Преводачът и учител по английски език Ангелина Василева: Във филм открих запленяващия писател Одън

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Преводачът и учител по английски език Ангелина Василева: Във филм открих запленяващия писател Одън

Първият тираж на книгата му "Скиталецът" се разграби, готвим допечатка

Коя е тя

Ангелина Василева е родена във Варна. Живее и работи в София. Завършила е английска филология с втора специалност "Български език и литература" в СУ "Св. Климент Охридски". Преподавала е английски език в 33 езикова гимназия "Св. София" и Нов български университет. Автор е на пет стихосбирки. Превела е от английски много книги - мемоари на Уинстън Чърчил, на Агата Кристи, Емили Брадшоу, Нан Райън и т.н.

Тази година превежда "Скиталецът" от У. Х. Одън, книга, която става хит на пазара и в момента предстои ново нейно издание.

- Вие сте преводач с дългогодишна практика, а тази година издадохте със съучениците си от Английската гимназия книгата за гениалния Уинстън Хю Одън. Как се спряхте на нея?

- Нашият випуск, завършил през 1970 г., решихме да отбележим 50-ата годишнина от завършването си именно с тази книга на този бележит писател. В нея има поезия и две знакови есета на този мислител на XX век, когото мнозина считат за един от най-големите писатели, на когото аз колекционирам творчеството му повече от 25 години. Всъщност той не е популярен в България, тъй като не е превеждана негова книга. Има две-три стихотворения, излизали само в антологии на американска поезия преди много време. Заглавието на творбата - "Скиталецът", ми бе предложено от издателя - г-н Игор Шемтов, собственик на издателство "Фама". И в момента предстои втора допечатка, което много ме радва, че е харесвана книга.

- Кое е любимото ви стихотворение от Одън?

- Той има едно прекрасно стихотворение, което е написал на 23 години в канона на староанглийската поезия. В тази поезия представите за нещата се формират по един по-старинен начин, например "морето е къща за риби". Мислил е в една много интересна образност. Този вид стихове са много богати на алитерация, съдържат в края молитва, и понеже Одън е бил голям изследовател, е правил опити да пише във всички известни стихосложения. В тяхна форма вече не се пише. Това ме впечатли в него. Но от конкретното стихче, си спомням как се случи да бъда запленена. Преди години работих в един институт, бях анализатор на американския печат за разпространение в чужбина. Тогава се появи филмът "Четири сватби и едно погребение" и в него се появи стих от Одън в един американски вестник. Прочетох го и се влюбих.

- И след това започвате да изследвате творчеството му?

- Да. Семейството му е имало далечни исландски корени, а фамилията Одън идва от върховния бог Один в скандинавската митология. И той пише едно стихотворение "Скиталецът", което е много хубаво. Моят издател го хареса и то даде заглавие на книгата ми. Иначе Одън е роден в Англия и пътува много не само до Исландия. На 33 годни емигрира в Щатите, но преди това живее в Германия, посещава Полша, Чехия, Унгария и много други страни в Централна Европа. Също така заминава с един свой приятел за Китай, където отразяват китайско-японската война, участва и в испанската война. Представяте ли си колко творби е родило това негово движение в различни точки на света.

- Вие сте преподавали английски в училище, както и в НБУ. Как ви се вижда онлайн обучението, особено когато е свързано с изучаване на чужд език?

- В момента съм пенсионер, но давам уроци на млади хора и работя в Нов български университет, където вече едно-две десетилетия работим онлайн и за нас това не е проблем. Имаме си система, качват се материали, хората си контактуват. В много страни, например в Австралия, този тип обучение е обичайно.

- На вас как ви се отрази пандемията и сегашното второ затваряне?

- Не се страхувам точно от коронавируса, защото той е толкова опасен, колкото всеки вирус, но пък е разбираемо, че всеки човек се бои от смъртта. Аз се пазих и се пазя, но пък смятам, че трябва да се адаптираме към него, нямаме избор. Правя си разходки, писах през първата част от затварянето и една поредица, която се казва: "Лято с литературни икони в Девън и Корнуол". Те са графства в Англия и са много бедни, но имат много добре развит туризъм и до голяма степен популярността се базира на известни места, свързани с литературни произведения и тяхното претворяване на широк екран.

- Вие сте автор на пет стихосбирки. От кога се зароди у вас този тип изразяване?

- Аз съм от хората, които винаги са писали, още от детството си. От дете се изразявам с определен ритъм, с образ в главата си. Има, разбира се, и друг вид поети, които определени обстоятелства в живота ги провокират, примерно имам приятели, които започват да пишат след някакво събитие в живота си или някакво пътуване. При мен не е така. Аз съм от тези, които просто са си родени такива, съзерцаващи и претворяващи по този начин. Но това е нещо, което може и да се публикува, и да не се публикува, да си остане за теб самия. Аз доста късно издадох първата си книга, през 90-те.

- Кога и как идва при вас музата?

- По различно време идва музиката. Не си спомням да съм писала стихове, когато съм била нещастна. По-скоро съм писала, защото съм била щастлива и съм искала да покажа колко е красив светът около мен. Позитивен тип съм, такава ми е нагласата. Бях учудена, след като ми направиха първия хороскоп, бях на 40 години и случайно на улицата ми казаха, че съм непоправим оптимист. Може би е такава и поезията ми.

- Критиката нарича поезията ви "светлина, която струи в картини, посветени на върховното чувство - любовта, представена като бяла магия, като дъга след дъжд". Откъде ви идват тези прекрасни думи, повлияна ли сте от Одън например?

- Не бих казала, че съм повлияна точно от него. Може би просто картинно пиша. Всеки поет има особена активност и тя в различни моменти от живота му е различна. Затова има и такива направления, например "изповедална поезия", която е много характерна за XX век - хора, които си казват всичко, което им е на душата. Други пък рисуват. А моят свят е цветен. Обичам менящите се картини, обичам да пътувам с влак или автобус, за да мога да гледам пейзажа. Дори когато отивах до училището на работа преди време, го правех по различен път, за да мога да гледам цветята, дърветата, зеленината. Това е важно за моята душевност.

- Сега липсва ли ви това пътуване?

- Много ми липсва и може би заради това по време на пандемията написах моите разкази за тези две графства в Англия, които съм посетила преди 10 години, два пъти съм била там.

- Любовта е там, където е поезията с нейните рицари - поетите, казвате. А къде е любовта във вашия живот?

- Любовта е навсякъде, без нея не можем. Аз съм възпитаничка на онова поколение, обожавало "Малкият принц" на Екзюпери. Още когато за пръв път тя излезе на български език, толкова ме впечатли неговата любов към цветето, че две книги бях разпарчетосала и висяха навсякъде в стаята ми. Да, любовта е в ежедневието ни, в музиката ни, в очите на децата, във всичко.

- Семейството ви подкрепя ли писателските ви изяви?

- Разбира се. Аз живях 18 години в приказка с най-голямата любов на света, само че тя свърши, разделихме се. Имам двама пораснали синове, две пораснали внучки и един петгодишен внук. Говоря си с децата за поезия, а те са деца на новото време. Дали би ме наследил някой в писането, не бих казала, но малкият ми син също се занимава с изкуство - той е бижутер.

Малък Тошко стана на 51 г. в компанията на щерката

Малък Тошко стана на 51 г. в компанията на щерката

"Пожелавам си само здраве. Всичко останало, ако съм много упорит, ще си го постигна сам." Това сподели Тодор Славков, наследникът на рода Живкови, който вчера стана на 51 години. Той бе изненадан от дъщеря си Катерина, която му подари торта и му изпя песничка за празника. Желаем му да е жив и

"Ергенът" на среща с една от участничките

"Ергенът" на среща с една от участничките

"Ергенът" Виктор Стоянов излезе на среща с една от участничките в шоуто. И това не се случва в предаване, а в реалния живот. Снимка на мачото и Александра се появи в социалните мрежи и бързо стана хит. Двамата стоят в столично кафе, а между тях си личи, че има нещо. "Според вас двамата заедно ли са и отиват ли си", гласи постът в социалните мрежи

От столичната педиатрия пред "България Днес": Безкрайно сме благодарни на Краси Радков за колата

От столичната педиатрия пред "България Днес": Безкрайно сме благодарни на Краси Радков за колата

Имаме само една баничарка, признават от болницата Доли ЛУКАНОВА "Приехме новината с голяма радост. Много сме щастливи за жеста. Не всеки ден някой подарява кола." Това споделиха пред "България Днес" от столичната болница по детски болести "Проф. Иван Митев". Ентусиазмът им е по повод благородната постъпка на големия победител от шоуто "Като две

Преиздават творби на Денди

Преиздават творби на Денди

Някои от ранните творби на убития Любомир Милчев-Денди ще бъдат издадени отново, научи "България Днес". Ексцентрикът дебютира още в началото на 90-те години с модернистичен роман - де факто голямо есе, за Женския пазар и други столични забележителности. По ирония на съдбата нестандартният бохем намери смъртта си в кооперация на столичната улица

Най-четени

Слави си продаде мезонета

Слави си продаде мезонета

Жена на име Симона се сдоби със земя на шоумена Искаше му близо 4 милиона, не е ясно каква е крайната цена Слави Трифонов най-сетне продаде мезонета си на бул. "България", научи "България Днес" от негови близки. Дългият е сключил сделката с частна фирма. Преди пандемията водещият, който напоследък се изявява в политиката

Хайде на конч-е-е-е!

Хайде на конч-е-е-е!

На раменете си като на конче качи дъщеря си Крум Зарков, видяха умилените папараци на "България Днес". Младият социалист се показа като добър баща, развеждайки малката Лора из центъра на София. Известно е, че момиченцето е родено на девети май. Да е живо и здраво! Снимки: "България

Азис с 50-годишно гадже

Азис с 50-годишно гадже

Не ни е време да ходим по дискотеки, категоричен е певецът Гадже, което е на 50 г., си е хванал кралят на попфолка у нас Азис. Това призна самият той в разговор със свои фенове. Възрастта е съвсем нормална, като се има предвид, че певецът е на 44 години. Двамата не обичали да ходят по дискотеки. "Мислите ли, че сега на 44 г. и с него на 50 г

Нети бърза, вика такси

Нети бърза, вика такси

На бързи обороти живее Нети. Певицата и актриса цял ден търчи по задачи, видяха културните папараци на "България Днес". За да може да изпълни всички поети ангажименти, облечената като пролетна пъпка в розово Нети викна такси и нервно крачеше, докато то пристигне. Снимки: "България

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

С него имахме много конфликти, стигало се е и до физическа саморазправа, разкрива Юлия Минева Денди е бил нападан и многократно в миналото, твърди пред "България Днес" бившата съпруга на убития писател Юлия Минева. През януари светският хроникьор бе намерен с разбита глава, настанен в болница, но въпреки усилията на лекарите почина

Филчев под прикритие

Филчев под прикритие

Пременен с огромен шлифер се придвижва из София Никола Филчев, видяха честните папараци на "България Днес". Бившият главен прокурор се порадва на цъфналите по градините дръвчета, след което с бавна стъпка се отправи към дома си. Снимки: "България

Даниела Серданова сама

Даниела Серданова сама

Сама обикаля из софийските улици Даниела Серданова, видяха влюбчивите папараци на "България Днес". Преди две години психоложката се раздели със социалния антрополог Харалан Александров след близо 8-годишна връзка, като така и не стана ясно каква е причината за разлъката. Серданова беше женена за футболиста Любо Пенев, двамата имат дете

Футболен експерт люби девственицата от "Ергенът"

Футболен експерт люби девственицата от "Ергенът"

Анализаторът Александър стиска силно брюнетката Елвира, кара я да се чувства спокойна Анализатор отнел девствеността на 24-годишната Елвира от "Ергенът". 24-годишната брюнетка от село Змеица се е отдала на футболен експерт, с когото се забърсали в интернет по нейните признания пред последователите й в социалните мрежи

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин знае ползите от пиенето на поне два литра вода дневно, особено в топлите дни. Емблемата на българската поп музика паркира специално колата си, за да отскочи до магазина и да се запаси с две бутилки от живителната течност, видяха топпапараците на "България Днес". След това спокойно продължи по пътя си

"Гласът на България" Петя Панева: Омъжих се, 300 души бяха на сватбата ни

"Гласът на България" Петя Панева: Омъжих се, 300 души бяха на сватбата ни

Митко ми даде пръстен на Бъдни вечер, открих човека, който ще е стълб в живота ми  КОЯ Е ТЯ Петя Панева е победителката в последния сезон на музикалното риалити "Гласът на България". Народната певица впечатли с изключителни вокални умения, които грабнаха сърцата и умовете на жури и публика. Преди броени дни родената във Варна изпълнителка вдигна

Най-коментирани

Малък Тошко стана на 51 г. в компанията на щерката

Малък Тошко стана на 51 г. в компанията на щерката

"Пожелавам си само здраве. Всичко останало, ако съм много упорит, ще си го постигна сам." Това сподели Тодор Славков, наследникът на рода Живкови, който вчера стана на 51 години. Той бе изненадан от дъщеря си Катерина, която му подари торта и му изпя песничка за празника. Желаем му да е жив и

"Ергенът" на среща с една от участничките

"Ергенът" на среща с една от участничките

"Ергенът" Виктор Стоянов излезе на среща с една от участничките в шоуто. И това не се случва в предаване, а в реалния живот. Снимка на мачото и Александра се появи в социалните мрежи и бързо стана хит. Двамата стоят в столично кафе, а между тях си личи, че има нещо. "Според вас двамата заедно ли са и отиват ли си", гласи постът в социалните мрежи

От столичната педиатрия пред "България Днес": Безкрайно сме благодарни на Краси Радков за колата

От столичната педиатрия пред "България Днес": Безкрайно сме благодарни на Краси Радков за колата

Имаме само една баничарка, признават от болницата Доли ЛУКАНОВА "Приехме новината с голяма радост. Много сме щастливи за жеста. Не всеки ден някой подарява кола." Това споделиха пред "България Днес" от столичната болница по детски болести "Проф. Иван Митев". Ентусиазмът им е по повод благородната постъпка на големия победител от шоуто "Като две

Преиздават творби на Денди

Преиздават творби на Денди

Някои от ранните творби на убития Любомир Милчев-Денди ще бъдат издадени отново, научи "България Днес". Ексцентрикът дебютира още в началото на 90-те години с модернистичен роман - де факто голямо есе, за Женския пазар и други столични забележителности. По ирония на съдбата нестандартният бохем намери смъртта си в кооперация на столичната улица

Митко Щерев пазарува по тъмно

Митко Щерев пазарува по тъмно

Митко Щерев имал навика да пазарува по нощите в супермаркет в столичния квартал "Младост", научи "България Днес". Магазинът е денонощен и се е превърнал в нещо като "социален център" за младежите от съседните блокове. Повечето редовни клиенти на супермаркета често идвали не толкова за продукти, колкото за раздумка с персонала, разказват запознати

"Айнтрахт" покори Лига Европа, Кевин Трап спасява с болна ръка

"Айнтрахт" покори Лига Европа, Кевин Трап спасява с болна ръка

Героят: Имах предчувствие за дузпата на Рамзи Вратарят на "Айнтрахт" (Франкфурт) пазил с болна ръка във финала, в който тимът му победи "Глазгоу Рейнджърс" след 1:1 в редовното време и продължението и 5:4 при дузпите на финала, игран в Севиля. За "сините" в грешник се превърна взетият под наем от "Ювентус" Аарън Рамзи

Отложиха делото за ареста на Севделина Арнаудова

Отложиха делото за ареста на Севделина Арнаудова

Делото по обжалване на заповед за арест на Севделина Арнаудова бе отложено днес сутринта. Софийският районен съд отложи за 22 юни делото, по което пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова обжалва задържането си за 24 часа. То стана през март, заедно с нея бяха задържани и бившият премиер Бойко Борисов и финансовият му министър Владислав Горанов

Слагат паметна плоча на Вили Казасян

Слагат паметна плоча на Вили Казасян

Потомци на стари и известни столични родове са потърсили наскоро Хилда Казасян да подкрепи начинанието им - да се постави паметна плоча за баща й на дома, където е роден. Известният естраден композитор и диригент Вили Казасян е дошъл на бял свят в кооперация на столичната улица "Денкоглу".В същата кооперация е родена и живяла няколко години

Няма и следа от изчезналите 53 милиона от "Хемус"

Няма и следа от изчезналите 53 милиона от "Хемус"

Над 100 свидетели са разпитани по делото срещу Борислав Колев Прокуратурата не може да хване дирите на изнесените в куфарчета пари, според съда замесени са били и хора на висши държавни позиции Прокуратурата все още не може да хване дирите на мистериозно изчезналите 53 млн. лв., предназначени за строежа на магистрала "Хемус"

Лили Гелева и Христо Петков чакат бебе

Лили Гелева и Христо Петков чакат бебе

Актрисата от "Сфумато" разведе втория мъж на съпруга номер едно на Деян Донков Актьорската двойка Лили Гелева - Христо Петков стават родители, гласи най-актуалната клюка в гилдията. Тя стартира от снимка на двамата, на която Лили сочи доста набъбналото си коремче. Звездата от "Дяволското гърло" и неговата по-млада колежка са заедно от няколко

Димо Гяуров с тайнствена чанта

Димо Гяуров с тайнствена чанта

С чанта, в която се носят секретни документи, се придвижва Димо Гяуров, видяха замаскираните папараци на "България Днес". Бившият шеф на разузнаването обикаля София с бърза крачка, замислен за международното положение и последващите от това проблеми за националната ни сигурност. Дали в чантата си Димо носи тайни материали или продукти за салата

Даниела Серданова сама

Даниела Серданова сама

Сама обикаля из софийските улици Даниела Серданова, видяха влюбчивите папараци на "България Днес". Преди две години психоложката се раздели със социалния антрополог Харалан Александров след близо 8-годишна връзка, като така и не стана ясно каква е причината за разлъката. Серданова беше женена за футболиста Любо Пенев, двамата имат дете

Рисунки в японски стил показва Николай Пенчев, главният редактор на “България Днес”

Рисунки в японски стил показва Николай Пенчев, главният редактор на “България Днес”

Невероятни рисунки с туш в японски стил (суми-е и суминагаши), калиграфия и поезия хайку могат да се видят в първата по рода си изложба “Полъх от Изтока” у нас. Събитието се организира с подкрепата на клуб “Приятели на Япония” в рамките на Пролетните дни на японската култура в България. В експозицията са показани творби на Александър Телалим

Производител: 15 лв. за килограм череши, ще поевтинеят след седмица

Производител: 15 лв. за килограм череши, ще поевтинеят след седмица

Близо 15 лв. за килограм на едро достигна цената на българските череши. Тя зависи от сорта, като по-дребните струват между 5 и 7 лева. "Цената спрямо минали години за този период не е много по-висока, традиционно при ранната череша цената е по-висока, защото предлагането започва седмица по-рано с вносните от Гърция и Турция

Филчев под прикритие

Филчев под прикритие

Пременен с огромен шлифер се придвижва из София Никола Филчев, видяха честните папараци на "България Днес". Бившият главен прокурор се порадва на цъфналите по градините дръвчета, след което с бавна стъпка се отправи към дома си. Снимки: "България

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на

Нети бърза, вика такси

Нети бърза, вика такси

На бързи обороти живее Нети. Певицата и актриса цял ден търчи по задачи, видяха културните папараци на "България Днес". За да може да изпълни всички поети ангажименти, облечената като пролетна пъпка в розово Нети викна такси и нервно крачеше, докато то пристигне. Снимки: "България

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владимир Пенев харесва бързото хранене, колкото и да го отхвърлят диетолозите, видяха гладните папараците на "България Днес". Актьорът излезе и зареди торбичка с вредна храна от центъра на София. По пътя срещна приятели, с които с удоволствие размени няколко думи. Мина набързо през аптеката и с бодра крачка се прибра у дома

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин знае ползите от пиенето на поне два литра вода дневно, особено в топлите дни. Емблемата на българската поп музика паркира специално колата си, за да отскочи до магазина и да се запаси с две бутилки от живителната течност, видяха топпапараците на "България Днес". След това спокойно продължи по пътя си

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Полицаи са спасили живота на едното момче Футболистът Георги Йомов е задържан. Той е признал, че е бил на мястото на стрелбата в понеделник вечерта на околовръстния път на София, въпреки че минути след полунощ отрече да е бил там пред сайта на отбора си ЦСКА-София. Стрелецът е баща му, скандалът станал около 22,20 ч