Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9306821 www.bgdnes.bg

Университет санкциониран за тероризъм действа у нас

Ирански университет с дейност у нас е разследван за незаконна дейност и има вероятност да е терористичен субект.

Това става ясно от официално съобщение на Министерството на финансите на САЩ. На Международния университет "Ал Мустафа" със седалище в град Кум (също Ком или Гом) в Ислямската република се налагат финансови рестрикции. Според американската страна академичната институция е база за подготовка на операции на елитния корпус "Ал Кудс", част от Иранската революционна гвардия. Набирани били новобранци, които после са пращани да се бият в Сирия. Освен това е организиран международен обмен и са улеснявани граждани на различни държави да пристигнат в Иран и от тях да бъдат събирани разузнавателни данни. Централата на учебното заведение град Кум е известен като международен религиозен шиитски център.

Реклама

"Университетът е частен и е основан през 1979 г. В него се преподават 150 специалности в направленията ислямски и хуманитарни науки, в трите програми - бакалавър, магистър и доктор. В него работят над 2000 преподаватели, мнозинството шиитски клирици. Според запознати той е по-скоро нещо средно между ислямско шиитско медресе (хауза илмия) и съвременен университет", пояснява във фейсбук страницата си изданието "Форин Инсайдър".

Самият университет се хвали с огромна международна дейност и кампуси в десетки държави по света. Посочени са три членки на Европейския съюз, като това са нашата страна, Германия и Дания. Проверка на "България Днес" в регистъра на Министерството на образованието показа, че международният университет "Ал Мустафа" няма акредитация за дейност у нас. Изпратихме запитване до Министерството на образованието дали в даден момент от "Ал Мустафа" са пожелали да бъдaт акредитирани за дейност у нас. От там и от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) обясниха, че до момента не е имало такова искане.

"Много често разбирането за филиал между Иран и приемащата страна е различно", пояснява "Форин Инсайдър" и отбелязва: "По европейски стандарти става въпрос за пълноценна образователна институция. В същото време по ирански стандарти става въпрос за регистрирано юридическо лице (НПО, фондация, асоциация или нещо друго) в дадената страна, което не развива образователна дейност, а само научноизследователска, най-често с пропагандни цели. Тя се възприема като филиал от иранската страна и така тя отчита международна дейност. В същото време въпросното юридическо лице става бенефициент на финансов ресурс от бюджета на иранския университет".

Не е ясно дали академичната институция действа у нас именно чрез неправителствена организация. Проверка на вестника откри кратко съобщение на сайта на Главното мюфтийство, в което се посочва, че "представители на Международния университет "Ал Мустафа" - Ислямска Република Иран, посетиха Мюсюлманско вероизповедание".

От съобщението на щатското финансово министерство става ясно, че американската страна налага санкции и на наскоро изпратения в Сана, Йемен, Хасан Ирлу. Той е там в качеството му на пратеник при бунтовниците от шиитското племе хуту. По този начин Иран ставал единствената държава, което признава т.нар правителство на хуту. Ирлу осигурявал и обучение на членове на "Хизбулла".

След убийството на ядрения експерт Фахризаде

Санкциите срещу университета идват веднага след съобщението, че иранският ядрен физик Мохсен Фахризаде е убит с картечница, контролирана от сателит от изкуствен интелект. По думите на високопоставен ирански военен картечницата е "разпознала" лицето на учения, докато се е движил с автомобил с 11 телохранители, и е изстреляла по него 13 куршума.

Оръжието се е концентрирало само върху лицето му, така че жена му, която се е намирала на сантиметри от него, не е ранена. Инцидентът доведе до напрежение, а Техеран обвинява Израел за убийството на Фахризаде, който беше сред ръководителите на иранската ядрена програма.

Реклама
Реклама
Реклама