Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9386685 www.bgdnes.bg

Ски легендата Петър Попангелов: Алберт е в някаква криза

Ако е във форма, трябва да влиза в Топ 20

Петър Попангелов е най-успешният български скиор за всички времена. 61-годишният самоковчанин има 37 влизания в Топ 10 на стартове от Световната купа.

Специално за читателите на "България Днес" легендата, който има хотел в Боровец, направи анализ на представянето на Алберт Попов от началото на сезона. Младият талант не успя да намери място в Топ 30 през първите три старта от Световната купа. За последно той кара в Загреб, където не завърши.

Реклама

Огнян ГЕОРГИЕВ

- Г-н Попангелов, как започна ски сезонът на Боровец?

- Идват скиори. В събота и неделя са повече. Чакаме да направят още изкуствен сняг по пистите. В цяла Европа има дупка в началото на януари, след четвърти-пети. Не само заради пандемията.

- Следите ли стартовете от Световната купа?

- Гледам всичко, дори и ски скоковете. В алпийските ски след оттеглянето на Хиршер няма изявен фаворит. Така е по-интересно за хората, защото той ги биеше всеки старт или през един.

- Какво е вашето мнение за първите три участия на Алберт Попов в слаломите през сезона?

- Алберт е в някаква криза. Дано да намери баланс между очакванията и неговите реални възможности. Българите винаги искат максимума.

- Първите два старта беше близо до влизане в Топ 30. Какво не му стигна, за да кара във втория манш?

- Не трябва да се радваме само за влизане във втория манш. 28-и или 29-и не е голям успех. Те стартират по 60 човека. Да, победил си 30, но хората остават с грешно впечатление. Успех е не само да караш във втория манш, но и да направиш нещо там. Пистите са трудни. Ако всички бяха във форма, нямаше да има слаби скиори. Нещата се променят. Ако Алберт е във форма, останалите ще са зад него.

Реклама

- Тежат ли очакванията за дублиране на резултатите от предишните два сезона?

- Не знам какви цели е поставила федерацията. Вероятно Топ 20, но не е лесно, защото карат много швейцарци, австрийци и италианци. Те са по трима-четирима човека. Има седем нации с подобни възможности. Като ги сложиш тях и после се питаш какво стана, че не можем да пробием. Ако Алберт е в нормална форма, трябва да влиза в двайсетицата.

- Попов беше в по-добри стартови позиции. Защо ги загуби?

- Беше 19-и през 2019-а. След това отиде по-назад. Когато не завършиш спускането, минаваш по-назад. Става въртележка и те задминават.

- Следващият старт в слалома е в Аделбоден (Швейц) на 10 януари. Какви са спецификите на пистата?

- Трудничка е. Финалът е много стръмен. Който овладее нервите за темпото, ще успее. Карал съм гигантски слалом и хич не я обичах тази писта. Много е неудобна. В началото наклонът е среден. Следва едно парче с по-малък и накрая е най-стръмно. Чувал съм, че Алберт обича по-стръмните писти. Всяко трасе има своите особености. Дори и на равното се кара трудно. Не е както си мислят хората. Закантването е много деликатно. Предимството пред стръмната е, че по-трудно може да паднеш.

- Вие също сте имали сезони, в които не ви тръгва през първите 2-3 състезания. Какво сте си казвали, за да дойдат резултатите?

- Разчиташ на рутината и постепенно психологически опитваш да се възстановиш. Вижте поляка Камил Стох, който спечели Четирите шанци в ски скоковете. Беше слаб преди месец. След това взе два старта, записа едно второ място и триумфира. Овладя спортната форма. Приложи я в скоковете. При мен беше различно в сравнение с Алберт. Когато не бях във форма, не излизах извън Топ 30. Ако се класирам 14-и, докато карах в първа група, се смяташе за неуспех. Наричаха го малко отстъпление или провал.

- В България често Григор Димитров получава подобни епитети. От третото място в света до сегашното положение в ранглистата.

- И аз бях в световната ранглиста трети за един месец. Но по-важното е, че в продължение на седем години бях сред първите десет-петнайсет скиори. Григор направи нещо голямо. Не може да го съдим, че не стига всеки път до полуфинал на турнир от Големия шлем. Подобно постижение се равнява на влизане в Топ 6 на слалома от Световната купа. В ските всичките състезания са като от Големия шлем. Там няма - този дошъл, онзи не дошъл. Разликите са в стотни. Ето, на последния слалом в Загреб първите десет бяха в рамките на по-малко от една секунда. Конкуренцията е жестока.

Георги Бобев: Не е щастлив от резултатите

Алберт Попов не е щастлив от резултатите до момента през сезона, разкри вицепрезидентът на федерацията по ски Георги Бобев.

"Той е амбициозен. Има желание да се докаже - добави Бобев пред "България Днес". - За момента няма място за притеснение. Прекалено е рано да се правят оценки, защото са минали само три старта. За всички ще е труден и непредсказуем сезон. Слаломът е високо рискова дисциплина. На първите два старта беше близо до влизане в Топ 30. Времето е доста променливо. При подобни условия скиорите от първа група имат предимство. След това е почти невъзможно да направиш нещо."

Бобев отбеляза, че пандемията е променила плановете за подготовка.

"През пролетта два месеца скиорите не тренираха. Това води до загуба на качества. След това подготовката беше ограничена, защото дори и в другите държави съоръженията не работеха - допълни Георги Бобев. - Алберт ще участва на всички слаломи от програмата на Световната купа. За него цел е всяко следващо състезание. Важно е да остави назад отминалите стартове и да се пренастрои за бъдещите."

Реклама
Реклама
Реклама