Димитър Туджаров-Шкумбата: Отказах да пия заради Ванга

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Димитър Туджаров-Шкумбата: Отказах да пия заради Ванга

Няма да се ваксинирам, страхът съсипа хората

Българският майтапчия №1 Димитър Туджаров-Шкумбата по професия е инженер. Има магистратура и по реторика от философския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Прави шоупрограми по целия свят - от Русия до САЩ. Играе на френски, руски, английски и немски език. Това лято Шкумбата пусна и своя книга със събрани вицове и случки от живота си.

- Г-н Туджаров, защо мислите, че думата на тази година е "противоречие"?
- Защото тази епидемия си е пълно противоречие. Първо лекарите ни убеждаваха, че има COVID-19, а сега пък ние ги убеждаваме, че има и други заболявания. Майтапът настрана, вицовете и смешките в момента помагат на хората да оцелеят. При чернобилската криза имаше медийно затъмнение, а сега са направо медийни взривове. Всичко бълва за короната. И затова казвам, че е противоречива година, защото хората се объркаха, ситуацията е като при масова психоза. А смехът може да е отдушник, като клапа, който се отпуска, като има напрежение. И като погледнете в мрежата, хората почнаха вече само да се шегуват с короната - това е начин да оцелеят.
- Културата не помага ли все пак хората да отделят мислите си за хубави неща?
- Ами в момента смятам, че ние, "културните", сме някакъв лукс, което няма как да не е обидно. Излезе, че сме излишни според някои.
- Вие ще се ваксинирате ли?
- Няма, защото имам алергия и смятам, че времето не е достатъчно, за да се изяснят негативите от една инжекция. Знаете ли, за мен това не е пандемия. Това е грипна епидемия. Говоря като нормален човек. Имаше свински грип, птичи грип, луда крава. Сега е най-интелигентният - COVID-19. Сега спекулантите и богатите ще направят огромни пари, ние - нормалните хора, които не сме нужни, просто ще си идем, дали от глад или без работа, или някак си. Кризата е благодат и за политиците, защото човек си отклонява вниманието.
- Играе ли ви се пак във филм, снимахте се в "Живот до поискване" на Коста Биков.
- Разбира се, много е хубаво. Почна отново да се прави страхотно българско кино и това много ме радва.
- Вашата съседка от Петрич баба Ванга ви е споделяла, че един ден България ще е райско място за живеене. Но защо продължават да я напускат младите хора?
- Смятам, че вече дойде времето на връщане за младите хора. И знаете ли, когато отида в чужбина, ме удивлява колко повече тези хора мислят за България, отколкото ние тук. Но "очистването" от лошотията вече е започнало като процес. А и Ванга ми споделяше, че времето и енергията са различно нещо за нас и действителността. Че докато човек каже "едно", енергията девет пъти е обиколила земното кълбо. И с това се обяснява ореолът около хората. Точно той на 40-ия ден изчезва около мъртвия човек. Четох за това и в литература на НАСА.
- Чела съм и че многото хора на едно място с определена енергия вършат чудеса.
- Да, и това са вангини думи. Даже ми е споделяла: "Кажи на приятели никога да не мислят лоши неща, защото, ако се съберат сто човека със силно биополе в една точка на земното кълбо и започнат да мислят за някого зло, този човек може да се поболее и да умре. Мисълта е енергия.
- На вас обаче ви е дадено да разсмивате хората все в трудните години, ви е казала Ванга, така ли е?
- Да. Защото правих няколко опита в бизнеса, но нищо не се получи. А тя ми каза: "Дръж си китарката и не бой се". Така и направих. Не съжалявам.
- Вярно ли е, че ви е предсказала да се ожените за съпругата си?
- Така е, моята София е най-добрата. Каза ми, че цял живот ще ме гледа. И така си е.
- Но сте преживели и трудни моменти?
- Така е. 10 катастрофи, при три от които се разминах на косъм от смъртта. Когато ми се случи последната, Ванга ме спаси, като ми каза: "За последен път те връщат, качваш се в момента на последния влак, да не си куснал алкохол отсега нататък!". Оттогава до ден-днешен не съм докоснал алкохол! В началото никой не ми вярваше, че разсмивам, а не пия. И съберем се, с Наско Сираков, с познати футболисти, а те: "Хайде сега, не е възможно ние пием, а ти гледаш". Става бе, хора, става. Моето настроение постоянно е такова и без алкохол ми е весело.
- Три месеца преди да почине обаче, Ванга е била тъжна, казват роднините й.
- Да. Чудеше се защо е построила черквата, като хората не я заслужават. Споделяше, че в момента черното е повече от белото. Но вярваше, че тези новите ще променят нещата. И затова им се радвам сега на младите хора. Сигурно те са новите. Защото не искам след 10 години репортажите от българския парламент да започват така: "Моля, господа депутати да дойдиии двама българин да измиетат тука, че да почним кючека" (смее се).
- Изборът на хората е важен. Докъде се простира той според пророчицата?
- Ако се намираш над една река, ти избираш как да преминеш на другия бряг - по трудния начин да плуваш или да минеш по моста й отгоре.
- Или някой да те пренесе, ако си по-лек.
- Хахаха, да, ако си леснопреносима жена, ама ако не си? Но това е - всеки си стига до това, дето му е драснато от съдбата, но по различен начин. Важно е да имаш живот в годините, не години живот.
- А вашата София още ли я носите на ръце, както в първия брачен ден?
- Е, как! Аз съм късметлия в любовта. С нея се запознах през 1980 г., когато летях с колело съветски модел по шосето към работното ми място в завод "Беласица". И докато въртях педалите под слънцето, недалече от моста на река Луда Мара изскочи бабичка и пресече неправилно. За да не я бутна, влязох в насрещното - трябваше или да продължа по платното, или да скоча от моста. Избрах първото. И се озовах на сантиметри от гимназистка, която не виждаше нищо около себе си. Историята се повтори - за да не я ударя, се блъснах в колата, която идваше срещу мен. Направих каскада и се пльоснах зад стоповете на москвича. Момичето дойде и се разхълца: "Аз съм виновна, понеже не нося очила, а съм късогледа". Това беше София. После я поканих на кино да гледаме "Слонът, моят приятел". Но не стигнах до тъмния салон, защото попаднах в болницата. Травмите ми бяха тежки, градусите на телесната температура - 40, предстоеше ми операция. Само три месеца ходехме като гаджета и се сгодихме на 14 октомври 1980 г.
- Първа брачна нощ имахте ли?
- Не си спомням нищо. Много звъняха по телефона да ми честитят и ми пречиха да си върша работата. Приятели, добри хора. Медения месец го изкарахме вкъщи.
- Тодор Колев ли е вашият учител в професията?
- Да. Един ден го питах - "Кажи ми бе, Адаме, как ги правиш толкова перфектни имитациите?" А той ми отвръща - "Един ден сам ще стигнеш до отговора". И се случи. В някакъв момент стигнах и до там. Тогава отидох, още беше жив, и му благодарих. Зарадва се. Каза ми: "Видя ли? Можеш. Хубаво ти се е получи. Иначе с моите съвети нямаше да си ти".
- Е, не се ли уморихте вече, не е ли време за почивка?
- Луд умора няма. Пау Казалс на 93 г. е свирил по 3 часа на ден и като го попитали защо още се упражнява, им отвърнал: "Започвам да виждам леко подобрение". Та и аз така.

Почина секретарката на Тодор Живков

Почина секретарката на Тодор Живков

Ангелина Горинова никога не издаде тайните на Тато Легендарната секретарка на Тодор Живков - Ангелина Горинова, си е отишла от този свят, научи "България Днес". Възрастната жена бе най-близка до сърцето му след покойната му съпруга Мара Малеева. И до днес Ангелина остава в аналите като "несменяемата" секретарка

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Комарджия наръгва Любомира 22 пъти След клането ревнивецът се укрива в Чехия за девет години Алкохолизираният 26-годишен комарджия Алберто Йорданов наръгва изгората си 22 пъти на 6 март 1989 г. в Кюстендил. Килърът е осъден на 20 години затвор за зверското убийство през 1991 година. На рождения му ден през 2017 г

Коце Маца изплува от нелегалност

Коце Маца изплува от нелегалност

След като години наред бе потънал вдън земя Петричкият бизнесмен, сочен за Крал на черното тото, си пие спокойно бирата в столично заведение Коце Маца изплува от нелегалност! Петричкият бизнесмен Костадин Хаджииванов, който потъна вдън земя през последните 6-7 години, бе уловен в столично заведение от папараците на "България Днес"

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

В полите на Витоша в София  Законът забранява да бъде отстреляна в населено място  Шопингуваща на мол лисица е хит в столицата през последната седмица! Оранжевият хищник прикова любопитни погледи, защото денем и нощем обикаля около голям търговски център в полите на Витоша, непосредствено след Околовръстното

Най-четени

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Скандални снимки на Соня от "Игри на волята" се появиха в интернет. Фотосите на силиконовата гръд на 43-годишната мадама обикалят из мрежата. Бюстът на Соня наистина е внушителен. Тя има стотици кубици силикон в гърдите си. Соня работи на държавна длъжност. Тя е част от племето на

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Мога да се справям с всякакви ситуации, казва ММА звездата Кой е той Българският ММА боец Руси Минев има страховития прякор Рамбо. Той записа изключително важна победа в Хърватия над Абраха Саломон Ааре. Двамата се изправиха в полуфинал на турнира на FNC - "Армагедон 2". Минев е част от спортния клуб "Армеец"

Момиче на 26 г. спасява девет души

Момиче на 26 г. спасява девет души

Стилияна Попова три пъти дарява кръвна плазма Не се чувствам герой, ако трябва да се сравня с лекар на първа линия, казва младата жена  Стилияна е само на 26 години, но е направила добро като за цял живот. Младата майка от пловдивското село Строево тази година три пъти е дарила реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19 и е помогнала на 9

Излиза от килията касапин, разчленил съученик

Излиза от килията касапин, разчленил съученик

13 г. след кръвопролитието в "Западен парк" Промених се и тръгвам по по-добър път, казва Николай Арабаджиев Абитуриент, който е убил, разчленил и закопал приятел, е пуснат от затвора. Николай Арабаджиев е на косъм от свободата, след като първата инстанция решава да го освободи предсрочно от килията

Джуджи хапва с дружки

Джуджи хапва с дружки

На вкусна трапеза в столичен ресторант седна да похапне Джуджи. Деляна Маринова, както е истинското име на бившата водеща при Гала, си прекара повече от добре заедно с две свои приятелки и не спря да говори и се смее по време на целия обяд. Снимки: "България

Деси Цонева на винце

Деси Цонева на винце

На винце и спагети се отдаде Деси Цонева. Дъщерята на легендата Митко Цонев отмори в центъра на София със своя приятелка и демонстрира добра форма и настроение. снимки: България

Българската Ким Кардашиян атакува "Фермата"

Българската Ким Кардашиян атакува "Фермата"

Деси налива 10 бона в интервенции, за да заприлича на риалити звездата Има холивудско присъствие във "Фермата". Една от най-колоритните участнички в седмия сезон на предаването е известна като българската Ким Кардашиян. Самата Деси Павлова, както е истинското име на претендентката за голямата награда, си лепна този прякор преди няколко години

Стойчо мъдрува в джипка

Стойчо мъдрува в джипка

На дълбок размисъл се отдаде Стойчо Младенов. Треньорът на ЦСКА прекара дълго време в огромния си луксозен джип, потънал в тежки мисли. Стойчо сигурно обмисля нова тактика на отбора си и явно го прави добре, защото отборът му срази Ботев (Бр) с 4:2 в последния кръг на първенството. Снимки: "България

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

Звездата на българската атлетика Ивет Лалова отбеляза с пост във фейсбук 8-ата годишнина от брака си с италианеца Симоне Колио. "8 години като г-жа Колио. Най-красивите години в живота ми. Честита годишнина Симоне Колио", написа спринтьорката в социалната

Ваня Щерева провокира с китара

Ваня Щерева провокира с китара

Секси фотоси с китара си пусна Ваня Щерева. Певицата, за която се знае, че сама пише песните си, показва как фотосите могат да излъчват еротика и без прекалено разголване. Дали така композира ново

Най-коментирани

Правят COVID тестове за партита

Правят COVID тестове за партита

Нов хит!  Изследването струва 35 лева, лаборант идва на крака COVID тестове за партита и събирания са най-новия хит! Лаборатории предлагат изследвания, за да можете да купонясвате безпроблемно, ако има специални изисквания на мястото, където искате да си отпуснете душата. Така например, ако искате да отидете на кръчма

Почина секретарката на Тодор Живков

Почина секретарката на Тодор Живков

Ангелина Горинова никога не издаде тайните на Тато Легендарната секретарка на Тодор Живков - Ангелина Горинова, си е отишла от този свят, научи "България Днес". Възрастната жена бе най-близка до сърцето му след покойната му съпруга Мара Малеева. И до днес Ангелина остава в аналите като "несменяемата" секретарка

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Комарджия наръгва Любомира 22 пъти След клането ревнивецът се укрива в Чехия за девет години Алкохолизираният 26-годишен комарджия Алберто Йорданов наръгва изгората си 22 пъти на 6 март 1989 г. в Кюстендил. Килърът е осъден на 20 години затвор за зверското убийство през 1991 година. На рождения му ден през 2017 г

Коце Маца изплува от нелегалност

Коце Маца изплува от нелегалност

След като години наред бе потънал вдън земя Петричкият бизнесмен, сочен за Крал на черното тото, си пие спокойно бирата в столично заведение Коце Маца изплува от нелегалност! Петричкият бизнесмен Костадин Хаджииванов, който потъна вдън земя през последните 6-7 години, бе уловен в столично заведение от папараците на "България Днес"

Бивша погреба чувствата си към Неймар

Бивша погреба чувствата си към Неймар

Бившето гадже на Неймар - Наталия Барулич, призна, че е погребала чувствата си към него и гледа уверено в бъдещето. Звездата на футболния ПСЖ и Наталия се запознават преди около година. По онова време тя е приятелка на певеца Малума, а срещата с Неймар е именно на негов концерт и връзката им се развива мълниеносно

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

В полите на Витоша в София  Законът забранява да бъде отстреляна в населено място  Шопингуваща на мол лисица е хит в столицата през последната седмица! Оранжевият хищник прикова любопитни погледи, защото денем и нощем обикаля около голям търговски център в полите на Витоша, непосредствено след Околовръстното

Трофей на яз. "Искър": Не сте виждали такъв костур!

Трофей на яз. "Искър": Не сте виждали такъв костур!

Екземпляр с тегло 2,380 кг атакува силиконовата примамка на Димитър Николов Костур голям колкото шаран! Да, има такива и тези дни точно такъв бе уловен от водите на язовир "Искър". Хищна риба с дължина цели 52 сантиметра и тегло 2,380 килограма се закачи на въдицата на Димитър Николов от София. Екземпляр с толкова внушителни размери е

Ваня Джаферович с непозната жена

Ваня Джаферович с непозната жена

С непозната жена беше засечен Ваня Джеферович. Бившият футболист, който участва в редица шоута за оцеляване, се разходи с дългокосата хубавица, пийна с нея кафе и дори двамата хапнаха на слънце. Снимки: България

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 и сезонен грип ще ни атакуват през есента. Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно след средата на октомври, обявиха преди дни от здравното министерство и подчертаха, че за хората, преболедували Covid-19

Биатлонистката Милена Тодорова:
Искам да вървя крачка по крачка

Биатлонистката Милена Тодорова: Искам да вървя крачка по крачка

Дълги години българските фенове на зимните спортове очакваха появата на новата Екатерина Дафовска. Липсата на успехи в женския биатлон продължи цяло десетилетие, преди на хоризонта да изгрее Милена Тодорова. 23-годишната троянка избухна на световното първенство за девойки през 2020-а, където спечели три медала

Ваня Джаферович с непозната жена

Ваня Джаферович с непозната жена

С непозната жена беше засечен Ваня Джеферович. Бившият футболист, който участва в редица шоута за оцеляване, се разходи с дългокосата хубавица, пийна с нея кафе и дори двамата хапнаха на слънце. Снимки: България

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 и сезонен грип ще ни атакуват през есента. Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно след средата на октомври, обявиха преди дни от здравното министерство и подчертаха, че за хората, преболедували Covid-19

1904 новозаразени с COVID-19, 7,8% от тестваните, 1709 са излекувани

1904 новозаразени с COVID-19, 7,8% от тестваните, 1709 са излекувани

1904 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа или 7,8% от направените общо 24 275 теста. Това сочат данните на Единния информационен портал. 4969 души са хоспитализираните, а от тях 416 се намират в интензивно отделение. 1709 е броят на излекуваните през последното денонощие

Халваджиян-младши обича хубаво кафе

Халваджиян-младши обича хубаво кафе

Чак в специализиран магазин за кафе се занесе Бебо Халваджиян, за да си купи качествена напитка. Наследникът на продуцента Магърдич дълго избира какъв сорт да си поръча, след което зорко надзираваше как се опакова поръчката му. Снимки: България

Актьор на раздумка пред блока

Актьор на раздумка пред блока

На раздумка пред блока излезе Георги Новаков. Пременен със синя блуза и с цигара в ръка, актьорът, играл както в "Записки по българските въстания", така и в "Под прикритие", си похортува със свой познат, след което се прибра вкъщи. Снимки: България

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимацията, оцеляват, заяви д-р Георгри Миндов в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Половината от тях загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. Миндов коментира, че "Делта" вариантът заразява и се разпространява много бързо и е по-агресивен

1835 нови случаи с COVID-19 за последните 24 часа, 8,74% от тестваните, 99 починали

1835 нови случаи с COVID-19 за последните 24 часа, 8,74% от тестваните, 99 починали

1835 са новите случаи с COVID-19 за последното денонощие, съобщава Единният информационен портал. Това означава с 985 повече от вчера. Направени са 20 996 теста, тоест положителните проби са 8,74%. Общо направените тестове у нас досега са 4 679 511. Потвърдените случаи на коронавирус от началото на пандемията са 489 423

Слави Трифонов: Социолозите лъжат

Слави Трифонов: Социолозите лъжат

Социологическите агенции "Тренд", "Алфа Рисърч" и "Галъп" пишат, че ИТН губи подкрепата на избирателите. Според тях Слави е загубил първото място и му дават от второ до четвърто. Явно това е предизвикало гнева на Слави, за да избухне той така във фейсбук: Това че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

Облечен в стилна бяла ризка и дънки, Николай Василев обикаля из София. Неосъщественият премиер от първия кабинет на Слави има офис в центъра на столицата и не спира да върти бизнеса си. Снимки: България

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньорът на "Локомотив" (Пловдив) крачи с жена си по софийските улици, не пропусна да забележи всевиждащото око на "България Днес". Двамата обиколиха безмълвно софийските улици, след което си заминаха за Пловдив. Снимки: България