Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9343675 www.bgdnes.bg

Ловчанският митрополит Гавриил: Църквите са болници за душите

Пандемията на човешката психика е по-голяма от тази на COVID-19

КОЙ Е ТОЙ

Гавриил е Ловчански митрополит на Българската православна църква от 2001 година. През 2007 г. става ръководител на Работната група по въпросите на религиозното образование при Светия синод. От 2009 г. оглавява Върховния църковен съвет в синода, а през 2011 г. започва да ръководи и културно-просветния му отдел. Почетен гражданин на Ловеч от 26 март 2015 г. за личностен принос и заслуги за духовното развитие и израстване на града.

- Ваше Високопреосвещенство, на прага сме на най-светлия християнски празник. Какво е посланието ви към миряните в тези трудни времена?
- Трябва да посрещнем молитвено Рождество Христово, защото, когато човек има трудности, обикновено тогава изпитва по-голяма нужда от Божията помощ. Молитвата е тази, която ни помага и ни избавя. Затова празникът е велик и го посрещаме с радост и смирение, подражавайки на великото смирение на Божия син, който се е родил в ясла, а не в замък или палат. За да видим колко много Бог обича човека и иска да го спаси. Ако Бог е с нас, няма кой да е против нас, само че ние често сме против Бога. Ако не във вярата, то по делата сме далеч от него и не живеем по начина, по който ни учи. Нямаме тази добродетелност и любов към Бога и хората. Това е стената, която много пъти ни отделя и която с Божията помощ можем да разрушим. Затова още по-голяма да бъде радостта и надеждата ни, че Господ ще чуе нашата искрена и покайна молитва, давайки здраве и избавяйки от тази пандемия, като благослови нашия народ.


- И сега храмовете няма да бъдат затворени, както се случи и на Великден. Това добро знамение ли е? Ще призовете ли хорaта да дойдат в Божиите обители?
- Има две пандемии в момента. Тази на човешката психика е по-голяма от тази, с която се борят лекарите. Ако за най-тежките случаи на COVID-19 са необходими болници, то за душата на човека са нужни храмове. Църквите са болниците за човешките души. Как да затвориш болниците, когато хората имат такава голяма нужда от духовно лечение? Затова смятам за много мъдро решението храмовете да останат отворени. Има много страни, които затварят своите църкви, но аз смятам това за неправилно, защото в храмовете по никакъв начин не се разпространява заразата. Това го каза и Националният оперативен щаб след Великден - не е имало нито един регистриран случай на зараза след празниците. Въпреки че някои сили в страната оказваха натиск на правителството да затвори църквите. Естествено, призоваваме вярващите и всеки един, който пожелае, да заповяда в църквата. Да се помоли и да изпита Божията благодат особено на най-великата служба - Светата литургия. И тогава ще си тръгне с радост и надежда и по-лесно ще преодолява всички трудности.
- Продължава ли да се чете в храмовете в Ловчанска епархия молитва срещу коронавируса?
- Да. По време на литургията четем такива молитви. На проскомидията, по време на Великата и Просителната ектении се добавят специални прошения, които се отнасят именно за тази пандемия, Господ да ни избави от нея. Историята е доказала, че страшни епидемии, които са върлували, са се прекратявали именно с молитва, покаяние и вяра. Така че най-важното е да се молим на всемогъщия Господ да ни избави, само ние да търсим Неговата помощ чрез покайната молитва.
- Наближава и Богоявление. Ще се спази ли традицията за спасяването на Христовия кръст, предшестван от празнична литургия и литийно шествие?
- Ще имаме среща с ръководството на града ни на 29 декември и тогава ще разберем кой как вижда провеждането на този празник. Но най-важното е, че ще има Света литургия и Велик Богоявленски водосвет, което ще се случи в храма. Който желае, ще може да си вземе вода, за да пие от нея, да поръси и да освети своя дом и близки. Смятам, че няма нищо осъдително и страшно и ако се направи една лития, като хората бъдат на разстояние и да се ръси по пътя. Да се направи една молитва на моста, от който хвърляме кръста. Местната управа ще реши дали той ще се хвърля този път, но същественото на този ден ще бъде изпълнено. Дали ще има хора да скачат за кръста или не ще реши управата на града.
- Какво пожелавате на миряните и ангажираните с обществени дела хора, които трябва и занапред да взимат подобни важни решения с консенсус?
- Здраве на душата и тялото, вяра и надежда в Бога, към който да се приближим, за да избяга от нас всяко зло. Да се стараем да вършим добри дела и Господ, виждайки нашата добродетелността, ще ни прости съгрешенията и ще ни избави от всякакви зли напасти и беди. Доказано е многократно в историята и нека с такава светлина и надежда да минем и към новата 2021 година. Господ да благослови всички, да дарува много радост и дълголетие, както и много добри и успешни дела.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама