Преводачът и учител по английски език Ангелина Василева: Във филм открих запленяващия писател Одън

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Преводачът и учител по английски език Ангелина Василева: Във филм открих запленяващия писател Одън

Първият тираж на книгата му "Скиталецът" се разграби, готвим допечатка

Коя е тя

Ангелина Василева е родена във Варна. Живее и работи в София. Завършила е английска филология с втора специалност "Български език и литература" в СУ "Св. Климент Охридски". Преподавала е английски език в 33 езикова гимназия "Св. София" и Нов български университет. Автор е на пет стихосбирки. Превела е от английски много книги - мемоари на Уинстън Чърчил, на Агата Кристи, Емили Брадшоу, Нан Райън и т.н.

Тази година превежда "Скиталецът" от У. Х. Одън, книга, която става хит на пазара и в момента предстои ново нейно издание.

- Вие сте преводач с дългогодишна практика, а тази година издадохте със съучениците си от Английската гимназия книгата за гениалния Уинстън Хю Одън. Как се спряхте на нея?

- Нашият випуск, завършил през 1970 г., решихме да отбележим 50-ата годишнина от завършването си именно с тази книга на този бележит писател. В нея има поезия и две знакови есета на този мислител на XX век, когото мнозина считат за един от най-големите писатели, на когото аз колекционирам творчеството му повече от 25 години. Всъщност той не е популярен в България, тъй като не е превеждана негова книга. Има две-три стихотворения, излизали само в антологии на американска поезия преди много време. Заглавието на творбата - "Скиталецът", ми бе предложено от издателя - г-н Игор Шемтов, собственик на издателство "Фама". И в момента предстои втора допечатка, което много ме радва, че е харесвана книга.

- Кое е любимото ви стихотворение от Одън?

- Той има едно прекрасно стихотворение, което е написал на 23 години в канона на староанглийската поезия. В тази поезия представите за нещата се формират по един по-старинен начин, например "морето е къща за риби". Мислил е в една много интересна образност. Този вид стихове са много богати на алитерация, съдържат в края молитва, и понеже Одън е бил голям изследовател, е правил опити да пише във всички известни стихосложения. В тяхна форма вече не се пише. Това ме впечатли в него. Но от конкретното стихче, си спомням как се случи да бъда запленена. Преди години работих в един институт, бях анализатор на американския печат за разпространение в чужбина. Тогава се появи филмът "Четири сватби и едно погребение" и в него се появи стих от Одън в един американски вестник. Прочетох го и се влюбих.

- И след това започвате да изследвате творчеството му?

- Да. Семейството му е имало далечни исландски корени, а фамилията Одън идва от върховния бог Один в скандинавската митология. И той пише едно стихотворение "Скиталецът", което е много хубаво. Моят издател го хареса и то даде заглавие на книгата ми. Иначе Одън е роден в Англия и пътува много не само до Исландия. На 33 годни емигрира в Щатите, но преди това живее в Германия, посещава Полша, Чехия, Унгария и много други страни в Централна Европа. Също така заминава с един свой приятел за Китай, където отразяват китайско-японската война, участва и в испанската война. Представяте ли си колко творби е родило това негово движение в различни точки на света.

- Вие сте преподавали английски в училище, както и в НБУ. Как ви се вижда онлайн обучението, особено когато е свързано с изучаване на чужд език?

- В момента съм пенсионер, но давам уроци на млади хора и работя в Нов български университет, където вече едно-две десетилетия работим онлайн и за нас това не е проблем. Имаме си система, качват се материали, хората си контактуват. В много страни, например в Австралия, този тип обучение е обичайно.

- На вас как ви се отрази пандемията и сегашното второ затваряне?

- Не се страхувам точно от коронавируса, защото той е толкова опасен, колкото всеки вирус, но пък е разбираемо, че всеки човек се бои от смъртта. Аз се пазих и се пазя, но пък смятам, че трябва да се адаптираме към него, нямаме избор. Правя си разходки, писах през първата част от затварянето и една поредица, която се казва: "Лято с литературни икони в Девън и Корнуол". Те са графства в Англия и са много бедни, но имат много добре развит туризъм и до голяма степен популярността се базира на известни места, свързани с литературни произведения и тяхното претворяване на широк екран.

- Вие сте автор на пет стихосбирки. От кога се зароди у вас този тип изразяване?

- Аз съм от хората, които винаги са писали, още от детството си. От дете се изразявам с определен ритъм, с образ в главата си. Има, разбира се, и друг вид поети, които определени обстоятелства в живота ги провокират, примерно имам приятели, които започват да пишат след някакво събитие в живота си или някакво пътуване. При мен не е така. Аз съм от тези, които просто са си родени такива, съзерцаващи и претворяващи по този начин. Но това е нещо, което може и да се публикува, и да не се публикува, да си остане за теб самия. Аз доста късно издадох първата си книга, през 90-те.

- Кога и как идва при вас музата?

- По различно време идва музиката. Не си спомням да съм писала стихове, когато съм била нещастна. По-скоро съм писала, защото съм била щастлива и съм искала да покажа колко е красив светът около мен. Позитивен тип съм, такава ми е нагласата. Бях учудена, след като ми направиха първия хороскоп, бях на 40 години и случайно на улицата ми казаха, че съм непоправим оптимист. Може би е такава и поезията ми.

- Критиката нарича поезията ви "светлина, която струи в картини, посветени на върховното чувство - любовта, представена като бяла магия, като дъга след дъжд". Откъде ви идват тези прекрасни думи, повлияна ли сте от Одън например?

- Не бих казала, че съм повлияна точно от него. Може би просто картинно пиша. Всеки поет има особена активност и тя в различни моменти от живота му е различна. Затова има и такива направления, например "изповедална поезия", която е много характерна за XX век - хора, които си казват всичко, което им е на душата. Други пък рисуват. А моят свят е цветен. Обичам менящите се картини, обичам да пътувам с влак или автобус, за да мога да гледам пейзажа. Дори когато отивах до училището на работа преди време, го правех по различен път, за да мога да гледам цветята, дърветата, зеленината. Това е важно за моята душевност.

- Сега липсва ли ви това пътуване?

- Много ми липсва и може би заради това по време на пандемията написах моите разкази за тези две графства в Англия, които съм посетила преди 10 години, два пъти съм била там.

- Любовта е там, където е поезията с нейните рицари - поетите, казвате. А къде е любовта във вашия живот?

- Любовта е навсякъде, без нея не можем. Аз съм възпитаничка на онова поколение, обожавало "Малкият принц" на Екзюпери. Още когато за пръв път тя излезе на български език, толкова ме впечатли неговата любов към цветето, че две книги бях разпарчетосала и висяха навсякъде в стаята ми. Да, любовта е в ежедневието ни, в музиката ни, в очите на децата, във всичко.

- Семейството ви подкрепя ли писателските ви изяви?

- Разбира се. Аз живях 18 години в приказка с най-голямата любов на света, само че тя свърши, разделихме се. Имам двама пораснали синове, две пораснали внучки и един петгодишен внук. Говоря си с децата за поезия, а те са деца на новото време. Дали би ме наследил някой в писането, не бих казала, но малкият ми син също се занимава с изкуство - той е бижутер.

90-годишна изселничка със сълзи се върна в Родопите

90-годишна изселничка със сълзи се върна в Родопите

Камъкът си тежи на мястото, казва баба Селиме  Купува апартамент в Турция след "Голямата екскурзия" 90-годишна изселничка със сълзи на очи се върна у дома в Родопите. Дълги години баба Селиме е работила в тъкачния цех в родното й село Богатино, преди "Голямата екскурзия" на комунистическия режим да я прогони в Турция

Иво Димчев репетирал над морга

Иво Димчев репетирал над морга

Прави спектакъл в памет на починалите в Пета градска Огромни успехи жъне Иво Димчев със своите ексцентрични спектакли. Муза на неговия първи хореографски проект не е любовта. За сценичния си дебют той разкрива, че е посветен не на кого да е, а на починалите в столична болница. Признанието на Димчев шокира голяма част от почитателите му, естествено

Днес е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици

Днес е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден. Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите. Николай Мирликийски е роден през III в. в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област

Фолкпевица стана пекарка

Фолкпевица стана пекарка

Изявява се и като художничка  Валя временно сменя пеенето с изработка на сладкиши  Фолкпевица изненадващо сменя пеенето с кулинарното изкуство. Изпълнителката на десетки хитове от близкото минало Валя обяви, че се захваща със сладкарство и така ще си изкарва прехраната. От години фолкпевицата има значително по-малко участия от колежките си и

Най-четени

Фолклорната певица Петя Панева, която разплака Галена и DARA: Ако спечеля "Гласът на България", печели народната музика

Фолклорната певица Петя Панева, която разплака Галена и DARA: Ако спечеля "Гласът на България", печели народната музика

Любовта на хората ми показа, че ценим изконните си традиции "Ако спечеля "Гласът на България", печеля за цялата ни народна музика! Приела съм като моя мисия обичта и разпространението на нашия фолклор. Любовта на хората ми показа, че ценим изконните си, наши традиции." Това сподели пред "България Днес" една от най-ярките участнички в "Гласът на

Баба Фатма чукна 104 г. с качамак и много работа

Баба Фатма чукна 104 г. с качамак и много работа

Рецитира стихове до празничната торта Има 7 деца, 16 внуци, 28 правнуци и 10 праправнуци, цял живот отглежда тютюн 104-и рожден ден отпразнува една от най-възрастните българки - родопчанката баба Фатма. Столетничката посрещна с усмивка нейните дъщери Фиданка и Айше, както и снахите Златка, Роза и Роса, които се грижат с голяма любов

Шефът на парламента женен за красавица

Шефът на парламента женен за красавица

Имат две деца  Никола Минчев подписва с хубавата Силвия преди 6 години, заедно гледат футбол  Новият шеф на парламента Никола Минчев (34 г.) е женен за красавица, установи "България Днес". Най-младият председател на Народното събрание в новата ни история и хубавицата Силвия са официално обвързани от над 6 години

Пуйка на каишка в центъра на София

Пуйка на каишка в центъра на София

Човек разходи пуйка на каишка в центъра на София. На необичайната гледка се натъкна софиянец тази сутрин. Снимка: Забелязано в

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Жената на Милото се вози на тролей

Жената на Милото се вози на тролей

Скромна е жената на шефа на Сатиричния театър Калин Сърменов. Хванала детето си за ръка, Боряна Пашева чинно изчака тролейбуса на спирката до театъра, където шеф е Милото, и се качи на него по път за вкъщи, засякоха неустоимите папараци на "България Днес". Снимки: България

Койна Русева изгони охраната на къщата си

Койна Русева изгони охраната на къщата си

Актрисата Койна Русева е изпъдила гардовете на семейната къща в Бояна, научи "България Днес". Звездата от "Под прикритие" се решила на тази стъпка, защото на няколко пъти усещала миризма на алкохол в будката и заварвала охранителите заспали. Сценичната партньорка на Асен Блатечки в новата постановка "Омразна любов" на сцената на "Сълза и смях" от

Мария се омъжи за любимия Мирослав

Мария се омъжи за любимия Мирослав

"Трети път за щастие", това пожелаха на фолкпевицата Мария близките й, които вчера станаха свидетели на подписването й с новия любим - Мирослав Соколов. Чалга дивата пусна своите снимки в нета с които удостовери, че вече отново е семейна жена. Любимият на певицата се казва Мирослав Соколов. Миньончето от Стара Загора е взело вече официално

Станислава си намества очилата

Станислава си намества очилата

Точно като в стария хит от осемдесетте Станислава Айви често-често си намества очилата, докато обикаля из София, установиха трудолюбивите папараци на "България Днес". Водещата, която е и писателка, позната под името Станислава Кара, се запаси със сок и кафе, които й донесе колега с лъскава джипка. Станислава с наслада си пийна сока от морков

Ясна е вече причината за пожара на северномакедонския автобус

Ясна е вече причината за пожара на северномакедонския автобус

Известна е причината за възникването на пожара и местонахождението на първоначалното му огнище в автобуса с македонски туристи, който катастрофира на АМ „Струма“. Това съобщиха пред Би Ти Ви прокурор Бисер Михайлов и следовател Мариан Маринов, които работят по разследването на трагедията. Маринов отказа да разкрие причината за пожара и заяви

Най-коментирани

Учителя: Не късайте цвете за удоволствие, а за лек

Учителя: Не късайте цвете за удоволствие, а за лек

157 години от рождението на Петър Дънов Говорете и пейте на тялото си, за да сте здрави Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи 77 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли, 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби

Рууни брои 10 000 паунда за украса

Рууни брои 10 000 паунда за украса

Бившият капитан на "Манчестър Юнайтед" и Англия Уейн Рууни и семейството му ще посрещнат първа Коледа в новия си дом. Затова той и половинката му Колийн искат всичко да е перфектно. За да грее имението им с прекрасна украса, те наели специални декоратори. Платили 10 000 паунда за услугата. "Къщата е грандиозна

Актьорът и музикант Владимир Михайлов: Написах песен за"Братя"

Актьорът и музикант Владимир Михайлов: Написах песен за"Братя"

Малкият ми син се разсърди, че скрих за "Маскираният певец" Кой е той Владимир Михайлов е актьор и музикант. Роден е на 2 август 1977 г. в София. Женен е. Има три деца. Снимал се е в куп чужди филми, където е играл редом до големи холивудски звезди. Михайлов бе част от "Маскираният певец". Той се оказа Самурая в шоуто

90-годишна изселничка със сълзи се върна в Родопите

90-годишна изселничка със сълзи се върна в Родопите

Камъкът си тежи на мястото, казва баба Селиме  Купува апартамент в Турция след "Голямата екскурзия" 90-годишна изселничка със сълзи на очи се върна у дома в Родопите. Дълги години баба Селиме е работила в тъкачния цех в родното й село Богатино, преди "Голямата екскурзия" на комунистическия режим да я прогони в Турция

Звездната двойка в кеча се разпадна

Звездната двойка в кеча се разпадна

Една от най-известните двойки в кеча се разпадна. Шарлът Флеър е скъсала с колегата си Андраде. Това стана, докато подготвяха сватбата си. Церемонията е отменена, а причината за края на връзката им не е известна. Шарлът, чието истинско име е Ашли Елизабет Флеър, и Андраде бяха заедно 2,5 години. Те обявиха годежа си през януари 2020-а

Иво Димчев репетирал над морга

Иво Димчев репетирал над морга

Прави спектакъл в памет на починалите в Пета градска Огромни успехи жъне Иво Димчев със своите ексцентрични спектакли. Муза на неговия първи хореографски проект не е любовта. За сценичния си дебют той разкрива, че е посветен не на кого да е, а на починалите в столична болница. Признанието на Димчев шокира голяма част от почитателите му, естествено

Застрашена моруна от Дунав на Женския пазар

Застрашена моруна от Дунав на Женския пазар

Разследване на "България Днес" по Никулден Праисторическите риби са строго забранени за улов, продават ги нелегално срещу 28,50 за килограм Огромна дунавска моруна се продава насред Женския пазар в София, установи проверка на "България Днес" преди Никулден. Тази риба е застрашена от изчезване и е строго забранена за какъвто и да е улов от години

Професионалният рибар Иван Стоянов: Станах приятел с делфин

Професионалният рибар Иван Стоянов: Станах приятел с делфин

По Никулден стават чудеса в морето! Наш моряк и риболовец спасява малко делфинче, заплетено в мрежите му, а след това самият той се спасява в зловеща буря. От признателност и благодарност морското животно става приятел с добрия човек и започва да се връща при него. Уникалната история разказа пред "България Днес" самият Иван Иванов

Лили Иванова призна: Последните две години за мен бяха кошмар!

Лили Иванова призна: Последните две години за мен бяха кошмар!

Вярва, че само Господ може да каже кога да спре да пее Пандемията ограби живота и на примата на българската естрада Лили Иванова. В едно от редките си телевизионни участия тя определи последните две години като изключително трудни, като истински кошмар. "Не съм отсъствала толкова време от сцената, не ми беше приятно

Днес е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици

Днес е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден. Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите. Николай Мирликийски е роден през III в. в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област

Звездната двойка в кеча се разпадна

Звездната двойка в кеча се разпадна

Една от най-известните двойки в кеча се разпадна. Шарлът Флеър е скъсала с колегата си Андраде. Това стана, докато подготвяха сватбата си. Церемонията е отменена, а причината за края на връзката им не е известна. Шарлът, чието истинско име е Ашли Елизабет Флеър, и Андраде бяха заедно 2,5 години. Те обявиха годежа си през януари 2020-а

Професионалният рибар Иван Стоянов: Станах приятел с делфин

Професионалният рибар Иван Стоянов: Станах приятел с делфин

По Никулден стават чудеса в морето! Наш моряк и риболовец спасява малко делфинче, заплетено в мрежите му, а след това самият той се спасява в зловеща буря. От признателност и благодарност морското животно става приятел с добрия човек и започва да се връща при него. Уникалната история разказа пред "България Днес" самият Иван Иванов

Цоневи най-ефективни в "Левски"

Цоневи най-ефективни в "Левски"

Борислав и Радослав Цоневи са най-полезните играчи на "Левски" от началото на сезона, показва статистиката. Близнаците са с участие в половината от головете на "сините" в Първа лига. Отборът на Станимир Стоилов се е разписал 21 пъти до момента. В 12 от головете са замесени двамата братя. Борислав е голмайсторът на "Левски"

"Реал" губи Бензема за "Интер" и "Атлетико"

"Реал" губи Бензема за "Интер" и "Атлетико"

"Реал" (Мадрид) продължава с победната серия в испанското първенство, но загуби голмайстора си Карим Бензема. "Кралският клуб" спечели с 2:0 гостуването си на негостоприемния стадион на "Реал Сосиедад" и е убедителен лидер в Ла Лига с 8 точки преднина пред втория "Севиля", който има мач по-малко. Бензема получи мускулна контузия и бе сменен още в

706 новозаразени с COVID-19, 47 починали

706 новозаразени с COVID-19, 47 починали

706 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последното денонощие, което е с 279 по-малко от вчера, сочат данните на Единния информационен портал. Това са 4,3% от направените общо 16 360 теста, от които 1487 PCR и 14 873 антигенни. Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 28 852, от тях 47  в последното денонощие

Детето чудо на тениса печели турнир в САЩ

Детето чудо на тениса печели турнир в САЩ

11-годишното дете чудо на тениса Теодор Давидов продължава с триумфите на корта. Българчето спечели престижния турнир "Еди Хер" в американския щат Флорида - състезание, което е едно от най-силните в света за възрастовите групи от 12 до 18 години. Във финала Давидов победи с 6:4, 6:4 американеца Джордан Лий

Танцов театър в новия видеоклип на Ива и Велислава Костадинови

Танцов театър в новия видеоклип на Ива и Велислава Костадинови

В навечерието на коледните и новогодишни празници Ива и Велислава Костадинови поднасят своя музикален подарък към всички любители на българската народна песен. В ефира на Фен Фолк ТВ вече може да се гледа най-новия им видеоклип към песента „Мари, Невено“, която е част от втория им самостоятелен албум „С България в сърцето“

Акад. Денков: Вече има тестове за коронавирус, учениците се връщат в понеделник

Акад. Денков: Вече има тестове за коронавирус, учениците се връщат в понеделник

Хубавата новина е, че вече има тестове и правила, по които да се прилагат, така че всички ученици се връщат в клас от понеделник, каза министърът на образованието акад. Николай Денков в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ1. Големите ученици ще се тестват също със слюнчени тестове, както и малките досега, в първия ден от седмицата

Лейди Гага с награда за най-добра актриса

Лейди Гага с награда за най-добра актриса

Лейди Гага спечели наградата на филмовите критици за най-добра актриса за "Домът на Гучи". Бенедикт Къмбърбач е най-добър актьор за "Силата на кучето", а Джейн Кемпиън печели наградата за най-добър режисьор за същия филм. За най-добра актриса в поддържаща роля е отличена Катрин Хънтър, която играе трите вещици в "Макбет" на Джоел Коен

Явор Борисов хруска ядки

Явор Борисов хруска ядки

С ядки се храни Явор Борисов. Актьорът, който нашумя със сериала "Ол инклузив" и няколко театрални постановки, чинно си сложи маската, преди да влезе в магазина за бадеми и фъстъци. Борисов си купи малко пакетче, от което си хапва ядки с кеф. Снимки: България