Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9382701 www.bgdnes.bg

Спор за бонуси спасява банкерката на Брендо

Спор за размера на получените бонуси и отговорности може да оневини швейцарската банкерка на Евелин Банев-Брендо, става ясно от изявление на нейния адвокат пред местни медии. Дамата с български произход е обвинена за съпричастна към изпирането на над 140 млн. швейцарски франка, изкарани от Брендо при трафик на кокаин. Самата схема е реализирана от известната банка "Кредит Суис", нейни служители и хора на Банев, твърди местната прокуратура.
В самото съобщение за повдигнатите обвинения срещу трезора имена на замесените не бяха посочени, каквито са правилата, но действията им подробно преразказани. На базата на тях разследващият портал EU-OCS успя да повдигне завесата. В публикацията на швейцарския журналист Федерико Франчини са посочени и имена на участниците в перачницата на Брендо. Сред тях са соченият за дясна ръка на Банев Матей Боев и известната в близкото минало наша тенисистка Елена Пампулова-Бергоми.
След новината за обвиненията, която "България Днес" първа съобщи, швейцарски медии публикуваха още данни за българската банкерка. Те се покриват напълно с кариерата на Пампулова, включително и описаното й участие на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Става ясно и че нашенката е назначена в банката именно заради "добрите си контакти със спортисти в Източния блок". Задачата й е да привлича "богати хора с капитал, който да бъде съхраняван в швейцарската банка".


В публикациите се цитира и нейният адвокат Грегоар Манжо. Както се и очаква, юристът твърди, че клиентката му е невинна. Той твърди, че по времето, когато са препирани милионите на Брендо, нашенката няма финансов опит и затова не й е позволено да взема сама решения или разписва документи. Затова и няма как тя да носи отговорност за прехвърляните милиони по различни сметки в "Кредит Суис". Всеки превод освен българката е подписван и от нейните началници, които обаче не са обвинени.
"Това създава впечатлението, че прокуратурата иска да намери просто жертва и тя да представлява възможно най-малка заплаха", коментира защитникът на българката Грегоар Манжо пред медиите.
Адвокатът твърди, че без проблеми може да обори и най-съществената улика срещу банкерката. За добре свършена работа според прокуратурата нашенката е получила бонус от общо 110 000 франка в рамките на три и половина години. Негови сметки показват, че сумата е грешно изчислена и дори става дума за далеч по-малко пари. Той дори твърди, че при сума под 10 000 франка престъплението е незначително и давността отдавна е изтекла. В случай че успее да го докаже, делото срещу нашенката, която швейцарски медии твърдят, че е Елена Пампулова, трябва да бъде прекратено.
Според нейния адвокат съсипана от притеснения покрай разследването тя отдавна е напуснала банката и в момента работи в друга финансова институция.
Проверка на вестника показа, че подобна съдба има и Елена Пампулова. В момента тя ръководи собствена финансова компания. Според сайта й Пампулова като бивша тенисистка има дългогодишен опит в контактите си с известни личности. Това й позволява дскретно и ефективно да управлява капиталите им.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама