Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9408626 www.bgdnes.bg

Легендарният лекоатлет Николай Антонов-Таланта: Нямам пари и работа, но не се предавам!

Победата над алкохола и дрогата е по-ценна от световната титла

С минимални доходи, без работа, но с висока вдигната глава живее световният шампион в спринта на 200 метра Николай Антонов-Таланта. Легендарният лекоатлет продължава да има финансови проблеми, но е щастлив от най-голямата победа в живота си - отказването на алкохола и наркотиците.

От 2 години и 10 месеца Таланта е чист и се чувства прероден, след като успя да се откаже от пороците, заради които можеше дори да загуби живота си. След оттеглянето си от спорта Антонов преживя серия от трудни моменти, като на два пъти дори стига до опит за самоубийство, беше арестуван и за кражба. Сега живее втори живот и е истински щастлив въпреки материалните си проблеми.
"Нямам пари и работа, но не се предавам - казва световният и европейски шампион пред "България Днес". - Имам си проблеми, но най-важното е, че съм чист и здрав. Отказването от алкохола и наркотиците е по-ценно от световната ми титла."
За най-бързия бял мъж на планетата място в българската лека атлетика няма. Таланта се надява да започне работа в някоя школа, но до момента не получава подобен шанс. След края на кариерата си той претърпява няколко операции, има проблеми с крака и не може да упражнява тежка физическа дейност.


"Надявам се да имам постоянен доход и опитвам различни варианти, но засега нямам голям успех. Не мога да вдигам тежко и не ставам за физическа работа. Мога евентуално да работя като шофьор, но имам глоба на мое име, която първо трябва да се плати, а аз нямам тази възможност."
В момента 52-годишният Антонов живее в родния си Разград заедно с майка си. Единственият му сигурен доход е инвалидната пенсия, която от тази година е в размер на около 400 лева.
"Оправям се - казва Таланта. - Градът и районът ни са много бедни. Няма работа, но и разходите са по-малки. Бях за няколко месеца в София на квартира в Студентски град, но не успях да си намеря работа и се прибрах в Разград. Нямаше как повече да плащам наема."
Антонов няма голям късмет и в любовта. Той има дъщеря, но от дълги години е разделен с майката на детето си. В последните години преживява две връзки, но и те се оказват неуспешни.
"В близките три години едва ли ще имам нова приятелка", казва легендата.
Една от неговите мечти е да има собствен дом. Антонов разполага с местенце край София от няколко декара.
"Достатъчно ми е да имам някоя сглобяема къщичка, те не са толкова скъпи", казва шампионът, за когото никой в българския спорт не се сеща.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама