Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9417266 www.bgdnes.bg

Българи превземат Холивуд

Ники Стоилов, Мария Бакалова, Криста Чернева вече са наравно с топактьорите

Тео Ушев: 80% Мария ще спечели първия български "Оскар"

Български имена превземат с пълна сила холивудската сцена и не на шега са на път да вземат хляба на всепризнатите Скарлет Йохансон, Том Круз, Чарлийз Терон, Камерън Диаз.

Първа тази година "скри топката" на познавачите българката Мария Бакалова. 24-годишната талантлива бургазлийка само преди дни бе отличена с приз за най-добра поддържаща женска роля за участието й във филма "Борат 2". Наградата се присъжда от Дружеството на кинокритиците в САЩ, които се смятат за индикация за предстоящите номинации за наградите "Оскар".

Реклама

Талантливата девойка, която нашумя с ролята си на дъщерята на Борат, тази година спечели няколко награди и оглави класацията за най-търсените имена за 2020 г. във филмовата интернет енциклопедия iMDB. Авторитетното "Варайти" дори прогнозира възможна нейна победа за наградите "Златен глобус" и номинация за "Оскар".

"Сигурен съм 80%, че Мария ще спечели "Оскар" за поддържаща роля", заяви друг представител на "звездните" българи зад океана - графичният дизайнер Теодор Ушев, който оглави класацията на най-влиятелните в световната анимация за последния четвърт век. В момента 53-годишният Тео снима втория си пълнометражен игрален филм в България - "Полетът на валкирите", като вече има подписани договори за главните роли с Джералд Бътлър и Емили Уотсън. Освен него Ушев монтира и игралния си дебют "Златното сечение" с Деян Донков и Мартина Апостолова.

Друг българин също оглави класация тези дни. Българският актьор Николай Стоилов влезе в класация за най-уникални гласове в киното.

Стоилов от години живее и работи в Лос Анджелис. Името му се нареди на 18-о място в класацията на Internet Movie Database за 25-те уникални гласа в киното. Българинът е завършил НАТФИЗ у нас, като продължава в школата "Гилфърт" във Великобритания и след това се мести в Холивуд, където има десетки роли. С гласа си той участва в "Аз, проклетникът 2". Заедно със сина на Станислав Стратиев – Светлин, работят по много холивудски проекти.

Една от най-проспериращите манекенки, пробила в киното, в света също е българка - Криста Чернева. Щерката на звездата от култовия филм "Вчера" София Кузева и на актьора от Младежкия театър Панчо Чернев шашна с актьорски умения продуцентите на стрийминг платформата "Нетфликс". Те я харесаха след кастинг, проведен от една от най-големите тематични компании в германската столица, където живее Криста, за лентата "Китц".

Реклама

Това не е първата роля на Криста. Когато е на 11 г., тя си партнира с майка си София Кузева в руско-австрийския филм "Нощ в края на лятото". Днес 10 години по-късно младата жена има зад гърба си няколко игрални продукции и сериали, суперпрестижни фотосесии и реклами, корици на списания у нас и в цял свят. Работи за онлайн фешън платформите и е канена на всички по-изискани хайлайф партита по света. Лицето на първата българка, която краси корицата на "Вог" от години, е на множество билбордове в Германия и Париж. Към нашенката не бе безразличен и синът на супермодела Синди Крауфорд - Пресли Гербер, с когото девойката снима календар, а след това станаха добри приятели. Пресата в чужбина побърза да ги направи любовници, но дали това е така, Криста и семейството й мълчат. Факт е обаче, че миналата година на рождения си ден друга холивудска звезда покани Криста като специален гост на празника му. Джералд Бътлър бе готов да изпрати и превоз до Коста Рика, само момичето ни да е част от щастливия му ден. "Все още ми е рано да се обвързвам сериозно. В момента на преден план ми е образованието. Студентка съм по бизнес психология в Берлин. Занимавам се и с благотворителност", сподели ни красавицата.

През годините и други българи покориха с таланта си Холивуд - Димитър Маринов, Нина Добрев и тийнейджърката Мия Киршнер.

56-годишният Димитър Маринов през 2019 г. става първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите по време на 91-вата церемония, след като филмът "Зелената книга", в който участва във второстепенна роля, печели статуетката като награда за най-добър филм.

Нина Добрев спечели любовта на света с участието си в "Дневниците на вампира". Това я нареди сред най-търсените млади актриси в Холивуд и й осигури статуетка от "Тийнейджърските Оскари". Дуга родена в Торонто, но с български корени, е Мия Киршнер, която изгря в "Ел връзки", а след това в "24", "Черната далия", "Гарванът: Град на ангели". В Холивуд я наемат да играе фатални, мистериозни или сексуално разкрепостени жени. Двете българки имат общи сцени, но и извън снимачната площадка се разбират на английски, тъй като българският не е силата на Мия (тя говори френски и иврит). Красивата брюнетка е дъщеря на българската еврейка Ети - учителка в Торонто, и немеца Шелдън, журналист от The Canadian Jewish News.

Реклама
Реклама
Реклама