Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9321345 www.bgdnes.bg

Транспортен бос в аферата с биткойни

Името на пловдивчанин с мощен транспортен бизнес, но и солидни проблеми с кредитори и данъчни изскача около аферата с нелегалната фабрика за биткойни в софийското село Хераково, показа проверка на "България Днес".

През последните години името на Павлин Лозанов е споменавано в  скандали за неплатени кредити, данъци и заплати на работници. Негови фирми да имат договори с Община Пловдив за обслужване на част от автобусните линии. Преди него баща му д-р Валери Лозанов дълго време държи маршрутките в Града под тепетата. Сред хората, подавали сигнал за нередности около фирми на Павлин Лозанов, е и настоящ депутат. Към днешна дата Лозанов е обект на интерес от държавни и кредитни институции. Включително и заради скандала с гигантската кражба на ток отпреди дни в село Хераково.
При акция на служители на ЧЕЗ и полицията в неделя там бяха открити стотици устройства за добив на криптовалутата, които месеци наред работят денонощно с краден ток. По първоначални изчисления неплатената енергия е за над 1 млн. лева. Сума, която е абсолютен рекорд в историята на ЧЕЗ, обявиха от дружеството.
В първоначалните информации след акцията в гигантската афера бе замесено името на фирма "Нина Зет", чиято собственост са помещенията в бившето ТКЗС, където са открити машините за биткойни. 
Репортер на вестника успя да се свърже с представители на "Нина Зет". От техните обяснения и представени документи случаят се оказа малко по-различен.
"Нямаме нищо общо с кражбата на ток, ние също сме изумени от разкритието", обявиха собствениците.
По думите им те няколко години са търсели наематели за помещенията чрез известна фирма посредник. Такива се появяват през месец август и след обстойни проверки е сключен договор.

Реклама


"Дойдоха три момчета и разказаха, че искат да правят цех за екодобавки към горива. Имали технологията от известна западна фирма. Заради кризата се разбрахме за по-нисък наем", коментира пред репортер на вестника един от собствениците на "Нина Зет".
По думите му договорът е сключен с фирма "Делукс Интернешънъл". Неин едноличен собственик и управител е пловдивчанинът Павлин Лозанов. Като такъв той се подписва под договора за наем. Малко след това на негово име е прехвърлена и партидата за ток в ЧЕЗ.
Самият Лозанов не отрече, че е сключил договора за наем, но твърди, че впоследствие е преотдал помещенията на своя познат Цветан Момчев. По информация на собствениците Павлин и Цветан заедно идват на оглед при сключване на договора.
Какво е наложило той първо да вземе под наем помещенията, а впоследствие да ги прехвърли, Лозанов не пожела да коментира.
Според криминалисти около случая има още куп странности, което ги кара да подозират, че Лозанов е прехвърлил наема на своя познат фиктивно.
Основание за подобни подозрения е и това, че името на пловдивчанина изскача в  други странни казуси.
Към днешна дата срещу Павлин има наложени множество запори от физически лица, общински власти, лизингови дружества и банки заради дългове. Любопитно е, че Лозанов има неуредени взаимоотношения и с "ЕВН България Електроснабдяване", която продава ток в родния му Пловдив.


С претенции към пловдивчанина са и данъчните. Последната възбрана върху негови имоти от НАП в цялата страна е наложена броени дни преди разбиването на нелегалната фабрика за биткойни.
Проверка на вестника показа, че фирми на Лозанов дължат сериозни суми на хазната. Една от тях е "Алмус Бус", където пръв собственик е баща му Валери, а впоследствие Павлин. Дружеството през годините обслужва няколко маршрутни линии и автобус №20 в Пловдив. През пролетта на 2018 г. фирмата натрупва стотици хиляди левове неизплатени заплати, което води до иск за несъстоятелност, информират пловдивски медии.
Макар и бизнесът да е в Пловдив, процедурата по фалит се води от съда в Лом, където се оказва преместен офисът на дружеството. По същото време има и смяна на собствеността в "Алмус Бус". Там се появява името на родения в пловдивското село Йоаким Груево ром Цветан Дочев. Сред съселяните си слабограмотният мъж е известен с прозвището неуловимият Цветан. Повод е "солидният му опит в "чистенето" на фирми със задължения към НАП и различни други кредитори", пишат пловдивски медии. По официална информация Дочев се е сдобил с поне 75 подобни дружества от София, Варна, Русе, Благоевград с над 30 млн. неплатени данъци. Това е причина домът на безработния пияница Цветан да е под постоянна обсада от полиция, съд, частни съдебни изпълнители и данъчни, иронично коментират негови съседи пред медии.
Заинтригуван от славата на "бизнесмена", през февруари тази година в село Йоаким Груево пристигна лично главният прокурор Иван Гешев.

Наемателят: Нямам нищо общо със случая

- Добър ден, г-н Лозанов, търся ви по повод информация, че вашата фирма "Делукс Интернешънъл" е сключила договор за наем на помещенията в село Хераково, където бе засечена огромна кражба на ток.
- Да, така е, но после го преотдадох
- На кого и по каква причина?
- Още през септември, на това момче Цветан Момчев, което се замеси.
- Какво тогава ви накара вие да сключите договора за наем, щом после ще прехвърляте всичко на друг човек? По информация на собствениците вие и Цветан заедно сте били на преговорите с тях.
- Не мога да ви дам повече подробности, защото в момента тече разследване. Полицаите ме помолиха да не коментирам нищо по случая.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама