Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9325211 www.bgdnes.bg

Доктори изкарват пандизчия болен

Доктори са участвали в схема, по която да изкарат пандизчия толкова болен, че излежаването на присъдата му да бъде прекратено. Сега Софийска градска прокуратура ги предава на съд.

Любопитното е, че разплитането на случая започва през пролетта на 2013 г., когато затворник от Белене решава да излезе на свобода предсрочно. Знаел, че съкилийникът му си е изградил сериозни връзки зад решетките и го моли да му съдейства. Той взима нещата присърце и го свързал с посредник "за такива неща", като за целта действал с лекари от затворническата болница в София, които издавали нужната документация.

Реклама

Организаторът казал, че най-евтино ще бъде при лекарите в неврологичното отделение на Специализираната болница за активно лечение на лишените от свобода към затвора в София. Осъденият трябвало да симулира болки в кръста и обездвижване на крака, което да фигурира като оплакване в медицинския картон.

В схемата участвали затворнически служител, невроложка и лекар-ординатор в медикодиагностична лаборатория по ядрено-резонансна диагностика. На осъдения било съобщено, че услугата ще му струва 5 бона. Той поискал да намали цената и след като му отказали, решава да се оплаче в полицията. Приятелката му подала сигнал през май 2013-а и се съгласила да сътрудничи.

Исканата сума за "услугата" й била предоставена от бюджета на прокуратурата и няколко месеца по-късно гаджето й вече бил настанен в неврологичното отделение на болницата към затвора. Лекуващ лекар му е обвиняемата невроложка. Освен че му обяснила как да симулира болките, тя му дала хапчета и започнала да му поставя инжекции, от които да получи симптомите на дископатия - болки в кръста и врата. Предписала му и изследване с ядрено-магнитен резонанс. Разчитането на резултата от него било извършено от другия обвиняем лекар в лабораторията. Той посочил наличие на дискова херния, въпреки че такава нямало. Приятелката на затворника платила по 300 лева за изследването и за невярното разчитане на резултата. След това невроложката предала документите в затворническата болница. Останалите 4400 лева били преведени по сметката на съпругата на организатора на схемата. След това били изтеглени и разпределени между съучастниците, като предаването станало във видинското село Арчар и в кафене в столичния кв. "Люлин".

В крайна сметка затворникът така и не получава документ, че страда от дискова херния, тъй като другият лекар, който прегледал резултатите от ядрено-магнитния резонанс, не дал положително становище. Затова невроложката изписала затворника, но в епикризата посочила "дископатия" и насрочила контролен преглед след един месец, когато трябвало да бъде направен нов опит за парафиране на желаната епикриза.

Участниците в далаверата ще отговарят за поискан и получен подкуп и за влияние върху длъжностни лица. Очаква се в началото на 2021-а делото да започне, осем години след далаверата.

Реклама
Реклама
Реклама