Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9376905 www.bgdnes.bg

Мишо Шамара съкрушен за загиналия в Балкана диджей

Много ми е мъчно, че ни напусна, казва известният рапър 

"Малко са думите които мога да кажа в момента. Много ми е мъчно, че диджей Емоушън напусна. Страхотен човек, усмихнат, забавен, добър, страхотно чувство за хумор, невероятен зад пулта. Взе участие в едни от най-емблематичните песни и клипове, които съм продуцирал и правил. Нека легендата остане вечно жива в сърцата на милионите фенове. Почивай в мир, брат ми."

Това прочувствено заяви Мишо Шамара по повод трагично загиналия в Стара планина диджей Емоушън. Тодор Желязков, както е истинското му име, падна от около 300 м височина край връх Жълтец по време на рискован преход на 2 януари. По думи на планинските спасители той е нямало как да оцелее, като е починал още по време на падането от нараняванията си.

Реклама

Шамара и диджеят създадоха едни от най-емблематичните песни в българския рап в началото на века. Затова Мишо приема тежко загубата, но признава, че винаги ще помни колегата си.

В неделя спасители направиха опит да свалят тялото на Желязков, но лошото време прекрати мисията им. Вчера, отново при тежки условия, те тръгнаха към загиналия. До редакционното приключване на броя нямаше информация дали мисията е приключила успешно. "Това е един от най-сложните и трудни маршрути в зимната планина в България. Туристите са били наясно, че денят е прекалено къс за този маршрут, и е можело трагедията да бъде избегната", заяви директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

Експерти са категорично, че при подобно лошо време и сериозни заледявания дори няма да помогнат т.нар. котки - шипове, които се прихващат с каишка към планинарските обувки, за да може тялото да стои стабилно и да не се пързаля.

"Запознахме се случайно. Загиналият беше с негов приятел. Казаха, че отиват към хижа "Добрила". От там намерението им беше да стигнат до Беклемето. Обясних им, че по прогноза времето ще се влоши и е много опасно. Предложих им да тръгнат с нас и да слезем към хижа "Равнец" и от там да се приберат. Те обаче отказаха. Бяха добре екипирани, но въпреки това горе бурята е много силна", разказа Пламен Николов, последният човек, говорил със загиналия диджей.

С хеликоптер акциите до час

"Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а сега продължиха общо 11 часа", заяви още Нешев.

"Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа", каза още директорът на Планинската спасителна служба към БЧК.

11 души помагат на туристи в Рила

11 планински спасители от Самоков са се включили в оказването на помощ на туристи в Рила.

Двамата души са се намирали в района на върховете Близнаците под връх Мусала. Акцията е започнала след подаден сигнал около 15,30 ч. в неделя. Туристите и спасителните екипи са преспали в метеорологичната станция и вчера до обяд още не бяха се върнали. Единият мъж, на 60 години, е с травма на крака и не може да се придвижва сам.

Реклама
Реклама
Реклама