Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9331938 www.bgdnes.bg

Даскал пренася дрога от немотия

Камара дългове и липса на пари дори за храна превръщат в наркотрафикант учителя по история и география Петър Петров от Първомай. Това стана ясно при разглеждане мярката му за неотклонение в Апелативния съд в Пловдив.
Притиснат от легион лихвари и колектори, заплашващи да го оставят гол като пушка на улицата, Петров е принуден да стане ортак на скандалния пловдивски ъндърграунд герой Ангел Личканов-Личкана. Сърцераздирателната история на преподавателя успя да трогне настроените празнично магистрати и те склониха да го пуснат у дома. С дребното уточнение, че Петров трябва да внесе 4000 лв. гаранция, ако естествено успее да ги намери. В противен случай Коледата зад решетките е гарантирана.
Петров е на топло от средата на месец април, след като с Личкана са заловени при опит да преминат пеша българо-турската граница. Куриозната случка се разиграва в района на 289-а гранична пирамида край свиленградското село Маточина. Граничен патрул, обхождащ района през деня, забелязва двама подозрителни мъже, които се примъкват към браздата на прибежки и припълзявания. След кратка гонка из нивята ченгетата залавят двамата партизани. След проверка на самоличността им се оказва, че това са Ангел Личканов и даскалът Петър Петров. У тях са намерени чувал и сак, натъпкани със зелена маса, която реагира на марихуана. При измерването става ясно, че теглото е осем килограма, а по цени на съдебната система тревата струва над 50 хил. лв. На Личканов и Петров моментално е повдигнато обвинение за притежание на наркотици и опит да ги пренесат в чужда държава чрез нелегално преминаване на границата. За подобно престъпление наказанието е от 3 до 15 години затвор и до 200 хиляди лева глоба.
Докато при Ангел Личканов сблъсъкът със закона не е изненада, то при учителя Петър далеч не е така. Обясненията му пред разследващите буквално са способни да разплачат и най-коравосърдечния полицай. С просълзени очи Петров обяснява, че е жертва на немотията.
Ден преди да бъде задържан, единствените му проблеми са как да осигури храна за двете си дечица. Към онзи момент преподавателят буквално е затънал във финансово блато. На негово име се водят 12 кредита. Заради невъзможност да покрива вноските заплатата му е запорирана, а тумби колектори го тероризират със заплахи да му продадат къщата и мебелите му.
В деня преди престъплението Петър Петров играе карти с познати в кварталната кръчма. До него се приближава един от лихварите и му прави оферта, на която трудно може да откаже. В замяна на опрощаване на 1000 лв. от дължимите пари иска от учителя да прехвърли едни торби през оградата с Турция. Без да се замисля или знае какво има в саковете, Петров моментално приема. Следват подробни обяснения от лихваря кога и къде точно да пренесат през браздата чантите с наркотици. Към даскала се присъединява и Ангел Личканов, чиято задача е да кара колата със стоката до границата. Следвайки указанията, двамата мъже стигат до село Маточина. Там спират колата и със саковете в ръце се отправят към граничната бразда. В участъка според запознати с разследването прехвърлените охранителни камери отдавна не работят. Докато Личкана и учителят Петров се прехвърлят със саковете през оградата, наблизо минава патрул на Гранична полиция и ги залавя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама