Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9318007 www.bgdnes.bg

Цикли разследването срещу влюбената банкерка

Зацикли разследването срещу влюбената банкерка Невена Йорданова! Година след разплитането на аферата срещу младата жена все още няма внесен обвинителен акт, показва проверка на "България Днес".
Варненката, която е заподозряна в източването на над милион лева от местен клон на банка, бе задържана на 26 ноември миналата година. Както е известно, сумите изпращала на виртуален ухажор. "Няма никакво развитие по случая и Невена Йорданова не е привлечена като обвиняема", обясни пред вестника адвокатът й Александър Томов.
През февруари Йорданова бе пусната под домашен арест от Окръжния съд във Варна. В мотивите си за изменение на мярката "задържане под стража" в по-лека магистратите тогава посочиха, че въпреки изтеклия 3-месечен срок от прибирането й зад решетките разследването по делото е хаотично, а в приложените папки има твърде малко книжнина, съотносима към предявените доказателства. Промяната на мярката бе протестирана от прокуратурата и Апелативният съд върна Йорданова в ареста. Същата процедура се повтори и около шестия месец от първоначалното задържане. Това стана, въпреки че защитата й мотивира искането за по-лека мярка с това, че през цялото време банковата служителка съдейства на разследването.
Оказва се, че в крайна сметка Невена Йорданова вече не е задържана, при това дори е с по-лека мярка и от домашен арест. Тя е на свобода срещу гаранция. Размерът й е символичен - 1000 лв., конкретизира другият й защитник Йордан Симеонов. Заради дългия срок на задържане срещу различни процесуални мерки и без да има предявени обвинения, банкерката може да иска отпадане и на гаранцията. Адвокат Александър Томов обяснява, че въпреки това за момента не смятат да обжалват.


38-годишната специалистка от отдел "Банкиране на дребно" в клон на кредитна институция във Варна стана клиент на прокуратурата, след като се разбра, че е присвоила над милион лева от сметки на вложители. Парите са източени в периода от 1 януари 2018 г. до 21 ноември 2019 г. Те били превеждани на Сергей Михайлов, с когото банковата служителка се запознала в интернет. По време на виртуалната връзка Невена изпращала с колети на куриерска фирма "Еконт" присвоените средства. Изпращала и лични пари, включително и изтеглени от нея и нейни роднини кредити.
Между нея и Сергей от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния виртуален приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж негов братовчед. Впоследствие се оказва, че това е истинското му име.
Има съмнения и държавното обвинение проверява дали всъщност самата Невена е станала жертва на измамна схема, в която е възможно да влизат и други хора.
"Надяваме се, че прокуратурата работи в тази посока и ще бъдат представени реални резултати", коментира адвокат Александър Томов.


Изгората също е клиент на прокуратурата

От началото на тази година Сергей Михайлов, на когото Невена пращала пари, също стана клиент на прокуратурата. Според държавното обвинение "в резултат на проведено разследване са събрани достатъчно доказателства, които са уличили лицето, което е получавало куриерските преводи на парични суми, в извършено престъпление и му е повдигнато обвинение за престъпление и измама, представляващо особено тежък случай, в особено големи размери". Сергей Михайлов бе пуснат срещу 10 000 лв гаранция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама