Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9419470 www.bgdnes.bg

Емблематичната изпълнителка Силвия ексклузивно пред "България Днес": Фолкпевици пробиват през кревата

Ако кажа кой какво е правил, би избухнала трета световна война 

КОЯ Е ТЯ

Силвия Младенова, по-известна само като Силвия, е попфолк и народна певица, която може да пее в различни стилове. Родена е на 1 април 1978 г. в град Раднево, Старозагорско.

Неин откривател е старозагорският музикант Минчо Атанасов, дългогодишен ръководител на оркестър "Раднево" и директор на културния дом в града. За кратко време Силния става изключително популярна и обичана. Валят стотици покани за концерти и участия, песните й се пеят от публиката, албумите й се продават бързо. През 1998 г. те са два - дебютният "Страхотна жена" и "Дамата в червено", който излиза и на видеокасета, която също има невероятен успех. Година по-късно излиза третият албум - "Среща с Казанова", който ражда хитовете "Просякиня", "Сбогом, любов" и "На тебе, мамо" - песен в дует с нейната сестра. В зората на попфолка тя е една от най-големите музикални звезди у нас.

Реклама

- Силвия, здравейте, как сте, здрава ли сте?

- Да, здрава съм. Благодарна съм на Бог, че аз, близките и приятелите ми сме добре. Засега успяхме да се опазим от коронавируса, занапред не знам как ще бъде. Много стриктен човек съм и спазвам всички мерки, правя всичко необходимо, за да не се заразя.

- Коронавирусът атакува не само здравето, но и бизнеса. Една от ябълките на раздора са нощните заведения. Вие като певица как мислите - трябва ли да отворят врати дискотеките, или са огнища на зараза, както оценяват здравните власти?

- Може би сега много мои колеги ще скочат срещу това, което ще кажа, но да, трябва да останат затворени нощните заведения. Всички знаем, че там няма как да се спазва необходимата дистанция от 1,5 - 2 метра. Въпреки че не е добре добре икономически и психически за нас, изпълнителите. Живеем за музиката, за срещите с хората - това е нещо невероятно, сцената е една магия. От друга страна, възниква въпросът за хранителните магазини. Там също има струпване на хора. Знаем, че маските пазят, но доколко всъщност пазят. Познавам хора, които са спазвали всички мерки, но вирусът не ги подмина. Личното ми мнение е, че когато имунитетът на човек е силен, не би се разболял от COVID-19. Има случаи, в които в едно семейство един е болен, а другите не са. Затова е важно колко силен е имунитетът.

- Как мислите, има ли "гнили ябълки" в попфолка?

- "Гнили ябълки" има във всяка една професия.

- Но вие преди дни директно заявихте, че има фолкпевици, които са пробили в музиката, минавайки през легла. Както и че има такива като вас, които не са избрали този път.

- Така е, не се отричам от думите си. Не искам да давам примери, защото ако започна да конкретизирам кой какво е правил, би избухнала трета световна война. Има колежки, дори и колеги - така съм чувала, които, за да успяват и да вървят напред, са търсили финансов гръб.

Аз съм възпитавана малко по-различно. Моето детство премина сред възрастни хора, така че съм контактувала с хора, които са по-големи от мен. Баба ми ме е възпитавала да бъда добър човек, вярна на себе си, с изграден морал и в никакъв случай да не предавам това, в което вярвам. Аз съм човек с характер и принципи.

Реклама

- Какво според вас не е наред и е сбъркано в съвременния попфолк? Най-вече сравнено с музиката преди 20 години.

- Не е наред това, че хората са готови на всичко в името на това да успяват. Музиката стана по-комерсиална с времето. В момента не е важно да ти е хубав текстът, мелодичен, поетичен - това, което аз харесвам в песните. Винаги съм държала да имат някакво послание, да останат във времето и да се слушат с години. В наше време това не върви, правят се песни, които са провокативни и еднодневки. Открояват се за месец-два, а след това никой не ги помни, защото излиза следващата подобна песен. Няма тема, за която да не се е пяло. Няма клип, който да не е сниман. Прекалено много са изпълнителите. И с огорчение го казвам - не всички от тях са за сцената. Не всички от тях трябва да пеят.

- Защо?

- Защото нямат качества, защото не могат да пеят. Не визирам никого конкретно, държа да го подчертая. Дори ако и вие решите да пропеете и имате една огромна сума пари, ами да - ще пропеете и ще станете известен. Това не го одобрявам. Затова в момента съм пълен пас и не творя нищо от известно време. Но не съм спряла да поемам ангажименти и участия. Когато ме поканят, отивам и пея.

- Казвате, че изпитвате срам, когато ви свързват с чалгата - негативното название на музикалния стил, в който творите. Кое провокира това чувство у вас?

- В днешно време ме е срам да кажа, че съм попфолк певица. Но аз не бих се определила като такава, а като певица, която може да пее в различни стилове. В началото на кариерата си започнах с естрадна музика. Бях солистка в оркестър "Раднево" от общо трима солисти и всеки един от нас пееше в различен стил. Аз пеех основно естрада. Впоследствие по една случайност нашият оркестър трябваше да издаде албум с народни песни във фирма "Пайнер" и нашият ръководител Минчо Атанасов предложи да ме чуят как пея. Отидох на прослушване и така се случи моят дебют като популярно лице. Не ми харесва, че хората с лека ръка определят, заклеймяват и категоризират изпълнителите. Защото, както има "гнили ябълки", така има и стойностни хора. Всички ние сме хора със сърца, души и чувства. Не сме кукли и безгласни букви. Като се каже, че си "чалга певица", все едно не струваш, сякаш нямаш интелект, не можеш да мислиш и си втора ръка човек. Това ме обижда и засяга! Много е лесно да оплюем един човек, но по-важно е да бъдем добри. Защото не красотата, а добротата ще спаси света. Това е моето верую.

- Промени ли се животът ви заради пандемията?

- Да, естествено, както на всички хора. Никой не е очаквал, че ще дойде такава пандемия, че светът ще се преобърне на 180 градуса. Това е невероятен стрес за всички, няма какво да се лъжем. На никого не му е лесно. В началото бях стресирана и много тежко изживявах всичко още при първото затваряне миналата пролет. Сега вече се чувствам по-спокойна.

- Може би свикнахме да живеем по новия ред на човечеството?

- Знам, че много хора продължават да се страхуват дори да излязат от къщите си - това е ужасяващо. Имам приятелки и познати, с които много често говоря и споделям по темата. Надявам се през 2021 година да има положително развитие. Вече имаме ваксини, очакваме да пуснат и други.

- Какъв е вашият личен избор - ще се ваксинирате ли?

- На този етап не бих се ваксинирала. Много чета, много интервюта на водещи лекари изгледах... Смятам, че ваксините все още не са достатъчно изпитани, не се знаят страничните ефекти. В никакъв случай не съм против ваксините, но искам да изчакам. Мисля си, че хората се страхуват, защото не са достатъчно информирани. И така се появяват конспирациите.

- Конспирация като тази, че с ваксините ще ни вкарат чипове в телата?

- На мен това ми звучи много налудничаво. Не смятам, че е вярно по никакъв начин. Всеки решава сам за себе си. В един момент бяхме в челните места по смъртност, така че разбирам хората и от двата полюса по отношение на ваксините. Истината е, че живеем в много тежки и стресиращи времена. Хората са изплашени, защото изгубиха работата си или им намалиха заплатите.

Реклама
Реклама
Реклама