Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9361134 www.bgdnes.bg

Незрящият имитатор Андриян Асенов: Посрещам 2021-а без работа, но с любима

От юни съм освободен от онлайн магазина на слепите, но през ноември открих моето момиче

Без работа и без мечтания нов дом, но с голямата любов! Така незрящият имитатор Андриян Асенов посреща новата 2021 година.

Реклама

"В това се изразява най-кратко изминалата 2020-а за мен. Приключи проектът с работата е онлайна магазина на Националната потребителна кооперация на слепите в България koopmag.bg на 1 юни. Бяхме освободени повечето от колегите и на този етап съм безработен. Но от 8 ноември, навръх празника на св.Архангел Михаил, с моето момиче официално сме заедно като в една истинска любовна приказка и много се обичаме", сподели пред "България Днес" Анди, който грабна безапелационно победата в миналогодишното издание на "България търси талант".

Наградата от 50 000 лв. е изплатена на даровития актьор, който от години играе постановки на студентския театър на Софийския университет "Алма Алтер". Парите са заделени за жилище заедно с друга сума, която Анди успял да задели от свои участия след края на риалити предаването. Но те са достатъчни от гледна точка на самоучастие на талантливия артист за покупка на мечтания от него апартамент в столицата, но не и за отпускане на банков кредит заради липсата на работа и трудов договор.

"От 1 юни съм само на социалната ми пенсия, която с добавката за чужда помощ е общо 393 лева. От Социално подпомагане ми предоставят по 108 лв. месечно, а веднъж годишно имам право на безплатно балнеолечение. Нямам други доходи на този етап. Единствено печеля, ако ходя на участия в театъра. Покрай пандемията няма такива, а бяхме набрали скорост през лятото", разкрива още Асенов.

Въпреки ниските доходи Андриян казва, че парите му стигат. Плаща наем от 33 лв. в общежитие на незрящите. "Важен е стандартът, който си определяш според доходите. Защото някои хора искат голям стандарт, а им е невъзможно. Както казва мой учител в театъра - понякога по-малко е повече от по-голямото", размишлява актьорът от оряховското село Лесковец.

Именно в родната си къща ще посрещне новата година Анди. Там празнува и Коледа със своето семейство. Приятелката му също е със своето семейство и двамата ще бъдат заедно отново в първите дни на януари. През това време имитаторът на Тодор Живков, Бойко Борисов, Тодор Колев и още куп известни личности се надява да си намери работа.

Реклама

"Основно мога да работя с компютри - да преинсталирам Уиндоус и програми, да поддържам софтуер. Дано догодина се намери работа, за да си купя апартамента, за който си мечтая. Разполагам с говорещ софтуер, чрез който мога да ползвам компютри и телефони, които са смарт. Той говори с гласа на актрисата Гергана Стоянова и чете всичко. Софтуерът е добавка към друга говореща програма, която може да се внедри и в служебен компютър и телефон. Купува се еднократно за 9,90 лв. и може да се работи с него във фейсбук, месинджър и всяко друго приложение най-вече за комуникация. Звъним на хората, вдигаме им. Ползваме си указателя без проблем", описва ситуацията Анди.

Отскоро победителят в "България търси тлант" започна изяви като водещ на подкаста "Очи в очи" с Андриян Асенов. "Идеята ни е да се канят различни гости и да се говори с тях. Записани са вече два броя, които ще бъдат разпространявани онлайн в Ютуб и други платформи. Имаме си и фейсбук страница", казва усмихнатият добряк и допълва, че да си водещ не е лесно, но е приятно.

Форматът е част от спечелен конкурс за незрящи от студентския театър - "Словото като спасение". За тримата най-добри в творческата надпревара има парични награди - 1000 лв. за първия, 700 лв. за втория и 500 лв. за третия класиран. Наградените произведения и още няколко ще бъдат направени под формата на поетически спектакъл от трупата в "Алма Алтер".

Анди е много щастлив с новата си приятелка. "Всичко е наред и много се обичаме. Тя е студентка и също е незряща като мен. Просто се намерихме и нещата станаха спокойно, без напрежение и от само себе си като в една прекрасна любовна приказка. Това е ангел, изпратен от Господ. Тя е с много добро сърце и излъчва положителна енергия, от която не ти се иска да се откъсваш. Във фейсбук се запознахме, започнахме да си пишем, организирахме си срещи и нещата станаха. Сякаш сме си били един за друг", споделя още Андриян.

Реклама
Реклама
Реклама