Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9419360 www.bgdnes.bg

Почерненият брат на починалата родилка Ренета Томова: Прикриват смъртта на сестра ми!

Вещи лица изкараха, че е починала от свинска тения, а втора експертиза посочи тромб, казва Мартин

"Чудят се как да прикрият нещата с кончината на сестра ми! Преди една година шест вещи лица казаха, че причината е свинска тения. После обжалвахме и 12 експерти казаха през лятото на 2020 година, че е било тромб. Но без да обяснят как се е развил, откъде е тръгнал. Нищо общо нямат двете заключения едно с друго. Отново обжалвахме и сега чакаме отговори."

Реклама

Това сподели пред "България Днес" почерненият брат на починалата родилка Ренета Томова - Мартин. 33-годишната жена издъхна на 17 август 2018 година - часове след като роди малката Мария. Фаталният инцидент се случи в сливенската многопрофилна болница "Д-р Иван Селимински".

Семейството и близките на покойната Ренета обвиняват лекарите и сестрите във варварско отношение по време на раждането. По думите им медиците скачали върху родилката, а методите включвали още натискане с лакти и удари. След като бебето идва на бял свят, Ренета е в синини. Майката пише на своя близка, че ребрата й са натъртени и се чувства смазана.

Вътрешна проверка в лечебното заведение не установила да е скачано на корема на Ренета. Нямало и счупени ребра и травматични увреждания на гръдния кош. Директорът на болницата д-р Васислав Петров е категоричен, че този метод отдавна не се прилага в болницата.

Близо две години и половина по-късно случаят вече е забравен. Болката обаче остава траен отпечатък в семейството на покойната Ренета и с всички останали сили най-близките й продължават битката за справедливост.

"Искаха да спрат делото след тези експертизи. Но ще се борим докрай", категоричен е Мартин Томов.

След случая мишена на разследващите е небезизвестната д-р Таня Пашева. Тя е ръководител на екипа, който води раждането на Ренета. След фаталния изход тя излиза в болнични, а по-късно напуска работата си в сливенската многопрофилна болница. И до днес директорът на лечебното заведение я защитава, въпреки че Пашева е обвинявана за кончината на две бебета през годините.

Реклама

"За мен тя няма вина! При родилката се получи усложнение, което се явява веднъж на няколко хиляди раждания. Не знам какво става с д-р Пашева сега, но тя е невинна", заяви пред "България Днес" директорът на болницата д-р Васислав Петров. Проверка на вестника показа, че д-р Пашева работи в медицински център "Д-р Г.В. Миркович" в Сливен, създаден през 2001 г. по решение на борда на директорите на многопрофилната болница в града.

Надеждата за справедливост до последно крепи семейството на Ренета. "Има кой да накаже виновника или виновниците, ние не сме такива хора да го правим", сподели пред вестника Мартин Томов, който повече от две години чака обвинения за трагедията със своята сестра.

Реклама
Реклама
Реклама