Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9415461 www.bgdnes.bg

Африканската чума пак убива

Последните случаи са от Хасковско 

В горите има трупове на глигани, алармират ловци 

Африканската чума пак убива!

Бум на заразени глигани е регистриран в първите две седмица на новата година. Последните случаи - общо 16, са регистрирани в Хасковско, където ситуацията е най-тревожна. Вторични случаи на заразата са констатирани още в областите Габрово, Стара Загора, Бургас, Ямбол, Хасково и Пазарджик, като за цялата страна случаите са над 40.

16-те положителни проби в Хасковско са на отстреляни диви прасета, но ловци разказват, че реално са повече. Авджиите често се натъквали на трупове на животни, които се разлагали в гористите местности. Има и глигани с атипично поведение - не бягат от хората, движат се некоординирано и видимо изглеждат омаломощени. В края на миналата година имаше десетки такива случаи в Сакар планина, като скоро се появяват симптомите и животните загиват. По думи на авджии в такова състояние те издържат не повече от денонощие.

Реклама

Заразените глигани задължително се загробват, като това се прави веднага след излизането на положителните проби. Засега няма случаи на заразени домашни прасета в Хасковско, но институциите предупреждават стопаните да бъдат много внимателни и да спазват санитарно- хигиенните изисквания. Задължително е на животните да бъдат поставени ушни марки, защото при липса на регистрация стопаните ги грози глоба до 1000 лв.

През 2019 година над 120 хиляди прасета у нас бяха умъртвени заради африканската чума. Преди заразата в страната ни имаше около 660 000 животни, така че 1/6 от популацията беше унищожена. Заразата се причинява от ДНК вирус, който е много устойчив в изпражненията на заразени свине, в свински трупове, в прясно свинско месо и в някои продукти от свинско месо. Характеризира се с висока температура (над 40 градуса) и се придружава от следните симптоми - депресия, загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, както и подкожни кръвоизливи по ушите.

Африканската чума е едно от най-тежките заболявания при домашните и дивите свине поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава, болестта има значително негативно въздействие върху националната, регионалната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Още повече изкореняването й е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години, обясняват от Българската агенция по безопасност на храните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама