Сеизмологът проф. Емил Ботев: Не ни чака втора Вранча

Приятел
Автор: България Днес

Сеизмологът проф. Емил Ботев: Не ни чака втора Вранча

Хората днес се плашат от всичко, не идва опасност от Хърватия или Румъния

КОЙ Е ТОЙ
Проф. Емил Ботев е сред най-добрите сеизмолози у нас. През 1979 г. завършва СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Физика". Специализирал е в Москва. От самото начало на кариерата си работи в БАН. Ръководител е на секция "Сеизмология" на Геофизичния институт към БАН.

Надя Панкова

- Проф. Ботев, трябва ли да се страхуваме от трусовете в Хърватия и Румъния, затяга ли се земетръсният обръч около България, така да се каже?
- Не, категорично не. Няма и не може и да има никаква сеизмична връзка за нас, особено относно труса в Хърватия. Установено е, че може да се предава напрежението от една сеизмична зона на съседна, но само ако е разположена на няколко десетки километра. А не на стотици, какъвто е случаят с Хърватия, разстоянието от там до нас е 700 километра. И това предаване на напрежението става за няколко месеца най-малко. Ако помните през март миналата година имаше земетресения в Хърватия, които обаче бяха слаби. Случилото се през декември е вследствие на тези малки трусове тогава там. На нашата територия имаме най-малко 6 опасни сеизмични зони с възможности за много силни земетресения с магнитуд, по-голям от 7, около Дунав например. По отношение на самите сеизмогенни процеси в нашите сеизмични зони можем да кажем, че вероятността за много силно земетресение с магнитуд, по-голям от 6 по Рихтер, засега е много малка. Ние сме една вътрешноконтинентална зона, при нас структурата е блокова за разлика от изброените примерно в Южна Гърция, Западна Турция, в адриатическата част на Западните Балкани, там контактите са между отделни микроплочи, като една спрямо друга имат много по-сериозни движения, на порядък по-големи от тези, които се осъществяват при нас. Поради което при нас натрупването на напрежение става изключително бавно. Но реално трусът в Хърватия не носи никаква сеизмична заплаха за България, тъй като не е съседна зона на нашата.
- Но преди броени дни именно в съседна Румъния трус разлюля и Плевенско. Дори кметове от селата описаха случилото се като "пневматичен чук, който удряше по къщите".
- Земетресението, което е усетено в селата в Плевенско на нашата територия, е с магнитуд 3,8 максимум, което го оставя в категорията на така наречените много слаби земетресения. То е едно изключение, това е чиста фонова сеизмичност и даже можем да кажем, че за този район за десетилетия назад, доколкото имаме тогава инсталирани повече прибори за инструментално наблюдение, със сигурност нямаме земетресения, които са с магнитуд, по-голям от 3. Усетено е в България, да, но от чувствителни хора, които са единици, предимно те усещат по-силно така наречените от нас слаби трусове. Защото земетресения с магнитуд от нула до 3 се наричат микроземетресения, след това тези между 3 и 4 се наричат много слаби, а дори трусове от 4 до 5 по Рихтер все още се считат от науката за слаби. Както разбирате, от тях не могат да се очакват сериозни въздействия върху инфраструктурата. Да, през 2012 година земетресението в Перник бе 5,8 и е класифицирано като умерен трус и само заради някои инфраструктурни нередности предизвика разрушения, но ако помните, нямаше жертви. Земетресенията се класифицират според магнитудната скала или по скалата за оценка на излъчената енергия, която води до разрушения на повърхността. Вече над 8 са разрушителните, които разрушават тотално всичко, не само създаденото от хората, а с 9 скала по Рихтер са земетресения, които се случват на около сто години. Спомняте си, през 2011 година във Фукушима, Япония, трусът бе 9,1 по Рихтер, а индонезийското земетресение от декември 2004 г. в Суматра - с магнитуд от 9,3. Това са вече свръхземетресения, те променят облика на земната кора. При нас земетресенията са най-много до 8, както и в съседна Гърция. Затова този трус в Румъния от 3,8, който дори не е в сеизмична зона, не бива да плаши хората. Няма никаква опасност от труса в Румъния, никаква. Хората сега се плашат от всичко.
- Асоциацията на българите за трус в Румъния винаги е Вранча обаче.
- Нищо общо няма! Няма да доведе до втора Вранча, още повече че Вранча е в Централна дунавска равнина, там стават по-високи трусове, те са под земната кора, която е и по-твърда, тя наистина е с много разрушения. Вранча е в центъра на Карпатите, там на ъгъла, където се свързват веригите, е най-силно напрежението.
Тогава, през 1977 година, в тази част от черноморската плоча, която е много по-твърда, се е спуснало едно парче голямо, никой не знае колко, все пак това са 150 километра дълбочина, един блок се е придвижил и с това движение и само там създава такива трусове. И то в нашата посока за съжаление. Точно в нашето направление върви максимумът на излъчване на енергията. Но сегашното няма нищо, нищо общо с вранчанското. И е в равнината, в центъра на континентална плоча, а не в сеизмичен район. Пак казвам, земетресението в Румъния преди дни не е опасно и няма нищо общо със случилото се във Вранча.
- Масово навлизат в употреба приложенията за телефон, които да ни предупреждават за трусове. Какво е мнението ви за тях?
- Не мога да препоръчам такива приложения. Самите смартфони може да усетят вибрации и подобни неща като дори неравност на пътя, като част от сензорна мрежа. В Япония специално го има това - приложение за предстоящи трусове, където няма датчици, но има хора със смартфони. Но това е официално. Ако са полезни на науката да, нека ги има, но за собствена полза на хората - не мисля, с нищо няма да спасят хората от земетресение. Аз не съм мислил толкова по въпроса, но подобни приложения пък могат да засичат трептения и може би дори на пътя ще засекат неравности. Но не да се плащат пари на екипи, които да следят ситуацията на пътя и информират шофьорите за неравности по трасетата, както е в Америка. Много чудесии се правят в Америка, това също е вярно, но простотията на хората и там няма граници.
- Тоест въпреки всички скорошни трусове нямаме повод за безпокойство?
- Няма в момента данни, че се очаква силно земетресение от над 5 по Рихтер, за които се използва думата силни. Например през 1986 година стават две земетресения с подобен на Перник магнитуд - едното бе 5,4, а другото 5,7, в Предбалкана в Горнооряховската зона. Да припомня, стражишките земетресения погребаха над 10 000 къщи, слава Богу, само двама души починаха, две възрастни жени, и то от стреса, а не от разрушения. Но и тогава пак не е имало жертви от разрушения реално, имало е обаче достатъчно ранени. А към 15 000 къщи са сериозно повредени и е нужно да се реконструират. Тогава заради това земетресение се въведе този правилник за строителството от 1987-а, който си върши работата и до днес. Къщите, дори и едноетажна постройка да е, трябва да е с армировка - и ако не си я въвел, ако не си я поставил, си носиш отговорност сам, ако си в сеизмичен район.

Жени Калканджиева готова за Путин

Жени Калканджиева готова за Путин

"Руско момиче съм!", хвали се Жени Калканджиева с дебела шапка ушанка, на която в златен цвят е извезан руският герб и пише Русия. Калканджиева я е ударила носталгията по шапките, защото се похвали и с още една снимка - този път с военна фуражка, но от родната армия. "Е, бива ли така сега - да козируваш със запалка в ръка?

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова сътвори интересен експеримент, след като била гладна, а месото в хладилника силно замразено. "Реших да го размразя в джакузи", сподели тя. Певицата уточни, че не само гладът я накарал да направи това. "Месото беше много и нямаше как да го вместя в мивката. Та го сложих в джакузито и го залях с вряла вода

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата (Видео)

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата (Видео)

Предано куче е чакало дни наред пред болница в Северна Турция, в която стопанинът му бил приет за лечение, предаде Асошиейтед прес. Кучето Бонджук, чието име означава мънисто, е тръгнало след линейката, с която стопанинът му Джемал Шентюрк бил транспортиран в болница в град Трабзон на 14 януари, и след това ежедневно отивало до болницата

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

На 87 години почина легендарният американски журналист Лари Кинг. От него поколения са се учили на майсторство и смелост в професията. Но той не е от най-големите щастливци в личния си живот. Преди година и нещо започна развод за осми път. Но със седма съпруга. Защото за една от предишните се е женил два пъти и два пъти са се развеждали

Най-четени

Участници във "Фермата" газят мерките

Участници във "Фермата" газят мерките

Даяна Ханджиева се върна при бившия си Правят си купонче, където се събират повече от позволеното След Милко Калайджиев, манекенките, заведенията в Пловдив и София и участниците в предаването "Фермата" погазиха мерките. Те се събраха на парти, като от качените кадри в мрежата се вижда, че присъстващите са доста повече от максималния брой от

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Звучи като виц, но не е! Евгения Джаферович от няколко дни отделя дрехи, за да ги препродаде през модна платформа. Идеята е да не се изхвърлят старите неща, които не се носят, а да се пуснат за продажба, като накрая идва процент от сделката. Но да се върнем на Жени - рови в гардеробите, събира, отделя, прибира по куфари

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Този човек е манипулатор, иска да стане популярен с хейт към нас, казва половинката на плеймейтката - Илиян Съдебен иск срещу Сами Хоснни готви Джулиана Гани. Младата майка е бясна на участника във "Фермата". Преди дни Сами, който се прочу като инструктора на Криско, си позволи да обиди Гани. Хоснни обвини Джулиана в измама с чайове за

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

На 29 г. ми поставиха грешна диагноза рак, объркаха документи "Сам съм, посрещнах новата година без муза, така да се каже. Разделих се с партньорката си. Но така се случва в живота". Това сподели пред "България Днес" актьорът Веселин Ранков, който през последните години се прочу като екранен шофьор на Марта Вачкова в лекарската сага "Откраднат

Фолккралицата Ивана в перфектна форма преди ЧРД: Разделих се с фалшивите приятели

Фолккралицата Ивана в перфектна форма преди ЧРД: Разделих се с фалшивите приятели

Поне 10 човека махнах от телефона си, изчистих всичко излишно - и в гардероба, и в мислите си "Най-хубавото, което ми се случи по време на пандемията, бе, че изчистих излишното от живота си - от телефона си махнах поне 10 човека, които не смятам, че трябва да фигурират там. Трябва да има ред в живота ни, преди неведнъж съм го казвала

Цитиридис търси работа

Цитиридис търси работа

Шеговитото настроение на Николаос Цитиридис се засилва преди края на отпуската му. Водещият е сгащен насред "Витошка" от Поли Генова. Певицата щраква Цитиридис, който виси на пешеходната улица в центъра на София с табелка "Търся си

Ирина Тенчева няма да ражда повече

Ирина Тенчева няма да ражда повече

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Синоптичка като зимна птичка

Синоптичка като зимна птичка

Студът не се нрави особено на Станислава Цалова, видя "България Днес". Синоптичката на Би Ти Ви паркира колата си пред сградата на телевизията и излизайки от нея, побърза да сложи както маската, така и качулката. Цалова предвидливо шофира комби, в чийто багажник може да побере много багаж, а на задното стъкло личи стикер "Бебе в колата"

Вики от "Мастило" броди сред колите

Вики от "Мастило" броди сред колите

Опашките от коли по столичните улици могат и да изнервят шофьорите, но за пешеходците са добре дошли. Особено когато можеш напряко да пресечеш между тях и да скъсиш дистанцията. Така набързо между автомобилите се провря и Вики от "Мастило", след като побъбри на тротоара със своя близка. Снимки: България

Мария Бакалова: Трябваше да мириша лошо за "Борат 2"

Мария Бакалова: Трябваше да мириша лошо за "Борат 2"

Актрисата забърква странна отвара, за да се усмърди Нетипични техники е принудена да предприеме Мария Бакалова, за да стане част от екипа на "Борат 2". Екстремните ситуации около филма започват още с кастингите. Освен че до последно Мария мисли, че участва в трафик на хора, на нея й се налага да забърка интересна отвара за третата част от кастинга

Най-коментирани

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

След като взе и моден сертификат, красавицата вече има първа поръчка "Татко, щеше да се гордееш с мен! Ти искаше образованието ми да е най-важното нещо в живота ми. Послушах те." Това сподели в нета на стори 22-годишната Анна-Мария, дъщеря на починалия бизнесмен Христо Сираков. Момичето споделя също, че още не може да прежали баща си

266 новозаразени с коронавирус,  5,9% от тестваните, 286 излекувани

266 новозаразени с коронавирус, 5,9% от тестваните, 286 излекувани

266 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 4 479 теста, от които 3016 са PCR, а 1463 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 5,9% от пробите са положителни. Така общият брой на потвърдените случаи става 214 696

Жени Калканджиева готова за Путин

Жени Калканджиева готова за Путин

"Руско момиче съм!", хвали се Жени Калканджиева с дебела шапка ушанка, на която в златен цвят е извезан руският герб и пише Русия. Калканджиева я е ударила носталгията по шапките, защото се похвали и с още една снимка - този път с военна фуражка, но от родната армия. "Е, бива ли така сега - да козируваш със запалка в ръка?

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова сътвори интересен експеримент, след като била гладна, а месото в хладилника силно замразено. "Реших да го размразя в джакузи", сподели тя. Певицата уточни, че не само гладът я накарал да направи това. "Месото беше много и нямаше как да го вместя в мивката. Та го сложих в джакузито и го залях с вряла вода

Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

И през 2021 г. пари за заслуги ще има, може и два пъти, казват от Министерството на културата Никой не знае кой влиза в комисията, която раздава доживотните заслуги "Вие как се оправяте с финансите?" "Ами как? Играя на хонорар и сега си чакам голямата пенсийка от 250 лева. Всички сме на ръба на оцеляването

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата (Видео)

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата (Видео)

Предано куче е чакало дни наред пред болница в Северна Турция, в която стопанинът му бил приет за лечение, предаде Асошиейтед прес. Кучето Бонджук, чието име означава мънисто, е тръгнало след линейката, с която стопанинът му Джемал Шентюрк бил транспортиран в болница в град Трабзон на 14 януари, и след това ежедневно отивало до болницата

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

На 87 години почина легендарният американски журналист Лари Кинг. От него поколения са се учили на майсторство и смелост в професията. Но той не е от най-големите щастливци в личния си живот. Преди година и нещо започна развод за осми път. Но със седма съпруга. Защото за една от предишните се е женил два пъти и два пъти са се развеждали

Деси Добрева: Мразя лигльовци!

Деси Добрева: Мразя лигльовци!

Не бих могла да живея с човек като себе си! - отсича певицата - подз "Не обичам хора около себе си, които са със слаби характери. Може би това си е моя слабост, но... не търпя глезльовци! Не се плаша от слабостта, но не я понасям! Когато някой седне да ми се оплаква за дребни неща, ми идва да му лепна един шамар

Холистичният лечител Дончо Кръстев: Смърт няма, само преход към вечен живот

Холистичният лечител Дончо Кръстев: Смърт няма, само преход към вечен живот

Измисленият от мен "Танц на спиралата" удължава живота Кой е той Дончо Кръстев е бакалавър по хуманна медицина, терапевт, холистичен учител, инструктор по кунг-фу, стил Шон Донг Во Дао. Роден е на 6 ноември 1974 г. Член е на Научноизследователския център по медицинска биофизика. Методиката му "Танцът на спиралата" е доказала своята ефективност и

Загуба за Аоияма

Загуба за Аоияма

Българският сумист Даниел Иванов-Аиояма допусна нова загуба на зимния турнир в Токио. Исполинът от Елхово отстъпи с "цикиотоши" на маегашира-15 Котоновака. Това е осма загуба за Аоияма от 13 излизания на дохиото и четвърта поредна. Днес българският борец има трудна задача, като трябва да се справи с маегашира-1 Хокутофуджи

266 новозаразени с коронавирус,  5,9% от тестваните, 286 излекувани

266 новозаразени с коронавирус, 5,9% от тестваните, 286 излекувани

266 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 4 479 теста, от които 3016 са PCR, а 1463 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 5,9% от пробите са положителни. Така общият брой на потвърдените случаи става 214 696

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

На 87 години почина легендарният американски журналист Лари Кинг. От него поколения са се учили на майсторство и смелост в професията. Но той не е от най-големите щастливци в личния си живот. Преди година и нещо започна развод за осми път. Но със седма съпруга. Защото за една от предишните се е женил два пъти и два пъти са се развеждали

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Откраднаха кръста, плаче дъщерята Мария Грубешлиева "Оскверниха гроба на мама! Толкова ми е мъчно, че чак буца ми е застанала на гърлото. Взеха кръста! Страх от Бога нямат ли тия хора! Нищо свято не остана вече". Това сподели през сълзи дъщерята на легендарната актриса Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

566, със 111 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 9786 теста, от които 4586 са PCR, а 5200 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 5,8% от пробите са положителни

Ирина Тенчева няма да ражда повече

Ирина Тенчева няма да ражда повече

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Руши Видинлиев подлуди майка и дъщеря

Руши Видинлиев подлуди майка и дъщеря

Със старо фото от гимназията Руши Видинлиев пали женските страсти във виртуалното пространство посред ледения януари. "Обичам те", пише му Катето Евро, а Мила Роберт, щерката на Ваня Щерева, му праща дигитални сърчица и намеква, че не би му простила, ако върне времето назад и го срещне. Майка й, самата Ваня Щерева, също праща виртуално сърце

Глория глези бременната щерка

Глория глези бременната щерка

Пържени филийки, здравословна напитка и вкусно сирене. Така фолкзвездата Глория глези бременната си щерка Симона, видя "България Днес". "Мама е най-страхотната!" - похвали се дъщерята на певицата, която е в напреднала бременност и очаква първото си отроче. Съвсем скоро Глория ще стане баба и с трепет очаква детето да се появи на бял свят

Гол германец плаши Станкулова

Гол германец плаши Станкулова

Комична история от миналото разказа синоптичката Никол Станкулова в "На кафе", където красавицата този сезон е коментатор. Никол била на почивка в Германия, където решила да посети сауна. Оказало се, че там хората са голи независимо от пола им. Нашенката, която не била наясно къде е попаднала, както и с порядките в обекта, изпаднала в истерия

Мишето катери планини с гаджето

Мишето катери планини с гаджето

Певицата Михаела Маринова реши да се наслади на зимната обстановка и се качи в планината заедно с гаджето си, футболиста Александър Дюлгеров. Двамата се снимаха на прекрасна снежна поляна, целувайки се. След фотосесията Мишето решава да попее, а любимият й я заснема.

Бащата на погубената Андреа от Галиче: Една година чакам тежките наказания за убийците

Бащата на погубената Андреа от Галиче: Една година чакам тежките наказания за убийците

Не приемат поправката в закона, защото не носи финансов интерес на никого, казва почерненият татко "Мина една година, откакто на 20 януари 2020 г. бяха внесени поправките за тежки наказания на непълнолетните убийци, но за това време депутатите не намериха време да ги гласуват. Аз няма да се откажа от борбата си текстът да стане факт и ще