Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9382691 www.bgdnes.bg

Митьо Очите може да ръководи банда от дома си!

Митьо Очите може да ръководи банда и от дома си! С този мотив шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев и колегите му оставят за пореден път известния крими герой в кауша, научи "България Днес".
Несебърският бос се примолва да бъде пуснат под домашен арест и да му бъде закачена електронна гривна за проследяване, за да е сигурно, че няма да се отклони от мярката си. Що се отнася до довода, че това би предотвратило опасностите от укриване и извършване на престъпление, съдът не споделя това твърдение относно опасността от извършване на престъпление. Ръководна дейност на групата не е изключено да бъде извършвана и от дома на подсъдимия, както чрез средства за комуникация, така и чрез лични срещи в жилището, особено когато се касае за лице с утвърдени престъпни навици, за които може да се направи извод от справката му за съдимост, смятат магистратите.
Димитър Желязков се жалва, че е зад решетките вече две години и половина и този срок се явява неразумен, предвид връщането на делото отначало и влошеното му здраве. Процесът е на старта, след като стана ясно, че съдебна заседателка е ползвала услугите на един от адвокатите.
Делото се води срещу тринадесет подсъдими, сред които и такива с повече от едно обвинение за тежки умишлени престъпления с продължителен инкриминиран период и може да бъде преценено като такова с фактическа и правна сложност. Безспорно разумността на срока на задържане се преценява с оглед фактическата и правна сложност на делото, а и с фазата, в която се намира то, отчитат служителите на Темида.


Те отбелязват, че по обективни причини се налага отново да бъде проведено разпоредително заседание. "Видно от съдебните протоколи, съдът прави всичко необходимо за насрочване на съдебните заседания през кратки периоди от време, но поради отсъствие на някоя от страните не може да даде ход. При преценка за разумността на срока на задържане следва да бъдат взети предвид и тежестта, а и степента на обществена опасност на престъпленията, за които е повдигнато обвинение", коментира съдът.
Оплакванията на Очите за влошеното му здраве са свързани с пораженията му от престрелката с групата на Божо Кравата в ресторант в Слънчака през 2016 г. В тази връзка магистратите уточняват, че на Желязков регулярно се разрешава да напуска мястото за изтърпяване на мярката му за неотклонение за извършване на прегледи и постоянно следене на здравословното му състояние. Не може да бъде формиран извод за несъвместимост на здравословното състояние на подсъдимия с престоя му в ареста, категорични са Ушев и колегите му Стоян Тонев и Николай Димитров.

Реклама


Заедно с Очите те порязват мераците и на авера му Калоян Колев. Той също е на подсъдимата скамейка като част от групата на несебърския Ал Капоне, обвинена за изнудване, палежи и наркоразпространение. Колев се опитва да омилостиви магистратите с влошеното здраве на жена си и малката им дъщеря, но документите се оказват недостатъчни за изменение на мярката.
Срещу Колев са повдигнати обвинения за 5 отделни престъпления. Едното от тях е за заплашване с противозаконни действия към пострадал и към неговите деца, заради което подсъдимият е характеризиран като личност с висока степен на обществена опасност. Cпoред държaвнoтo oбвинeниe рoлятa нa ямболията билa дa извършвa пaлeжи зaeднo c Ивaн Нaйдeнoв, кaктo и дa принуждава със cилoви дeйcтвия oпрeдeлeни лицa.
Не е пренебрегнато обстоятелството от справката за съдимост на Колев, че той е наказван за причинена смърт по непредпазливост. Въпреки настъпилата реабилитация е отнет човешки живот, изтъкват съдиите. Колев е зад решетките от 7 август 2018 г. След като е закопчан, той разказва в съдебната зала, чe e бил нa eкcкурзия в Иcпaния, кoгaтo рaзбрaл, чe e издирвaн. Имaл двупocoчeн билeт и нямaл пaри дa ce прибeрe пo-рaнo в Бългaрия c друг билeт. Нa eкcкурзиятa бил cъc cъпругaтa cи, нo бeз дeцaтa, тъй кaтo мaлкoтo билo caмo нa двe гoдини.
Кoлeв oбяcни и чe нямa нищo oбщo c пaлeжa нa кaзинoтo "CтaрБeт Криcтaл" в Cлънчeв бряг. За да убеди Темида, че не се крие, той разказа, че e бил cвидeтeл пo двe дeлa, по кoитo ca издaдeни дoживoтни приcъди. "Oбщувaл cъм c влиятeлни хoрa кaтo Румeн Милaнoв и Бoтьo Бoтeв зaрaди взривa в Нeceбър (при който загина съпругата на Митьo Oчитe прeз 2001 г. - бел. aвт.). Бил cъм зaщитeн cвидeтeл. Зa миг нe cъм ce oтклoнявaл. Пoмaгaл cъм нa рaзcлeдвaщитe", хвали се подсъдимият. Той признава, че познава Димитър Желязков "задочно".


Аверите на свобода

Повечето подсъдими от групата са пуснати на свобода или под домашен арест. Очите и останалите в килия негови авери се жалват от двоен стандарт спрямо членовете на групата и недоумяват защо към едни има милост, а към други - не. По странно стечение на обстоятелствата босът Очите попада основно на шефа на втората инстанция Георги Ушев, от когото зависи съдбата му. За момента тя изглежда предопределена - да изкарва дните си в болницата към Софийския затвор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама