Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9400636 www.bgdnes.bg

Банев с алергичен пристъп в килията

В нощта преди да се яви пред Темида

Делото е над 500 тома, бизнесменът може да повлияе на свидетели, отбелязва съдът

Алергичен пристъп в килията е получил Николай Банев! Състоянието на бизнесмена е изтъкнато като причина да поиска по-лека мярка, но магистратите отново го порязват. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес".
Здравето на Банев се влошило преди празниците в тъмната част на денонощието, когато по думите му не е имало как да получи своевременна медицинска помощ. Подсъдимият бизнесмен се почувствал зле в нощта преди последното заседание по делото за 2020 г. За болежките му става дума пред Темида. Съдът коментира, че не са представени каквито и да било медицински документи за атипичен алергичен спазъм. За наличие на алергии не се споменава и в изготвената тройна съдебномедицинска експертиза.
При прегледа медиците установяват дископатия и хронична увреда на двете коленни стави, по-значителна вляво. Във връзка с проблема в колената препоръчват планово лечение. Заради оплакванията на подсъдимия е назначено и проведено изследване на дишането - спирометрия, което показва нормална дихателна функция. Посочените страдания са с хроничен ход и на този етап не налагат оперативно лечение. Не се установяват здравословни проблеми, които да правят абсолютно невъзможно лицето да търпи мярка за неотклонение задържане под стража в затвора - София, категорични са специалистите. Отбелязва се, че извършването на интервенциите зависи изцяло от волята на Банев, който на този етап не е входирал подобни искания.
В изготвянето на експертизата е участвал и лекар алерголог, който към момента на прегледа - ноември 2020 г., не е установил алергии. Не е изключено обаче заради пристъпа Банев да не може да се ваксинира някой ден срещу COVID-19. Олигархът трепери от коронавируса, защото има заболявания и е в рисковата група.

Реклама


След оплакванията на милионера магистратите му разрешават да посети Клиника по артроскопска травматология в известна частна болница в столицата. Той е извеждан за прегледи в общо 7 болници. Освен споменатите оплаквания се жалва от болки в кръста и липом на гърба. Заради това си внася ортопедичен матрак в килията.
Още преди празниците защитата настоява Николай Банев да бъде пуснат под домашен арест, като му бъде закачена електронна гривна за проследяване, но апелът не е уважен. Така му се отказва свобода за 13-и път. Защитничката на бизнесмена смята, че по делото са разпитани свидетели, чиито имена са изброени в определението за съдбата му, без да се цитират каквито и да било факти по обвиненията му за престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления и държане на оръжие. Нито един факт, посочен в обстоятелствената част на обвинителния акт, не е доказателствено обезпечен до момента, смята защитата.
Разпитите на свидетели, писмените сведения, експертизите и веществените доказателства са достатъчни да се предположи, че Банев е извършил петте престъпления, за които е подведен под отговорност, заключват съдиите. Те се опасяват, че ако е на свобода, Банев може да повлияе на свидетелите, които още не са дали показания. Изтъква се, че събраните от разследващите доказателства са поместени в цели 502 тома досъдебно производство, а 7 тома е съдебното следствие досега. Свидетелите в процеса са 178, а вещите лица - 16.
На подсъдимата скамейка освен Банев са майка му Мария и съпругата му Евгения. Според прокуратурата престъпната група е действала между 2005 и 2018 г. не само в България, но и в Шотландия, Нидерландия, Сърбия и Полша. Разследващите твърдят, че Баневи са присвоили парите от собствените си предприятия - "Полимери", "Елма", Химически завод "Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък", и са изпрали милионите. След като е задържан, надзиратели откриват телефон в килията на Банев. Наличието на забранени вещи е цитирано неведнъж като мотив скандалният приватизатор да търка нара поради опасност да извърши престъпление.
Той е на топло от 2 години. Преди година антикорупционната комисия (КПКОНПИ) внася иск за отнемане на имущество на Николай и Евгения Баневи на стойност над 140 милиона лева. Сумата включва имоти по Черноморието и дружествени дялове за близо 100 милиона лева. От своя страна Баневи завеждат иск за 10 милиона срещу прокуратурата и дело за незаконно задържане в Страсбург.


    Хакер лобира за освобождаването му

Хакерът, когото ДАНС издирва вече 1 година, под псевдонима на покойния банкер Емил Кюлев, поиска освобождаването на Николай Банев. "Освободете Николай Банев до 3 дни, да не забравяме, че държа 70% от българския застрахователен сектор в голите си ръце. И имайте предвид, че от решението ви зависи цял икономически сектор", написа хакерът преди броени дни. Той адресира заплашителното си писмо до правителството, като се хвали, че е взел данните на 83 застрахователни компании и притежава информация за 3,8 милиона души.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама