Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/9418429 www.bgdnes.bg

Проф. Илко Гетов: Боледувалите имат имунитет от 3 до 5 месеца

Ваксините пазят поне 6 месеца

Преболедувалите имат имунитет средно от 3 до 5 месеца. Ваксините на Пфайзер и на Модерна защитават със сигурност за поне 6 месеца. Няма учен, който да може да каже дали ще трябва всяка година да се ваксинираме или трябва да го правим на всеки 6 месеца.

Появяват се съмнения, че при тези срокове догодина по същото време може да се окажем в сходна ситуация. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Илко Гетов, който е член на Европейската агенция за лекарствата.

Реклама

По думите му двете ваксини на Пфайзер и на Модерна не се различават кой знае колко. "Едната е с по-лесни условия на съхранения и е с 10 дози, а другата е с 6 дози и се съхранява на изключително ниски температури. Има разлика в концентрацията и метода на разреждане.

Ваксината на Модерна се съхранява по-дълго - 7 месеца и в обикновен хладилник.

Страничните реакции са характерни като при всяка ваксина. Наблюдава се болка в мястото на убождането, както и главоболие", каза още той, но главоболието е знак, че ваксината започва да действа.

Той обясни и защо лицата с филъри трябва да изберат друга ваксина, а не тази на Модерна - имало е преходна реакция с увисване и подуване на лицето. "Няма опасност да се развали козметичната интервенция", каза още той. 

Коментира и опасенията, че ваксините за изпитвани върху мъже. Затова има опасения  да предизвикат стерилитет. "Няма такава опасност", категоричен бе той.

Ваксините пазят и от новите щамове на вируса.

Засега руската ваксина, която в трети етап на изпитания, макар да се прилага, няма шанс да се внесе у нас, защото не е подадена информация в Европейската комисия и липсва одобрение.

Реклама
Реклама
Реклама