Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9415527 www.bgdnes.bg

Джеки пребори рака

Димитров със страхотна вест пред "България Днес"

След година лечение във Франция отново се прибра у дома

Легендата на българския футбол Георги Димитров-Джеки успя да пребори коварното заболяване, от което се лекуваше в последната година. В четвъртък той отпразнува своя 62-ри рожден ден. А най-големият му подарък е, че отново си е у дома.

Джеки прекара почти цялата 2020 година във френския град Сент Етиен, където се подлагаше на химиотерапия и се възстановяваше след операция заради рак на дебелото черво. Дългогодишният капитан на националния ни отбор игра за едноименния местен тим и запази добри връзки и приятелства там. Затова предпочете да се лекува на френска земя и дори отказа да му бъдат събирани пари за дарения у нас.

Реклама

"Прибрах се вече в България. Още от декември съм си тук. Стига толкова във Франция. Ще видим, но дано не се налага повече. Сега си седя на топло вкъщи, че навън застудя и гледам да се пазя", сподели пред "България Днес" великият български футболист. Той не бе забравен за личния си празник и от двата клуба с името ЦСКА, играещи в Първа лига. ЦСКА-София, ЦСКА 1948, както и БФС излязоха с поздравителни съобщения за Джеки.

Георги Димитров е истинска легенда за националния ни тим, както и за "червените". Петкратен шампион е с "армейците", четири пъти печели Купата на България и веднъж Суперкупата на страната. Става футболист номер 1 на България за 1985 г. Година по-късно извежда като капитан България на световното първенство в Мексико. Изправя се очи в очи с аржентинската легенда Диего Армандо Марадона, с когото си разменят възпоменателни флагчета и се ръкостискат преди мача. Нашите губят с 0:2, но за Димитров срещата с Дон Диего остава паметна за цял живот.

"Той е футболист, който може всичко. В един момент имаш чувството, че въобще не е заангажиран в играта. След това прави нещо феноменално и решава всичко. Не познавам друг такъв играч. Нямаше толкова изключителни футболисти около него, когато станаха световни шампиони. Затова е много по-различен от Меси например и от останалите звезди днес", смята Джеки, който е бивш съпруг на певицата Кристина Димитрова. Считаният от мнозина за най-велик играч в историята на футбола - Марадона, си отиде от този свят на 25 ноември миналата година, след като сърцето му спря да бие. Тялото му първо бе погребано, но след това бе поискана ексхумация заради желанието на легендата да бъде балсамиран.

"Трудно е да се сравняват различните поколения. Има няколко футболисти в нашия живот, които са изключителни. Марадона винаги ще остане в сърцата на феновете. Почина, но никога няма да бъде забравен. Жалко за колко много хора се сещаме, че е можело да им се помогне, едва когато си отидат. Марадона сигурно е имал нужда, но това са сложни неща. Заради него футболът е издигнат на такъв пиедестал. Вижте колко е обичан от хората", добави бившият български защитник. А за това, че Диего е прекалявал години наред с наркотиците и алкохола, Джеки е категоричен:

"Той си е знаел най-добре. Всеки си избира сам как да живее. Това си е негов проблем. Не можем ние да го съдим, нито да го укоряваме. Когато всичко е приключило, всеки може да говори, каквото иска. Ние трябва да припомняме за това, което е бил като футболист, а не в личния си живот." Според Джеки политическа е била причината Дон Диего да бъде обвинен в употреба на допинг и изваден от световното първенство в САЩ точно преди мача с България. Тогава нашите спечелиха с 2:0 и продължиха похода си към медалите.

Димитров признава, че няма търпение да прочете книгата за своя бивш съотборник Трифон Иванов. Първата биография на Железния защитник трябва да се появи на пазара през февруари, когато се навършват 5 години от смъртта на легендарния Трифон. Изданието на Книгоиздателска къща "Труд" е събрало куп разкази от треньорите и футболистите, докоснали се до Туньо, както и множество непоказвани снимки. Джеки също споделя как е приел Туньо в съблекалнята на ЦСКА навремето.

Реклама

"Трябва да се пише и говори за такива хора като Трифон. Той беше прекрасно момче, много го уважавам. Помня го, като дойде на "Армията". Беше скромен, точно започваше голямата си кариера. Приличаше на Исус Христос и дори му викаха така останалите съотборници. С тази дългата коса можеха да го снимат в някой филм", спомня си с усмивка Джеки.

"Когато бях младок, с мен са се държали добре в съблекалнята. Затова после, когато станах капитан, винаги съм се отнасял нормално към младите момчета. Когато имаш талант, вървиш наред. Такъв беше и Трифон от самото начало, сериозно момче. Имаше всичко освен самочувствието, когато дойде. Постигна доста неща в кариерата си - участва на световното в Америка, игра финал с "Рапид" (Виена). Но виждаме какво нещо е животът - отиде си млад. Има фигури, които трябва да се помнят. Трифон е от тях", завърши Георги Димитров.

Реклама