Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9404422 www.bgdnes.bg

Подаваме данъчни декларации до Гергьовден

НАП съветват да ги пращаме онлайн 

Попълнените документи за облагане на доходите ще са достъпни през март 

Ден преди Гергьовден - 5 май, е крайният срок за подаването на данъчните декларации. Причината за удължаването на периода е, че тази година 30 април е почивен ден.

Документите за доходите на физическите лица отново ще могат да се подават по електронен път и в офисите на приходната агенция. Оттам съветват хората да го направят онлайн, за да не се образуват опашки и струпване на клиенти пред гишетата. Декларациите могат да бъдат пуснати и по пощата, като ще важи датата на клеймото.

Реклама

В началото на март в портала за електронни услуги на НАП ще са достъпни предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица - удобство, от което голям брой български граждани се възползваха миналата година. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, ще могат да се възползват от предварително въведената в декларациите им информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица. Над 1 милион българи имат издаден ПИК, като половината от тях го използват, за да пускат документи за облагане на доходите си.

Важно уточнение е, че хората, които работят само на трудов договор, нямат задължение да подават данъчна декларация. Същото важи и за гражданите, които са загубили работата си през миналата година, при условие че не са започнали друга работа и нямат доход, различен от заплата. Тези, които са сменили работодателя си, след като за известно време са били безработни, трябва да поискат от новия си шеф да направи годишното преизчисляване на доходите.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите и др.

5% отстъпка за ранно деклариране и плащане може да получите, ако го направите до 31 март.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама