

- По различно време идва музиката. Не си спомням да съм писала стихове, когато съм била нещастна. По-скоро съм писала, защото съм била щастлива и съм искала да покажа колко е красив светът около мен. Позитивен тип съм, такава ми е нагласата. Бях учудена, след като ми направиха първия хороскоп, бях на 40 години и случайно на улицата ми казаха, че съм непоправим оптимист. Може би е такава и поезията ми.

- Критиката нарича поезията ви "светлина, която струи в картини, посветени на върховното чувство - любовта, представена като бяла магия, като дъга след дъжд". Откъде ви идват тези прекрасни думи, повлияна ли сте от Одън например?

- Не бих казала, че съм повлияна точно от него. Може би просто картинно пиша. Всеки поет има особена активност и тя в различни моменти от живота му е различна. Затова има и такива направления, например "изповедална поезия", която е много характерна за XX век - хора, които си казват всичко, което им е на душата. Други пък рисуват. А моят свят е цветен. Обичам менящите се картини, обичам да пътувам с влак или автобус, за да мога да гледам пейзажа. Дори когато отивах до училището на работа преди време, го правех по различен път, за да мога да гледам цветята, дърветата, зеленината. Това е важно за моята душевност.

- Сега липсва ли ви това пътуване?

- Много ми липсва и може би заради това по време на пандемията написах моите разкази за тези две графства в Англия, които съм посетила преди 10 години, два пъти съм била там.

- Любовта е там, където е поезията с нейните рицари - поетите, казвате. А къде е любовта във вашия живот?

- Любовта е навсякъде, без нея не можем. Аз съм възпитаничка на онова поколение, обожавало "Малкият принц" на Екзюпери. Още когато за пръв път тя излезе на български език, толкова ме впечатли неговата любов към цветето, че две книги бях разпарчетосала и висяха навсякъде в стаята ми. Да, любовта е в ежедневието ни, в музиката ни, в очите на децата, във всичко.

- Семейството ви подкрепя ли писателските ви изяви?

- Разбира се. Аз живях 18 години в приказка с най-голямата любов на света, само че тя свърши, разделихме се. Имам двама пораснали синове, две пораснали внучки и един петгодишен внук. Говоря си с децата за поезия, а те са деца на новото време. Дали би ме наследил някой в писането, не бих казала, но малкият ми син също се занимава с изкуство - той е бижутер.

Орлин Павлов учи щерката си на песни

Орлин Павлов учи щерката си на песни

На детски песнички учи Орлин Павлов дъщеря си Елизабет. Музикантът се заема със задачата да научи малката си наследничка на малчуганския вечен хит "Зеленчуци който не яде". Елизабет, която след ден ще навърши 2 годинки, в захлас слуша своя татко и се опитва да повтаря думичките от текста. В края на изпълнението певецът иска от дъщеря си целувка и

Сърчаджиева си говори с починалата си майка

Сърчаджиева си говори с починалата си майка

Мислено си говори с майка си Алекс Сърчаджиева. Родителката на актрисата - Пепа Николова, на 23 декември щеше да навърши 74 години. "Говорим си. Много неща си казваме - някой път я моля за съвети, моля я за помощ. Смятам, че хората отиват на друго място, по-хубаво от това, но те продължават да ни помагат, вярвам в това

Родна актриса с награди от Йю Йорк и Прага

Родна актриса с награди от Йю Йорк и Прага

Награди от Ню Йорк и Прага спечели актрисата Евелин Костова. Младата майка е отличена заради работата си в американския късометражен филм "Принуда". Костова е спечелила симпатиите на журито и в двата форума, похвали се самата тя. "Щастлива съм, че съм част от този проект! Благодаря на всички замесени", казва Евелин

Дивна още бори паникатаки

Дивна още бори паникатаки

Още не може да се справи с паникатаките Дивна. Певицата ги отключва след катастрофата, която претърпя на пътя София - Русе. Дивна излиза извън пътя и по чудо се отървава с леки наранявания. Не така стоят нещата при спътничката й, моделката Кристин Илиев. Красавицата едвам оцеля. "Самообвинението не спира. Има дни, в които се чувствам добре

Най-четени

Поппандов СКОЧИ на Гери Дончева

Поппандов СКОЧИ на Гери Дончева

И моделките са на първа линия, смее се Георги Мамалев Актьорът възмутен как манекенката може да се ваксинира, а не някой учител или медик Павел Поппандов скочи на Гери Дончева! Актьорът недоумява как моделката се е ваксинирала срещу COVID-19 преди редица лекари, учители и хора в рисковата група. Както е известно

Ясновидецът Божидар Караджов: Слави ще се бори за втора политическа сила

Ясновидецът Божидар Караджов: Слави ще се бори за втора политическа сила

Ако се кандидатира, Румен Радев ще спечели втори мандат, казва гадателят Визитка: Божидар Караджов е единственият българин, вписан в елитната класация на най-известните пророци в света. В началото на 2015 г. предсказа трагедията с авиокатастрофата над Френските Алпи. Провидя страшния пожар във влака по линията София - Кардам. В началото на 2014 г

Забраниха на Златка да е балерина

Забраниха на Златка да е балерина

Не намира търсения отклик у феновете си Черната Златка с последната си фотосесия, която я представя като балерина по време на тренировка. "Злати, нищо лично - харесвам те, ама това не е правилно. Падьоми, колена, гръб. Има още много да потренираш, да не кажа, че на тази възраст е невъзможно. Не се обиждай

Мария Илиева пусна детето при бившия

Мария Илиева пусна детето при бившия

Малчуганът в компанията на доведената си сестра, поп звездата се готви за "Капките" Бившият любим на Мария Илиева отново успя да прекара време със сина им Александър, видя "България Днес". Чаровният малчуган посрещна изминалите празници в компанията на татко си Георги и семейството му. Младокът събра двете си отрочета - първородния му син от поп

Буковска: Приключих с голите сцени!

Буковска: Приключих с голите сцени!

"Децата ми не са гледали нито една моя роля!", казва звездата  "Дотук бях с голите сцени! По принцип някоя ситуация може да бъде еротична и с облечени актьори, но при мен не се получаваше точно така. Но каквото било - било! Казала съм си, че вече като майка с деца, които са в социума, това със събличането свърши

Жанета Осипова и Мария с тайни партита за ЧРД

Жанета Осипова и Мария с тайни партита за ЧРД

Фолкпевицата празнува със снахата на Долорес Арсенова, Гери Никол куфее на другия купон Пандемията не спира най-известните купонджийки да празнуват. С тайни партита фолкпевицата Мария и плеймейтката Жанета Осипова отбелязаха рождените си дни. Заради затворените нощни заведения и двете избраха интересни алтернативни варианти

Лотарията фалира

Лотарията фалира

Компанията "Ню геймс", чрез която оперираше "Национална лотария" на Васил Божков, официално е обявена във фалит с решение на Търговското отделение на Софийския градски съд. Това показва проверката на "България Днес". Решението е по дело за искане за обявяване на несъстоятелност на компанията, заведено от Станимир Димитров

Майкъл Чорни в тежък развод

Майкъл Чорни в тежък развод

Тежка година преживява Майкъл Чорни. Бизнесменът и бивш собственик на "Левски" не само се раздели със съпруга си Никол Райдман, но и е съден от нея. Вече няколко месеца тече делото, което цял Израел следи със затаен дъх. Никол и 69-годишният милиардер сложиха край на брака си в началото на 2020-а след 11 години заедно и две деца

Розмари влюбена в Бузлуджа

Розмари влюбена в Бузлуджа

Странно любимо място има Розмари. Моделката признава, че е ходила често-често до Бузлуджа. "Безброй пъти съм посещавала този масивен космически кораб, построен по време на комунизма. Всеки път откривам нещо различно", разкрива Розмари под видео от последното си качване до

Саня Борисова отмята задачи

Саня Борисова отмята задачи

Шопинг, тренировки, шофиране - всекидневието на Саня Борисова е много натоварено, видя "България Днес". Чаровната актриса си върши всичките задачи напълно сама и се справя повече от отлично. Дори успява да си намери място за паркиране, което в София е сериозно предизвикателство. Снимки: "България

Най-коментирани

Маша с пръстен за 400 бона

Маша с пръстен за 400 бона

Бившата половинка на Григор Димитров - Мария Шарапова, се радва на доста скъп годежен пръстен. Бижуто, което Александър Гилкс сложи на ръката й наскоро, струва $400 000. То е изработено по поръчка от Джесика Маккормак. Отличава се с изумруден петкаратов диамант. Гилкс предложи брак на Маша през декември

Моника В. се сгоди за милионерка

Моника В. се сгоди за милионерка

"Казах "Да"!", хвали се Моника Валериева и показва снимка, на която... жена й е паднала на коляно пред нея и държи лявата й ръка. Всичко обаче е на шега за забавна фотосесия с нея и приятелката й Доника, която едно време се прочу като "Мис Милион" след печалба от лотария. Двете обикаляха света и заведенията, но после се появиха слухове

Пилар е кралица на вълците

Пилар е кралица на вълците

Съпругата на капитана на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос - Пилар Рубио, направи свой прочит на "Червената шапчица". Тя позира с черна наметка с качулка и два черни вълчака. Тв водещата и модел засне специална фотосесия на снега, който изненада Испания наскоро. Пилар явно никак не се бои от студа. Тя е по черно боди и наметка с качулка

Преслава се събужда от зимен сън

Преслава се събужда от зимен сън

"Време е да стана от зимния сън". Така описа началото на тренировките си Преслава. Фолкдивата му отпуска края покрай карантината. Заради неработещите заведения Преслава води съвсем различен начин на живот. Студеното време навън още повече усложнява ситуацията за певицата. Тя почти не се движи, затова решава да си купи бягаща пътека

Нора по бельо

Нора по бельо

Нора Сегура надмина себе си и буквално подпали мрежата. Половинката на бившия вратар на "Манчестър Юнайтед" и "Евертън" Тим Хауърд зарадва феновете с поредния горещ кадър. Този път моделката не позира чисто гола, но ефектът е същият. Блондинката е по розово бельо. Тя е избрала дантелено боди, което повече показва, отколкото да скрива нещо

Орлин Павлов учи щерката си на песни

Орлин Павлов учи щерката си на песни

На детски песнички учи Орлин Павлов дъщеря си Елизабет. Музикантът се заема със задачата да научи малката си наследничка на малчуганския вечен хит "Зеленчуци който не яде". Елизабет, която след ден ще навърши 2 годинки, в захлас слуша своя татко и се опитва да повтаря думичките от текста. В края на изпълнението певецът иска от дъщеря си целувка и

Сърчаджиева си говори с починалата си майка

Сърчаджиева си говори с починалата си майка

Мислено си говори с майка си Алекс Сърчаджиева. Родителката на актрисата - Пепа Николова, на 23 декември щеше да навърши 74 години. "Говорим си. Много неща си казваме - някой път я моля за съвети, моля я за помощ. Смятам, че хората отиват на друго място, по-хубаво от това, но те продължават да ни помагат, вярвам в това

Салах: Искам да остана в "Ливърпул"

Салах: Искам да остана в "Ливърпул"

Египетската звезда Мохамед Салах успокои феновете на "Ливърпул". Голмайсторът на "червените" иска да остане още дълго време на "Анфийлд" и да печели трофеи. През последните седмици се появиха информации, че Мо не се чувства щастлив и иска да премине в "Реал" (Мадрид) или "Барселона". "Не знам какво ще се случи - коментира Салах пред норвежка

Емилия вдига гири

Емилия вдига гири

Без бельо, но с гири в ръце - така спортува Емилия! Изпълнителката, която миналата пролет зовеше да си останем у дома, а после призова да отворят бизнесите, се пусна в сиво екипче, но не намери за нужно да тури сутиен отдолу и подчерта перфектни силиконови

Родна актриса с награди от Йю Йорк и Прага

Родна актриса с награди от Йю Йорк и Прага

Награди от Ню Йорк и Прага спечели актрисата Евелин Костова. Младата майка е отличена заради работата си в американския късометражен филм "Принуда". Костова е спечелила симпатиите на журито и в двата форума, похвали се самата тя. "Щастлива съм, че съм част от този проект! Благодаря на всички замесени", казва Евелин

Маша с пръстен за 400 бона

Маша с пръстен за 400 бона

Бившата половинка на Григор Димитров - Мария Шарапова, се радва на доста скъп годежен пръстен. Бижуто, което Александър Гилкс сложи на ръката й наскоро, струва $400 000. То е изработено по поръчка от Джесика Маккормак. Отличава се с изумруден петкаратов диамант. Гилкс предложи брак на Маша през декември

Пилар е кралица на вълците

Пилар е кралица на вълците

Съпругата на капитана на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос - Пилар Рубио, направи свой прочит на "Червената шапчица". Тя позира с черна наметка с качулка и два черни вълчака. Тв водещата и модел засне специална фотосесия на снега, който изненада Испания наскоро. Пилар явно никак не се бои от студа. Тя е по черно боди и наметка с качулка

Нора по бельо

Нора по бельо

Нора Сегура надмина себе си и буквално подпали мрежата. Половинката на бившия вратар на "Манчестър Юнайтед" и "Евертън" Тим Хауърд зарадва феновете с поредния горещ кадър. Този път моделката не позира чисто гола, но ефектът е същият. Блондинката е по розово бельо. Тя е избрала дантелено боди, което повече показва, отколкото да скрива нещо

Салах: Искам да остана в "Ливърпул"

Салах: Искам да остана в "Ливърпул"

Египетската звезда Мохамед Салах успокои феновете на "Ливърпул". Голмайсторът на "червените" иска да остане още дълго време на "Анфийлд" и да печели трофеи. През последните седмици се появиха информации, че Мо не се чувства щастлив и иска да премине в "Реал" (Мадрид) или "Барселона". "Не знам какво ще се случи - коментира Салах пред норвежка

"Болоня" привлича вратар на "Левски"

"Болоня" привлича вратар на "Левски"

Италианският елитен "Болоня" ще опита да привлече вратаря на "Левски" Иван Андонов. 17-годишният юноша на "сините" е харесан от скаути на тима, воден от сръбската легенда Синиша Михайлович. Според италианските медии от "Болоня" съвсем скоро ще стартира преговори за таланта. Андонов подписа професионален договор с "Левски" миналата година

Кръстев гласен за резерва в "Троа"

Кръстев гласен за резерва в "Троа"

Филип Кръстев най-вероятно ще бъде със статут на резерва във френския втородивизионен "Троа". Местното издание Lest-eclair отбелязва, че българският футболист трудно би пробил до края на сезона в състава на треньора Лоран Батле. Желанието на наставника било да привлече двама други играчи и пристигането на Кръстев е доста изненадващо

Баутиста Агут: Като в затвор сме

Баутиста Агут: Като в затвор сме

Роберто Баутиста Агут стана поредният тенисист, който се оплака от условията в Австралия. Както е известно, всички състезатели са под двуседмична карантина преди началото на първия турнир от Големия шлем. Тенисистите са затворени в хотелските си стаи, където правят импровизирани тренировки. "Все едно сме в затвор - заяви Баутиста Агут пред

Участници във "Фермата" газят мерките

Участници във "Фермата" газят мерките

Даяна Ханджиева се върна при бившия си Правят си купонче, където се събират повече от позволеното След Милко Калайджиев, манекенките, заведенията в Пловдив и София и участниците в предаването "Фермата" погазиха мерките. Те се събраха на парти, като от качените кадри в мрежата се вижда, че присъстващите са доста повече от максималния брой от

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

На 29 г. ми поставиха грешна диагноза рак, объркаха документи "Сам съм, посрещнах новата година без муза, така да се каже. Разделих се с партньорката си. Но така се случва в живота". Това сподели пред "България Днес" актьорът Веселин Ранков, който през последните години се прочу като екранен шофьор на Марта Вачкова в лекарската сага "Откраднат

Грешките на баба Ванга

Грешките на баба Ванга

Не познава и собствената си смърт Предсказанията на пророчицата не винаги се сбъдват Петричката пророчица баба Ванга е прочута с предсказанията си, които се сбъдват, по целия свят. Тя прави обаче някои предположения за бъдещето, които остават само думи, изречени от гадателката. Това се случва и с деня на петте двойки. 22.12.2020 г