Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9291101 www.bgdnes.bg

Улиците във Франция пак пламнаха заради закона за глобална сигурност (Снимки)

Днес в редица градове на Франция протичат десетки протести срещу разглеждания в парламента Закон за глобална сигурност и против грубите действия на полицията, предадоха ТАСС и ДПА, цитирани от БТА.

Това е втората голяма серия протести против този законопроект. Предишният протест в Париж преди седмица завърши с вандалски прояви и сблъсъци на радикални демонстранти с полицията. Инциденти имаше и в други френски градове. За днес властите на големи градове като Бордо, Лион и Монпелие забраниха всякакви демонстрации в централните им части.

Реклама

Телевизия Бе Еф Ем съобщи, че днес стотици хиляди хора са потеглили в шествие от североизточната част на Париж към Площада на Републиката, където ще се състои митинг.

Организатори са колектив от синдикати, журналисти и правозащитни организации.

Демонстрантите носят плакати с надписи като "Полицията е навсякъде, свободата я няма никъде", "Новият закон е насочен против гражданското общество" и "Свобода, равенство и братство - но за кого?"

Главен повод за общественото недоволство е член 24 на законопроекта, който вече е одобрен на първо четене в парламента. Той предвижда голяма глоба и присъда затвор за лица, които публикуват в интернет снимки и видеозаписи на полицаи, в които ясно се виждат лицата им, или съобщават техните имена и адреси.

След бурни протести на обществеността и на журналистите правителството обеща да промени текста на член 24, но демонстрантите искат той да бъде изцяло премахнат от законопроекта, който ще се разглежда в Сената в началото на 2021 година. Недоволство има и от членове 21 и 22, които предвиждат разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с използване на дронове.

Очакват се общо стотина протестни прояви в цялата страна, след като вчера президентът Еманюел Макрон отхвърли обвиненията в авторитарен уклон, отбелязва Франс прес.

"Не мога да допусна да се говори, че свободите във Франция се ограничават. Това е една голяма лъжа. Тук не е Унгария или Турция", заяви Макрон.

Реклама
Реклама
Реклама