Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9287957 www.bgdnes.bg

Полицейски шеф уволнен, кара без "Гражданска"

Дисциплинарно уволнен е шефът на полицейския участък в град Кресна Стоичко Калаузки, който е спипан да шофира дерегистриран автомобил без застраховка "Гражданска отговорност". От МВР уточниха, че това е станало по време на рутинна акция срещу нарушители на пътя, която продължава три дни през юли.
Стоичко Калаузки се разделя с поста началник на участъка в Кресна след издадена заповед за това от директора на Областната дирекция на МВР в Благоевград комисар Дойчин Дойчинов.
Най-тежкото наказание е наложено след дисциплинарна проверка, образувана във връзка с нарушение на Закона за движение по пътищата на полицейския началник.
По време на тридневната масова акция срещу шофьори нарушители през юли Калаузки е засечен от пътни полицаи, че управлява личния си автомобил "Хонда" без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", която изтекла преди около 9 месеца. По тази причина автомобилът е служебно дерегистриран, което означава, че няма право да се движи.
Според състава на дисциплинарна комисия с тези си действия Стоичко Калаузки е нарушил Етичния кодекс, тъй като се е поставил над закона, което е морално укоримо. Освен това е уронил и престижа на службата, тъй като случаят става публично достояние, което предизвиква обществено възмущение под формата на коментари в сайтове в интернет.
Заповедта за уволнение на Стоичко Калаузки е издадена на 25 ноември, а във вторник той е депозирал жалба в Административния съд.
Преди няколко месеца в същия съд са се гледали две дела по жалби на вече бившия шеф в Кресна. Те са срещу предишни дисциплинарни наказания.
Стоичко Калаузки оспорва наложеното му порицание със заповед на директора на ОД на МВР – Благоевград, Дойчин Дойчинов от 21 януари 2020 г. Тогава Калаузки е наказан за една година с "порицание" заради три нарушения, установени от комисия, която извършва проверка по сигнал срещу него.
Откритите нарушения са три - като началник на служба "Миграция" не провежда инструктаж на служителите преди провеждането на специализирана полицейска операция, включва в акцията полицай вместо негов колега, който по план трябва да участва, като началник не взима мерки за това, че в продължение на пет години негова подчинена си тръгва половин час по-рано от работа.
В хода на делото става ясно, че Калаузки е искал 4 пъти отвод на дисциплинарната комисия заради тенденциозно отношение. Той твърди, че бил дискриминиран, репресиран и унизен.
Административният съд отменя наложеното наказание "порицание" на Калаузки. Друг състав потвърждава друго негово дисциплинарно наказание от 6 месеца порицание. То му е наложено заради типова бланка на заявление, която попълват чужденците за постоянно или продължително пребиваване в страната. Провинението на полицая е, че вместо във формат А4, листът е А3.
Калаузки има близо 25 години служба в МВР и е многократно награждаван.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама