Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9342899 www.bgdnes.bg

Не пускат Малък Йоско при децата

Жена и две малки деца не успяват да извадят от килията сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов. Наследникът на гангстера от село Безден опитва да излезе от килията под предлог, че трябва да се грижи за семейството му, но не успява да трогне магистратите. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес".
Пред Темида Малък Йоско се оплаква, че е под стража близо две години и половина. Изтъква, че срокът на задържането му е неразумен. Не на това мнение са съдия Емилия Петкова и колегите й. Те отчитат, че срещу Йосифов са повдигнати 8 обвинения за тежки престъпления. Той е погнат като един от тарторите на престъпна група, за 4 приготовления за убийства на прокурори и полицаи, както и за трафик на хора с 3 пострадали лица.
Според магистратите са събрани достатъчно доказателства срещу наследника на Костинбродския. Освен това престъпленията, за които е изправен да отговаря пред закона, са извършвани в продължителен период от време. Не без значение е и съдебното минало на Иван Йосифов - той има присъда за изнудване.
По повод оплакванията за продължително задържане магистратите контрират, че делото срещу Малък Йоско и още 17 души е от фактическа и правна сложност. Процесът се гледа ритмично и съдебните органи не са го забавили. Тепърва предстои да се разпитват още свидетели пред първата инстанция.


Със свидетелите са свързани и част от възраженията на Малък Йоско. Спецсъдът го оставя на топло и заради опасността да им повлияе. Цитират се показания на свидетели, в които те признават, че се чувстват заплашени, след като проговарят срещу сина на Йоско.
"Неоснователно първоинстанционният съд се е позовал на защитените свидетели и на други свидетели, които при разпитите им са заявили, че изпитват страх от подсъдимите, тъй като страхът им не е предизвикан от техни реални действия", посочва защитата. При предишно разглеждане на мярката за неотклонение на Иван Йосифов защитникът му отбелязва, че свидетели са се отрекли от показанията си. При разпитите пред Темида никой от козовете на прокуратурата не е посочил Малък Йоско като тартор на престъпната банда, заявява адвокатът му. Преди време свидетели по делото се оплакали именно, че са притискани да си променят показанията. На кои от думите на свидетелите съдът ще даде вяра, ще стане ясно едва от мотивите към присъдата.
Бандата на Иван Йосифов в края на юни 2018 г. Според разследващите участниците са се нарекли "Фирмата", опитвали са се да завземат наркопазара в София и притискали непослушни дилъри с рекет и побои. Шиткали се марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази.
Освен сина и известният от кримихрониките баща търка нара. След години на издирване Йосиф Йосифов-Йоско е спипан в Гърция и е тикнат в затвор. Местните власти са обещали да го върнат в България след няколко години, когато изтече наказанието му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама