Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9400576 www.bgdnes.bg

Децата трудно приемат социалната дистанция

Директорката на училището в Копривщица Пенка Кривиралчева:

Изолацията имаше и възпитателен ефект

Коя е тя

Пенка Кривиралчева е временно изпълняващ длъжността директор на СУ "Любен Каравелов" в Копривщица. Тя наследи Бойка Дюлгярова, която стана кмет на местната общината. 42-годишната учителка преподава български и английски език от 2002 г. в гимназията. Преди това четири години е била учител в Карлово.
Специално за читателите на "България Днес" Пенка Кривиралчева сподели своите впечатления за необичайната учебна година.


- Г-жо Кривиралчева, с какво настроение учениците се завърнаха в класните стаи?
- С много добро. Имаха голямо очакване да започнат присъствено своето образование. Социалната дистанция трудно се приема при децата. Те имат нужда от общуване. Правят всичко възможно, за да са заедно. Спазват всички правила за безопасност. Донякъде изолацията имаше и възпитателен ефект.
- Колко загубиха учениците от дистанционното обучение?
- При нас успяхме да обхванем електронно 98% от учениците. Занятията се провеждат доста добре. Децата внимават, обучението се получава. Нямахме затруднение с връзката и общуването между учители и ученици. В началото някои колеги бяха притеснени дали ще се получи онлайн връзката. Само за седмица всичко се активира и започнахме да работим в полза на учениците. Няма как да се замени присъственото обучение, но обстоятелствата ни принуждават да се адаптираме към всякаква ситуация. Най-важното е да запазим здравето на децата и колегите.
- Разболяха ли се ваши учители от коронавирус?
- Няколко се разболяха, но всичко мина. Дано няма повече проблеми и всички да излязат живи и здрави от ситуацията. Успяхме да се заместваме. Колективът е амбициозен и мотивиран.
- Имаше ли деца и родители с финансови затруднения за набавяне на компютри или таблети?
- Имаше, но бройката беше малка. Те нямаха устройства, но им предоставихме.
- Вашето училище беше домакин на онлайн състезание по време на пандемията. Разкажете повече за него?
- Това беше национално състезание по природни науки и екология. Участниците представяха и защитаваха проекти. Проведе се на 20-21 ноември. Физически присъстваше само комисията. През първата сесия се разглеждаха постери и проекти. На втората беше защитата. Имаше оценки и класиране на най-добрите.
- Състезанието се доближава донякъде до онлайн изпитите, които ще станат реалност, ако пандемията не приключи. Възможно ли е ефективно да бъдат изпитвани учениците, като се вземат факторите помощ от гугъл или родителско присъствие?
- Има как да се провеждат подобни изпити. Колегите пускат тестове. Те са за определено време. Правят са пред камера и с микрофон. Учителите наблюдават. Евентуалните смущения се виждат. Има и известна доза притеснение, защото може някой да помогне. Предвид ситуацията сме принудени да се адаптираме.
- Преди години Копривщица е център на българското образование. Тук са основани първите народно и класно училища. Сега какъв е броят на учениците. Колко първолачета имате всяка година и колко завършват?
- Около 20 деца завършват. Тази година имахме 18 ученици първи клас. Има и години, когато са по-малко в началните класове. Ние сме малка община, но поддържаме паралелки от I до XII клас.
- На какво се дължи отливът на хора от вашия град? По време на османското владичество Копривщица е търговски и обществен център с над 12 000 души население, а сега е около 2000.
- Доста хора напускат града заради своята месторабота. Има и други, които пътуват. Малко сме постоянно живеещите. Въпреки всичко се полагат усилия. Учениците са предимно деца от града. Има и млади семейства, които се местят при нас. Идват от големия град. В училището имаме три деца от подобно семейство, което се премести заради климатичните условия.
- В сградата на училището се е помещавал и пансион за деца с белодробни проблеми. Разкажете повече как е бил създаден пансионът и защо вече не функционира при все по-мръсния въздух в големите градове и проблемите с подобни заболявания?
- Наричал се е климатичен пансион към гимназия "Любен Каравелов". Построен е в периода 1945/49. Първоначално е носел името "Иван Кривиралчев". Сградата е използвана по предназначение само три години, а през лятото е била летовище. През 1951-ва се правят постъпки пансионът да стане държавен. Впоследствие там се е помещавало заведение за лечение на белодробни заболявания. От 1 януари 1954 г. се открива горско-климатично училище "Антон Иванов". В него са се обучавали целодневно 99 ученици от VIII до XI клас. Те са учели, хранели и нощували в пансиона. От 1 септември 1968 по заповед на Министерството на народната просвета климатичната гимназия е присъединена към средно политехническо училище "Любен Каравелов". Занятията са се провеждали в сградата на гимназията. Климатичният пансион работи в този вид до 1989 г. Поради липса на държавно финансиране е закрит. Оттогава сградата се ползва от нашето училище за общежитие. Децата нощуват там.
- Възможно ли е този пансион отново да заработи и има ли възможност да бъде превърнат в център за зелени училища?
- В момента не мога да кажа, защото във времето пансионът е закрит. Трябват доста ресурси, за да се поднови и да се превърне в медицински център. Възможно е да се използва за зелени училища.
- Вашата фамилия е много известна. Най-популярният ваш родственик е прочутият треньор по борба Филип Кривиралчев, изградил легенди като Боян Радев, Александър Томов, Георги Мърков и Петър Киров.
- Фамилията е на моя съпруг. Г-н Филип Кривиралчев е от моя род и по линия на майка ми. Известен човек с много добро име. До последно идваше в училището и помагаше за тренировките по борба.
- От името на всички родители и на цялата редакция на в. "България Днес" бихме желали чрез вас да изразим нашата благодарност към всички учители, които на предна линия продължават да образоват нашите деца в тези тежки времена.
- Благодаря. Радвам се, че оценявате труда на учителите. Надявам се всичко това да отмине и да продължим нормално. Трудно е, притесняваме се, но даваме всичко от нас, за да се случат нещата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама