Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9295868 www.bgdnes.bg

Митко Горнобанския открит в испански пандиз

В килия в Испания прекарва дните си известният автоджамбазин Димитър Георгиев - Митко Горнобанския! Родният апаш изчезна и затлачи делото "Килърите 2"! След като го локализират, властите ни изпращат европейска заповед за арест, но засега екстрадицията изглежда мираж. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес".
"Килърите 2", на които прокуратурата приписва грабежи и убийства, са погнати през 2013 г. Поради липса на доказателства прокламираната като страховита организация за мокри поръчки и убийства се понижава до обикновена група за обири и грабежи. Първоначалните обвинения за покушения срещу легендарния крадец Йордан Цонков-Джиджи, Кочо Михайлов-Чочо и лихваря от Видинско Цветан Пантов не са включени в обвинителния акт. На сметката на "Килърите 2" са записани грабеж на 200 бона от клон на ОББ в Студентски град и опит за грабеж на джип "BMW X6" от ексшефа на "Информационно обслужване" Иво Николов.
Съдебната сага започва през 2016 г. На подсъдимата скамейка са изправени крими героят Валентин Янев - Вальо Бореца, ММА боецът Мартин Антов, Валери Александров-Дабата, Иван Илиев - Ванко Волуешки, Христо Христов-Бордежото, Николай Стойков-Куфара, Димитър Георгиев - Митко Горнобанския, Жечо Белясин, Ангел Мечкаров, Николай Рангелов, Денислав Пеев и Емил Милев, добил известност с прякора Крокодила.
По време на процеса Горнобанския изчезва. Разпити на ключови свидетели се провеждат в негово отсъствие, заради което адвокатите възразяват. Съдия Иво Хинов изпраща преюдициално запитване до Съда на ЕС. Европейските магистрати от Люксембург отговарят, че правата на подсъдимия не са нарушени, ако при разглеждане на делото е представляван от упълномощен адвокат, ако е уведомен за извършените в негово отсъствие действия и ако те бъдат преповторени при негово желание.


В началото на септември т.г. съдията отново спира делото заради отсъствието на Горнобанския. Решението му е обжалвано от Емил Милев, който възразява да стои зад решетките неизвестно колко време, докато съпроцесникът му липсва. Втората инстанция се съгласява, че делото трябва да бъде спряно, но само по отношение на Горнобанския.
"Ако делото бъде спряно спрямо всички, съдът не може да упражнява никакъв законоустановен контрол върху евентуално отклоняване на останалите подсъдими, в това число напускане на страната или укриване. По този начин би се създала опасност след осигуряване на Димитър Георгиев и възобновяване на делото някой от другите подсъдими да не бъде намерен. Това допълнително би възпрепятствало приключването на производството в разумни срокове", посочват апелативните съдии. Те отбелязват, че досега процесът виси 4 години на първа инстанция.
Първоначално Митко Горнобанския е погнат и за грабеж от 2006 г. в съучастие с известния люлински апаш Джиджи и други. Той дава обяснения на 4 пъти - през 2013 и 2015 г., но това не помага с нищо на разследващите и тези обвинения не намират място в обвинителния акт. Горнобанския остава да отговаря само за участие в престъпната група, наречена "Килърите".

Реклама


След като става ясно, че той е тикнат в испанска килия, за него е изпратена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Софийската районна прокуратура. Обвинителите държат Горнобанския да бъде върнат у нас, за да си излежи присъдата за кражба на опел. В началото на август 2016 г. Митко Горнобанския е спипан с небезизвестния крими герой Чавдар Омайски-Капитана, докато се опитват да задигнат колата от столичния кв. "Лагера".
Двамата са заловени "на калъп", като Горнобанския е бил отцепка, а Капитана е хаквал системата на автомобила. Дежурен патрул ги хваща на местопрестъплението. Капитана отваря вратата на опела, с която удря единия униформен, и хуква да бяга. "Старши, дай докато сме сами, да оправим нещата, в джоба си имам голямо количество пари, да не излезе така, че съм с Чавдар и ръкавиците в тревата да изчезнат", предлага Горнобанския на другия полицай.
Пред Темида той се оправдава, че не е вършил престъпление, а е отишъл да помогне на приятел, който му се обадил в 4 ч. сутринта и го помолил да го закара да си купи лекарства. Версията не минава и джамбазинът е признат за виновен. Той е осъден на 3 г. затвор, като към наказанието му се прибавят още 3 години от стара условна присъда от Кърджали за отнемане на МПС. В досието на апаша фигурира и условна присъда от година за промъкване в чужда собственост.

Скоро няма да дойде

По молбата за предаване на Горнобанския да си лежи присъдата испанските власти отговарят положително, но указват това да стане чак когато той уреди сметките си с местното правосъдие. Наблюдаващият делото съдия издава Европейска заповед за разследване. С нея той иска информация за изпълнението на ЕЗА и моли Горнобанския да бъде върнат в родината си поне за първите 5 месеца от 2021 г., за да вземе участие в процеса "Килърите 2". Досега няма отговор от испанските съдебни власти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама