Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9400489 www.bgdnes.bg

Акция "Съсед герой" спасява комшии в карантина

Кампанията отваря вратите на болните от COVID-19 към света

Надя Панкова

Всичко е наред, когато сме заедно и си помагаме! С това изречение стотици плакати из жилищните блокове в страната дават шанс на болни и карантинирани заради коронавируса да почувстват топлината на доброто и подадена ръка от съседите си.
Кампанията "Бъди съсед герой", която помага на хиляди под ключ да получат лекарства, храна или просто разговор по телефона с някого, набира скорост сред нашенците, които решават да подадат ръка на свои комшии в изолация заради пандемията. Създадена от една от платформите за благотворителност, кампанията успява да осигури топла храна, лекарства или дори едно изхвърляне на боклука.
"Решихме да се организираме, защото много хора ни питат как да помогнат в тази ситуация - дали с материални вещи, дали с физическа доброволческа помощ. И така - ние помагаме на възрастни и самотни хора, които са в рисковата група. Това може да го свърши съседът ти. И така ги организираме. По този начин можем да направим нещо добро - да извеждаме дори домашните любимци на хора под карантина. Имаме плакат на инициативата, който може да се залепи на входа на блоковете, може и през самия домоуправител да се организират нещата. Първата инициатива през март събра много хора, които се включиха в нея. Над 2000 души изпринтват плаката за помощта", разказва Благовеста Николова от платформата.


Кампанията за помощ към съсед стартира в първия локдаун през март, а сега отново набира скорост. Стотици съседи на карантинирани вече са залепили в блоковете и специалния плакат, който показва на комшиите, че са готови да им подадат ръка. Всеки може да изтегли плаката, създаден специално за акцията от художничката Борислава Караджова, и да го залепи във входа си, като напише името си, номера на апартамента си и мобилния си телефон. Караджова, която е автор на корицата на скандалната книга "В като вагина", решава да се включи с авторство в благородната акция, признават благодарни от платформата.
Доброволци са не само хората в кварталите, които подават ръка на съседите си в големите градове, но и в по-малките.
"Кирил Павлов е ученик в 10-и клас на ПГМЕТ "Христо Смирненски", град Кнежа. Живее в село Долни Луковит. Преподавам му по български език и литература и по време на един наш разговор момчето сподели, че помага на много свои съседи, които имат нужда и не могат да отидат да си купят лекарства и хранителни продукти. Прави го всеки ден, спазвайки всички мерки. Кирил обясни, че за него това не е мисия, нито задължение. Приема го като човещина, защото в това време на пандемия много възрастни хора остават сами и няма кой да им помогне. Когато чух тези думи, сълзите от очите ми потекоха, защото това момче е герой", разказва за един от благодетелите учителката Лора Бачийска.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама