Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9325193 www.bgdnes.bg

Наркошефът от ГДБОП "светнал" с белязания подкуп от Стъкларя

Наркошефът от ГДБОП Цветан Панков "светнал" с подкупа от кримката Росен Кръстев-Стъкларя! Това става ясно от протокола за освидетелстване на висшия антимафиот, цитиран от апелативните спецмагистрати, за да го оставят в ареста, научи "България Днес".

При арестите в края на юни т.г. разследващи разкриват, че са спипали Панков, докато прибира 5 бона от Стъкларя, за да удари конкурентите му на наркопазара. Спомената е групировката на братята Виктор и Габриел Боцеви - Джуката и Жабата. Тайната среща е под мост в столичния кв. "Захарна фабрика". Оказва се, че срещата не е толкова тайна, защото се контролира от "Вътрешна сигурност", а петте бона, които Стъкларя носи, са белязани.

Реклама

След като е задържан, Панков е облъчен с УВ лампа, с чиято светлина се вижда маркиращото фосфоресциращо вещество. "След УВ облъчване с лампа са били осветени в жълт цвят, както пачката с парите в размер на 5 хиляди лева, открита в левия джоб на якето на обвиняемия Панков, така и дланта на дясната му ръка и външният й ръб към малкия пръст, както и лявата ръка - също нейната длан и на края на дланта, крайната фаланга на малкия и безименния пръст", посочват съдиите. Физико-химична експертиза потвърждава, че веществото от ръцете и дрехите на висшето ченге е същото, с което са маркирани банкнотите. След акцията защитата на Панков изтъква, че той не е пипал парите, а арестът му е отмъщение от престъпниците, които разследвал.

За да оставят ексшефа на "Наркотиците" в ГДБОП на топло, магистратите се позовават и на свидетелски показания. Това са разказите за корупционната схема на известните кримки Росен Кръстев-Стъкларя, Радмил Ранов - Радо Ланеца, Запрян Запрянов, Веселин Христов-Паяка и др. Сред козовете на обвинението са и показанията на таен свидетел под номер 551.

Ланеца и Паяка са сред представителите на ъндърграунда, които се издирват от месеци, за да бъдат предадени на Темида. По странно стечение на обстоятелствата те излизат от нелегалност и се завръщат ден преди арестите, за да заковат антимафиотите с показания пред съдия. На разпита присъства прокурор от Специализираната прокуратура, който признава, че не знае, че важните свидетели са обявени за издирване към онзи момент престъпни босове. След като това се изяснява, те са задържани.

Стъкларя и Ланеца, които се криели включително и извън страната, споделят, че са били предупредени, че чуждестранните служби са надушили местонахождението им, и затова са се върнали. Според обвинението думите им доказват съмненията, че именно Панков ги е предупредил да духнат преди акцията.

От протокола за обиск на висшето ченге става ясно, че при акцията в джоба му е открито листче с телефонния номер на Десислав Такев. Такев е обвинен като част от групата за подкупи и е спряган като посредника, движил парите между престъпните босове и антимафиотите. Показанията на посредника също са цитирани като източник на данни за корупционната афера.

Реклама

По нея са обвинени Цветан Панков, колегата му от сектор "Наркотици" Кирил Ванков, Десислав Такев и полицайката Василена Фикирлийска. Спецпрокуратурата ги погва като група за подкупи, действала от началото на 2017 г. Като ново обстоятелство, за да поиска преразглеждане на мярката на Панков, защитата му отбелязва, че той е отстранен от длъжност.

Служителите на Темида са категорични, че антимафиотът няма да се укрие, но се опасяват, че той може да извърши престъпление. "Тази опасност се извежда не само от степента на обществена опасност на предявените обвинения, но и от факта за това, че Панков е заемал висока в йерархията на МВР длъжност, както и от факта, че има многогодишен стаж в МВР, което от своя страна може да повлияе на воденото разследване чрез противоправно въздействие върху свидетели", заключват съдиите.

Събирал оперативна информация

Има достатъчно данни, че в случая става дума за провокация към подкуп, смята защитата. Адвокатите възразяват, че тайната среща в "Захарна фабрика" може да е с цел събиране на оперативна информация, каквото влиза в задълженията на антимафиота.

Заради това, че не е спазен редът и Панков не е уведомил и за друга своя среща със Стъкларя пред столична болница, съдът приема, че двамата са се виждали, за да вършат незаконни неща.

Реклама
Реклама
Реклама