Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9287901 www.bgdnes.bg

Узакониха лекуването на рак с белина

Продажбата на разредена белина като лечение за рак, която според световни експерти е опасна за здравето, на практика е напълно легална в България. Това става ясно от шокиращо заключение на Районната прокуратура в Бургас. С него магистратите са прекратили разследването за измама срещу търговеца на чудодейния лек Светослав Стаматов.

За продукта на Стаматов първи алармира през август миналата година "България Днес". В специално създаден интернет сайт Стаматов предлагаше срещу 70 лева шише от препарата Miracle Mineral Solution (MMS). Според търговеца пиенето му, разреден с вода, помага при рак, малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Зад помпозно звучащото име се крие препаратът хлорен диоксид с химическа формула като на белината, но чието действие върху човешкия организъм според експерти е дори по-опасно от нея.

Реклама

Пред Би Ти Ви, която също направи репортаж по темата, експертът по неорганична химия към БАН Нина Нанкова обясни, че приемането на продаваният от Стаматов препарат може да предизвика сериозни увреждания и дори смърт. В своя позиция Министерството на здравеопазването обяви, че препаратът е токсичен при поглъщане и причинява тежки изгаряния на кожата и увреждане на очите.

За риска от употребата на т.нар. лекарство MMS от години предупреждава и Агенцията по храните и лекарствата на САЩ заради разпространяващите се и там реклами. Според нарочно съобщение на агенцията има десетки загинали и пострадали след пиенето на чудодейната отвара.

Самият търговец Светослав Стаматов от своя страна призна пред Би Ти Ви, че не е лекар или химик, но отрече препаратът да е вреден за здравето, защото след разреждането му с вода дозата е нищожна. Няколко часа по-късно той премахна обявата, но със случая се зае прокуратурата. След обиск в апартамента на Стаменов, където са открити опаковки от "препарата", срещу него бе образувано досъдебно производство. Вместо за продажба на потенциално опасни вещества като лекарство срещу търговеца започна разследване за измама.

"Досъдебното производство е образувано за това, че за периода от неустановена дата през 2019 г. до 21 август с цел да набави за себе си имотна облага - да се сдобие с парични средства, възбудил и поддържал заблуждение у неопределен кръг лица, че лекарството, което им продава, ще ги излекува от онкологично заболяване, аутизъм, здравословни проблеми с бъбреците, както и от други заболявания и с това им причинил имотна вреда - престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК", обявиха в нарочно съобщение бургаските прокурори.

След половин година затишие от Икономическата полиция в Бургас, която пое случая, излязоха с призив всеки, закупил чудодейното лекарство, да се свърже с тях.

Ченгетата съвестно успяват да издирят доста от клиентите на Светослав Стаматов. Сред тях според запознати има хора с високо образование и заемащи отговорни постове. За учудване на разследващите нито един от клиентите не се оплаква, че се е почуствал зле, след като е пил разреденото вещество, подобно на белина. Част от купувачите дори разказват пред полицията, че здравето им се е подобрило след приемането на чудодейния лек. Все пак според полицаи до момента не се е появил нито един, който да се похвали, че е преборил рака или други нелечими болести с препарата на Стаматов.

Реклама

При липса на оплаквания от клиенти разследването срещу бургазлията е прекратено, обяви пред "България Днес" говорителят на местната полиция Цветелина Рандева.

"И на мен ми се струва нереално, но колегите не са открили нито един недоволен човек", коментира с усмивка Рандева.

Репортер на вестника се свърза и с Районната прокуратура в Бургас. От там уточниха, че случаят все още не е приключен окончателно. След прекратяването му материалите са изискани за произнасяне от по-висшестоящата прокуратура, която има задължение да упражнява инстанционен контрол. Дали разследването все пак ще бъде възстановено, или окончателно прекратено, предстои да се разбере. Няма яснота дали Стаматов ще бъде разследван освен за измама и за продажба на вещество, което при поглъщане от хора според експерти може да е опасно.

В случай че и горната инстанция спре разследването срещу търговеца, България на практика официално ще се превърне в първата страна, направила законно лечението с белина или подобните на нея вещества. Нещо, което не успя да направи дори американският президент Доналд Тръмп. В свое интервю преди няколко месеца Тръмп препоръча да се пият дезинфектанти или белина като превенция срещу коронавируса. Съветът му напук на всякаква логика и предупреждения от медици бе послушан от хиляди американци, което впоследствие вкара много от тях в болница.

Чудодейна жилетка лекува всичко

Наред с чудодейната отвара на Светослав Стаматов в интернет може да се открият и много други магически лекарства или уреди. Общото между тях са хвалбите, че без проблеми лекуват болести, срещу които официалната медицина е безпомощна. Най-новият хит е руската многослойна лечебна жилетка, която се предлага в сайтове за безплатни обяви. Нейната цена е 600 лева, но търговецът твърди, че ежедневната й употреба за 20-40 минути подобрява енергийната система на човешкото тяло, психическата и физическата кондиция. Като бонус чрез тайнствения си механизъм жилетката повлиява положително при лечението на всевъзможни тежки заболявания и дори ни предпазва от 5G вълните на мобилните телефони. За още по-добри резултати всеки може да си закупи и многослойна шапка и многослойни пантофи за по 400 лв., които гарантират перфектно здраве.

Реклама
Реклама
Реклама