Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9376017 www.bgdnes.bg

Софийска къща тапицирана с хероин

На най-невероятни места откриват дрога полицаи при поредица обиски в къща в София. Хероин е открит в стена, в слушалка за душ, под прага на врата и дори тапициран в диван. Обитаващият дома строителен работник получава условна присъда, въпреки че твърди, че е невинен и няма никаква представа как се е появила дрогата.
Трайко Илиев живее от няколко години в родната къща на приятелката си близо до Централните гробища в София. Двамата имат две малки деца, а Илиев официално издържал семейството, като правел надгробни плочи за по 30-40 лв. на ден или като общак в строителството. През пролетта на 2019-а във Второ РПУ се получава оперативен сигнал, че в къщичката, в която живее Илиев, има дрога и огнестрелно оръжие. На 14 март от СДВР правят обиск, но единственото, което откриват, е газов пищов.
Дни по-късно във Второ пак се получава информация, че Илиев държи и продава наркотици. Сутринта на 22 март три ченгета нахлуват в къщата. Заподозреният отрича у тях да има някаква дрога, но униформените правят тараш. Този път проверката се увенчава с успех и в тайник в тухла четворка над тоалетната чиния в банята откриват полиетиленови топчета, съдържащи кафяв прах. Ченгетата решават, че това е хероин, и викат разследващ полицай, за да изземе дрогата. Потвърждава се, че това е хероин, и Илиев е задържан за 24 часа. След това е освободен. Дни по-късно във Второ полицейско управление е получен поредният оперативен сигнал, че Трайко Илиев държи дрога. Следващият обиск е призори на 2 април. Домакините отново обявяват, че в къщата няма наркотици. На място пристига и специална група за огледи, която открива 9 полиетиленови топчета. Този път те са скрити в слушалка на стар неработещ душ, захвърлен до пералнята. Направена е експертиза и се оказва, че в топчетата има хероин.
Трайко Илиев отново е задържан, но до края на деня е пуснат. И историята се потретва. Получена е оперативна информация, че мъжът продава наркотици, и следващият обиск е сутринта на 9 май. Тарашът продължава час и половина, като разследващите отново откриват дрога на доста необичайни места. Когато разкъсват облегалката на диван в хола, вътре намират 5 топчета, поставени в полиетиленов плик, които съдържат кафяв прах. Натрупали опит, че в къщата на Илиев наркотици се намират на доста невероятни места, ченгетата продължават търсенето. Разкъртват прага на вратата на стаята и там откриват още 16 пликчета. Трайко обявява, че не знае какви са тези неща, но е отведен във Второ РПУ. Остава там за 24 часа, след което е освободен. При експертизите в найлоновите сгъвки в дивана и под прага пак се оказва, че има хероин.
След поредицата обиски се стига до съдебно дело, което вече приключва и на втора инстанция. Апелативните магистрати в столицата потвърждават решението на колегите си от Софийския градски съд, с което Трайко Илиев е признат за виновен за държане на хероин с цел разпространение. Стойността на наркотика е малко над 300 лв. Наказанието е три години затвор и 5000 лв. глоба, като решетките са отложени с 5 години изпитателен срок. Ако присъдата бъде обжалвана, делото ще продължи пред Върховния касационен съд.
По време на разследването Илиев твърди, че е "нареден" от ченгетата и от бивш полицейски инспектор, който работел с братовчедите му, и го топели за отмъщение. Следи от роднините в къщата му обаче не са намерени. Трайко Илиев твърди и че прокуратурата не е успяла да докаже той да е продавал дрога. Според магистратите обаче това е установено. Жената на Трайко пък лансира версията, че дрогата е подхвърлена от някой, който вероятно го е направил, когато веднъж им била разбита външната врата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама