Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9292738 www.bgdnes.bg

Авер заковава гаджето на Ивайла Бакалова

Веселин Денков твърди как не е знаел, че предоставените от него суми ще служат за престъпна дейност. Версията на клиента си, известен с прякорите Весо Брадата или Воденицата, разкрива в храма на Темида адвокат Стефан Карайотов. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес". Думите на защитника не успяват да убедят служителите в черни тоги, че Брадата не е бил наясно с каква цел дава пари.

Част от свидетелите са във финансова зависимост от Денков и работят в негови дружества, разкриват съдиите. Затова се опасяват, че на свобода Весо Брадата може да окаже влияние върху изпелите го свидетели, и го оставят на топло.

Реклама

Един от пропелите е обвиненият с бизнесмена Михаил Касалийски. Обясненията му са цитирани от съда като един от мотивите ресторантьорът да остане в килия. Освен изненадващото решение на Касалийски да се разприказва пред разследващите пред кръчмаря изниква и друг проблем. Той е закован и от още четирима анонимни свидетели, двама от които го разпознават. Показанията на къртиците с номера от 563 до 566 също дават основание на съдиите да заключат, че има достатъчно доказателства да се предположи, че Весо Брадата и компания са престъпили закона.

Денков е закопчан на 1 септември т.г. на ГКПП "Калотина", докато се връща от пътешествие с приятелката си - Мис България 2001 Ивайла Бакалова. Ресторантьорът е погнат като част от престъпна група, действала от месец януари 2018 г. до края на август 2020 г. в София. В нея участвали десетина души, а за тартор е сочен люлинският кримигерой Ивайло Георгиев-Пифа. Групировката е обвинена за нанасяне на телесни повреди, изнудване, принуда и незаконни банкови операции.

По тези обвинения магистратите намират изобилен обем от показания, за да оставят под стража Денков, както и работниците на Пифа Благовест Михайлов и Михаил Касалийски, спрягани за силоваци.

Сред уликите са обясненията на един от обвиняемите, показанията на четирима свидетели, както и на един полицейски служител. Той разказва за определени обстоятелства, следени от криминалистите, тъй като все още не са свалени на хартия използваните специални разузнавателни средства (СРС).

Защитата се жалва, че са взети под внимание само думите на тайните свидетели, което не се допуска от закона. Съдът отвръща, че има достатъчно явни свидетели, които също подкрепят обвинителната теза.

Отхвърлени са и твърденията на адвокатите, че дейността на заложните къщи, предмет на разследването, е била законна и се е осъществявала според правилата. В тази връзка са показанията на редица свидетели, които разказват за редовна практика - заложни къщи да предоставят заеми без насрещен залог, като фиктивно се изготвя единствено договор и разписка за предоставена вещ. В някои случаи дори и договори не са изготвяни, а всичко се е осъществявало на база устни уговорки, споделят свидетелите.

Реклама

Пред ченгетата жена издава, че е вземала неколкократно суми с уговорена лихва от 60%. Друга представителка на нежния пол също споделя, че двукратно е получавала пари срещу лихва за срок около месец. Още двама клиенти на заложните къщи се кълнат, че са има давани пари срещу лихва без какъвто и да е залог. Затова магистратите решават, че има достатъчно данни за извършвана незаконна банкова дейност.

Веселин Денков не е бил в контакт с никой от обвиняемите с изключение на Ивайло Георгиев, изтъква адвокатът му. Магистратите не приемат този довод. Те се позовават на показанията на свидетел, който издава за лично познанство и срещи между Денков и Касалийски. Освен това участниците в престъпната група не е необходимо да се познават всички и да контактуват помежду си, а е достатъчно да съзнават, че принадлежат към съответното престъпно сдружение, посочва съдът.

Опровергана е и защитната теза, че са само слухове, че Брадата давал пари на Пифа. Анонимникът под номер 564 твърди, че "има едно лице Веселин по прякор Весо Воденицата, който финансира Пифа с парични средства за лихварска дейност". Една от запознатите със схемата жени разказва: "Весо, по прякор Воденицата, даваше пари на Иво, за да може последният да работи с тези пари за дължима лихва. Всички заложни къщи реално работеха с пари на Весо, които впоследствие му връщахме с лихва. Връщахме ги по следния начин: едно момче минаваше през всички заложни къщи да събере дължимите суми и после ги носеше на Весо". Пред съдия тя обяснява, че ежемесечно събраните пари са носени в офиса на Весо Брадата.

"Пифовете казват, "че взимат парите от Весо Воденицата и ги раздават на лихва, като обясняват на клиентите, че той е доста влиятелен човек и каквото и да стане, на другия ден ще е на свобода", посочва друг свидетел. По показания на таен свидетел Весо е спряган за човек на укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков.

Разследването зацикля

Разследването срещу Весо Брадата, Иво Пифа и компания е зациклило, оплакват се от защитата. Те посочват, че в края на септември прокуратурата е разпитала свидетел, след което близо два месеца нищо не се случва. По случая с лихварската банда разследващите са назначили експертизи, но и те още не са готови. Магистратите предупреждават обвинителите, че ако не се разработят, скоро ще освободят арестантите заради бездействие.

Реклама
Реклама
Реклама