Емблематичната изпълнителка Силвия ексклузивно пред "България Днес": Фолкпевици пробиват през кревата

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Емблематичната изпълнителка Силвия ексклузивно пред "България Днес":  Фолкпевици пробиват през кревата

Силвия е засегната от негативните коментари към фолкпевиците

Ако кажа кой какво е правил, би избухнала трета световна война 

КОЯ Е ТЯ

Силвия Младенова, по-известна само като Силвия, е попфолк и народна певица, която може да пее в различни стилове. Родена е на 1 април 1978 г. в град Раднево, Старозагорско.

Неин откривател е старозагорският музикант Минчо Атанасов, дългогодишен ръководител на оркестър "Раднево" и директор на културния дом в града. За кратко време Силния става изключително популярна и обичана. Валят стотици покани за концерти и участия, песните й се пеят от публиката, албумите й се продават бързо. През 1998 г. те са два - дебютният "Страхотна жена" и "Дамата в червено", който излиза и на видеокасета, която също има невероятен успех. Година по-късно излиза третият албум - "Среща с Казанова", който ражда хитовете "Просякиня", "Сбогом, любов" и "На тебе, мамо" - песен в дует с нейната сестра. В зората на попфолка тя е една от най-големите музикални звезди у нас.

- Силвия, здравейте, как сте, здрава ли сте?

- Да, здрава съм. Благодарна съм на Бог, че аз, близките и приятелите ми сме добре. Засега успяхме да се опазим от коронавируса, занапред не знам как ще бъде. Много стриктен човек съм и спазвам всички мерки, правя всичко необходимо, за да не се заразя.

- Коронавирусът атакува не само здравето, но и бизнеса. Една от ябълките на раздора са нощните заведения. Вие като певица как мислите - трябва ли да отворят врати дискотеките, или са огнища на зараза, както оценяват здравните власти?

- Може би сега много мои колеги ще скочат срещу това, което ще кажа, но да, трябва да останат затворени нощните заведения. Всички знаем, че там няма как да се спазва необходимата дистанция от 1,5 - 2 метра. Въпреки че не е добре добре икономически и психически за нас, изпълнителите. Живеем за музиката, за срещите с хората - това е нещо невероятно, сцената е една магия. От друга страна, възниква въпросът за хранителните магазини. Там също има струпване на хора. Знаем, че маските пазят, но доколко всъщност пазят. Познавам хора, които са спазвали всички мерки, но вирусът не ги подмина. Личното ми мнение е, че когато имунитетът на човек е силен, не би се разболял от COVID-19. Има случаи, в които в едно семейство един е болен, а другите не са. Затова е важно колко силен е имунитетът.

- Как мислите, има ли "гнили ябълки" в попфолка?

- "Гнили ябълки" има във всяка една професия.

- Но вие преди дни директно заявихте, че има фолкпевици, които са пробили в музиката, минавайки през легла. Както и че има такива като вас, които не са избрали този път.

- Така е, не се отричам от думите си. Не искам да давам примери, защото ако започна да конкретизирам кой какво е правил, би избухнала трета световна война. Има колежки, дори и колеги - така съм чувала, които, за да успяват и да вървят напред, са търсили финансов гръб.

Аз съм възпитавана малко по-различно. Моето детство премина сред възрастни хора, така че съм контактувала с хора, които са по-големи от мен. Баба ми ме е възпитавала да бъда добър човек, вярна на себе си, с изграден морал и в никакъв случай да не предавам това, в което вярвам. Аз съм човек с характер и принципи.

- Какво според вас не е наред и е сбъркано в съвременния попфолк? Най-вече сравнено с музиката преди 20 години.

- Не е наред това, че хората са готови на всичко в името на това да успяват. Музиката стана по-комерсиална с времето. В момента не е важно да ти е хубав текстът, мелодичен, поетичен - това, което аз харесвам в песните. Винаги съм държала да имат някакво послание, да останат във времето и да се слушат с години. В наше време това не върви, правят се песни, които са провокативни и еднодневки. Открояват се за месец-два, а след това никой не ги помни, защото излиза следващата подобна песен. Няма тема, за която да не се е пяло. Няма клип, който да не е сниман. Прекалено много са изпълнителите. И с огорчение го казвам - не всички от тях са за сцената. Не всички от тях трябва да пеят.

- Защо?

- Защото нямат качества, защото не могат да пеят. Не визирам никого конкретно, държа да го подчертая. Дори ако и вие решите да пропеете и имате една огромна сума пари, ами да - ще пропеете и ще станете известен. Това не го одобрявам. Затова в момента съм пълен пас и не творя нищо от известно време. Но не съм спряла да поемам ангажименти и участия. Когато ме поканят, отивам и пея.

- Казвате, че изпитвате срам, когато ви свързват с чалгата - негативното название на музикалния стил, в който творите. Кое провокира това чувство у вас?

- В днешно време ме е срам да кажа, че съм попфолк певица. Но аз не бих се определила като такава, а като певица, която може да пее в различни стилове. В началото на кариерата си започнах с естрадна музика. Бях солистка в оркестър "Раднево" от общо трима солисти и всеки един от нас пееше в различен стил. Аз пеех основно естрада. Впоследствие по една случайност нашият оркестър трябваше да издаде албум с народни песни във фирма "Пайнер" и нашият ръководител Минчо Атанасов предложи да ме чуят как пея. Отидох на прослушване и така се случи моят дебют като популярно лице. Не ми харесва, че хората с лека ръка определят, заклеймяват и категоризират изпълнителите. Защото, както има "гнили ябълки", така има и стойностни хора. Всички ние сме хора със сърца, души и чувства. Не сме кукли и безгласни букви. Като се каже, че си "чалга певица", все едно не струваш, сякаш нямаш интелект, не можеш да мислиш и си втора ръка човек. Това ме обижда и засяга! Много е лесно да оплюем един човек, но по-важно е да бъдем добри. Защото не красотата, а добротата ще спаси света. Това е моето верую.

- Промени ли се животът ви заради пандемията?

- Да, естествено, както на всички хора. Никой не е очаквал, че ще дойде такава пандемия, че светът ще се преобърне на 180 градуса. Това е невероятен стрес за всички, няма какво да се лъжем. На никого не му е лесно. В началото бях стресирана и много тежко изживявах всичко още при първото затваряне миналата пролет. Сега вече се чувствам по-спокойна.

- Може би свикнахме да живеем по новия ред на човечеството?

- Знам, че много хора продължават да се страхуват дори да излязат от къщите си - това е ужасяващо. Имам приятелки и познати, с които много често говоря и споделям по темата. Надявам се през 2021 година да има положително развитие. Вече имаме ваксини, очакваме да пуснат и други.

- Какъв е вашият личен избор - ще се ваксинирате ли?

- На този етап не бих се ваксинирала. Много чета, много интервюта на водещи лекари изгледах... Смятам, че ваксините все още не са достатъчно изпитани, не се знаят страничните ефекти. В никакъв случай не съм против ваксините, но искам да изчакам. Мисля си, че хората се страхуват, защото не са достатъчно информирани. И така се появяват конспирациите.

- Конспирация като тази, че с ваксините ще ни вкарат чипове в телата?

- На мен това ми звучи много налудничаво. Не смятам, че е вярно по никакъв начин. Всеки решава сам за себе си. В един момент бяхме в челните места по смъртност, така че разбирам хората и от двата полюса по отношение на ваксините. Истината е, че живеем в много тежки и стресиращи времена. Хората са изплашени, защото изгубиха работата си или им намалиха заплатите.

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

"Зелен коридор" за ваксиниране срещу COVID-19 в болница "Пирогов" ще възстанови работата си утре в 13 ч., съобщиха от лечебното заведение в социална мрежа. От 9.00 до 17.30 ч. ще се извършва имунизация и реимунизация на лицата, попадащи в четирите фази на Националния ваксинационен план, включително хората на и над 65 години и хронично болните

Милена с подарък пенсия за ЧРД

Милена с подарък пенсия за ЧРД

Часове след рождения си ден рокаджийката Микена Славова бе зарадвана от Министерството на културата. Тя попада в новия списък с изпълнители, които ще получават парични възнаграждения в срок от три години. Милена, която преди дни чукна 55 години, и още 91 творци ще взимат между 350 и 700 лв. за приноса си за българската култура

Изключено радио и закъснение погубили Скатов

Изключено радио и закъснение погубили Скатов

Част от алпинистите не се справили с контролното време за изкачване Изключени радиостанции и закъснение от предварително начертан график за атака на К2 създали лавинообразно всички проблеми около "черната" експедиция с участието на българина Атанас Скатов. Това разкри в своето първо интервю след фаталните инциденти главният организатор Дава Шерпа

"Индипендънт" предрече "Златен глобус" за Бакалова!

"Индипендънт" предрече "Златен глобус" за Бакалова!

Мария Бакалова ще спечели "Златен глобус" за най-добра женска роля в категория комедиен филм или мюзикъл! Това прогнозира британският "Индипендънт". Според изданието българката впечатлява с личната си история - тя става супер популярна в САЩ в годината на пандемията, като преди това е снимала само в родината си

Най-четени

3 г. условно за ММА боеца Деян Топалски

3 г. условно за ММА боеца Деян Топалски

Почина варненският адвокат, сочен за бос на сутеньорската схема Известният брадър и маманките му признати за виновни за сводничество С 3 години условно отървава затвора известният ММА боец и участник в "Биг брадър" Деян Топалски! Едричкият плевенчанин е признат за виновен от Специализирания наказателен съд като участник в сводническа банда

Галена размаза Преслава

Галена размаза Преслава

Пореден удар нанесе Галена на Преслава. Родената в Смядово изпълнителка бе избрана за "Фолкидол" в категория жени. На второ място остана вечната конкурентка на Галена - Преслава. Разликата в гласовете между двете е огромна. Галена води с повече от 5000 вота. На почетната стълбичка се качи и ДесиСлава

Пресъхнаха каналите във Венеция (Снимки)

Пресъхнаха каналите във Венеция (Снимки)

Прочутите венециански канали почти пресъхнаха, предаде БНТ. Любимият на туристите град представлява странна гледка заради отлива, който остави каналите му сухи. На места нивото на водата е 48 сантиметра, лодките и гондолите стоят неизползвани. Пресъхналите канали не са съвсем необичайни за Венеция. Основният враг на Серенисима обаче са

Сашо Кадиев се забърка в гей скандал

Сашо Кадиев се забърка в гей скандал

Не съм хомофоб и расист, извинете! - категоричен е водещият В гей скандал се забърка водещият Сашо Кадиев. Синът на Катето Евро каза в ефир, че: "Тези трансджендър хора непрекъснато мислят как да си правят операции, как да се обличат и как да се гримират и да ни го набиват това в лицето и да ни казват ние сме различни и ние сме такова

Саня Борисова е сама

Саня Борисова е сама

"Сама съм. В момента няма мъж в живота ми." Това разкри актрисата Саня Борисова. За последно красавицата бе с Ники Илиев. Двамата се разделиха след дългогодишна връзка. Саня не страда от това, че е е без мъж. "Не трябва да се изживяваме като половинки на някого или нещо, а да сме себе си", категорична е бившата на Ники Илиев

Мария Янева, председател на Софийския арбитражен съд и фондация "Искам бебе": 11 години се борих за свое детенце

Мария Янева, председател на Софийския арбитражен съд и фондация "Искам бебе": 11 години се борих за свое детенце

Ин витро не прави бебета, ин витро създава семейства КОЯ Е ТЯ Мария Янева е международен съдия, арбитър към Московски арбитражен съд на Руската федерация, председател на Софийския арбитражен съд към Сдружение МАПА, председател на Международната асоциация за правосъдие и арбитраж и председател на фондация "Искам бебе"

Кака Лара става тъща

Кака Лара става тъща

Горчиво ще скандират съвсем скоро кака Лара и Владо Береану. Дъщеря им Бернарда се сгоди за приятеля си Сотир Мелев. По случай третата година от старта на тяхната връзка Сотир коленичи пред Бенджи и иска ръката й. За щастливото събитие се похвалиха и двамата актьори, като публикуваха снимка на пръстена в социалните мрежи. "3 години. Обичам

Бари, върни се!

Бари, върни се!

Три месеца не могат да хванат псето, изминало стотици километри  Кучето се появява като фантом край блокове, детски площадки и селски мегдани  Куче фантом от 3 месеца кръстосва Софийското поле. Неуловимият Бари един ден е в село край столицата, а на следващия ден се появява сигнал, че е забелязан в жилищен комплекс в града

Цвети Разложка в Дубай по женски

Цвети Разложка в Дубай по женски

В компанията на няколко дами Цвети Разложка почива в Дубай. Миската е там заедно с още няколко носителки на корони за красота, като се наслаждават на топлото време и космополитната архитектура в емирството. Освен с дамите Разложка е и със сина си, а двамата се снимаха насред пустинята. Снимки:

Мис България забърса нов милионер

Мис България забърса нов милионер

Радинела забрави възрастното си гадже, празнува рожден ден с новия в Дубай Адреналинка и миска! Какво повече да иска един мъж от гаджето си?! Новият на Радинела Чушева получава и двете накуп, отблагодарява й се с почивка в Дубай. Ради успя да завърти главата на роден богаташ и за отрицателно време забрави далеч по-възрастното от нея гадже

Най-коментирани

Трусове в "Ювентус"

Трусове в "Ювентус"

Само Роналдо не стига, пишат в Италия "Ювентус" отново се издъни в Серия "А" и напрежението в клуба е на път да ескалира. "Старата госпожа" завърши 1:1 с "Верона", въпреки че поведе с гол на Кристиано Роналдо. Така шампионът все повече изостава от лидера "Интер" в битката за титлата, макар и с мач по-малко

Разследват Руби Мае

Разследват Руби Мае

На Руби Мае не й върви в последните дни. Първо стана ясно, че се е разделила със звездата на "Тотнъм" Деле Али след 5-годишна връзка. Веднага след това моделката попадна под ударите на закона. Полицията започна разследване срещу нея. Причината е клип, който качи в социалните мрежи. Той показа как снима двама мъже в съседна кола

Огромни загуби за Тамара

Огромни загуби за Тамара

Дъщерята на бившия собственик на Формула 1 Бърни Екълстоун - Тамара, понесе огромни загуби. Бизнесът на богатата наследничка е на червено. Загубите на фирмата за красота на Тамара са около 23 млн. паунда. Това показват счетоводните документи, подадени през ноември 2019 година. Екълстоун притежава 75% дял от бизнеса. Той е оценяван на 215 млн

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

"Зелен коридор" за ваксиниране срещу COVID-19 в болница "Пирогов" ще възстанови работата си утре в 13 ч., съобщиха от лечебното заведение в социална мрежа. От 9.00 до 17.30 ч. ще се извършва имунизация и реимунизация на лицата, попадащи в четирите фази на Националния ваксинационен план, включително хората на и над 65 години и хронично болните

Наши проститутки се млатят във Франкфурт

Наши проститутки се млатят във Франкфурт

Вирусът изяжда хляба на секструженичките Жриците се бият за по-апетитни места, окупират спирки и училищни дворове Хората в петия по големина германски град Франкфурт на Майн пропищяха от български проститутки. Всички жрици там са наши гурбетчийки, но заради липса на клиенти се стигало до сблъсъци за по-апетитни места

Джордан на сцената

Джордан на сцената

Футболната любимка Кати Прайс-Джордан, се завръща на сцената. Сексбомбата ще опита да възобнови певческата си кариера, която трудно може да се нарече успешна. Тя ще участва на лондонски фестивал това лято. Освен нея сред звездите на сцената там ще е и друга бивша футболна половинка - Черил Туиди. Фестивалът Mighty Hoopla ще събере 15 000 меломани

Цвети Разложка в Дубай по женски

Цвети Разложка в Дубай по женски

В компанията на няколко дами Цвети Разложка почива в Дубай. Миската е там заедно с още няколко носителки на корони за красота, като се наслаждават на топлото време и космополитната архитектура в емирството. Освен с дамите Разложка е и със сина си, а двамата се снимаха насред пустинята. Снимки:

Виктория е най-богата

Виктория е най-богата

Шакира и Колийн следват г-жа Бекъм Виктория Бекъм е най-богата футболна съпруга в света. Тя оглави класацията на вестник "Сън". В нея влизат дамите, които сами са заработили парите си. Виктория е абсолютната номер 1 със своите 360 млн. паунда. Немалка част от тях са от участието й в най-успешната момичешка група за всички времена "Спайс Гърлс"

Милена с подарък пенсия за ЧРД

Милена с подарък пенсия за ЧРД

Часове след рождения си ден рокаджийката Микена Славова бе зарадвана от Министерството на културата. Тя попада в новия списък с изпълнители, които ще получават парични възнаграждения в срок от три години. Милена, която преди дни чукна 55 години, и още 91 творци ще взимат между 350 и 700 лв. за приноса си за българската култура

Гълъбинов напуска "Специя"

Гълъбинов напуска "Специя"

Нападателят Андрей Гълъбинов напуска "Специя" след края на сезона, пише авторитетният портал Tuttomercatoweb. Българинът е резерва в последните мачове и няма да продължи договора си, който изтича през лятото. Треньорът Винченцо Италиано бе обявил Гълъбинов за лидера на отбора, но от началото на годината почти не разчита на него

Наши проститутки се млатят във Франкфурт

Наши проститутки се млатят във Франкфурт

Вирусът изяжда хляба на секструженичките Жриците се бият за по-апетитни места, окупират спирки и училищни дворове Хората в петия по големина германски град Франкфурт на Майн пропищяха от български проститутки. Всички жрици там са наши гурбетчийки, но заради липса на клиенти се стигало до сблъсъци за по-апетитни места

Цвети Разложка в Дубай по женски

Цвети Разложка в Дубай по женски

В компанията на няколко дами Цвети Разложка почива в Дубай. Миската е там заедно с още няколко носителки на корони за красота, като се наслаждават на топлото време и космополитната архитектура в емирството. Освен с дамите Разложка е и със сина си, а двамата се снимаха насред пустинята. Снимки:

1079 новозаразени с коронавирус у нас, 12,7% от тестваните, 1643 излекувани

1079 новозаразени с коронавирус у нас, 12,7% от тестваните, 1643 излекувани

1079, с 602 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Направени са 8476 теста, от които 5742 са PCR, а 2734 са с бърз антигенен тест, показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 12,7% от пробите са положителни. Така общият брой на потвърдените случаи от

Саня Борисова е сама

Саня Борисова е сама

"Сама съм. В момента няма мъж в живота ми." Това разкри актрисата Саня Борисова. За последно красавицата бе с Ники Илиев. Двамата се разделиха след дългогодишна връзка. Саня не страда от това, че е е без мъж. "Не трябва да се изживяваме като половинки на някого или нещо, а да сме себе си", категорична е бившата на Ники Илиев

Михаела Филева започна с пътуванията

Михаела Филева започна с пътуванията

След почти едногодишна пауза Михаела Филева отново започна с пътешествията. Красивата изпълнителка е страстен почитател на обикалянето на света. И ето че след като ситуацията с CoOVID-19 тук-таме се подобрява, Филева се качи на самолета и отпраши за чужбина. С нея, разбира се, е и гаджето й Стефан. Двойката сподели фотос от аероплана

Галена размаза Преслава

Галена размаза Преслава

Пореден удар нанесе Галена на Преслава. Родената в Смядово изпълнителка бе избрана за "Фолкидол" в категория жени. На второ място остана вечната конкурентка на Галена - Преслава. Разликата в гласовете между двете е огромна. Галена води с повече от 5000 вота. На почетната стълбичка се качи и ДесиСлава

Пресъхнаха каналите във Венеция (Снимки)

Пресъхнаха каналите във Венеция (Снимки)

Прочутите венециански канали почти пресъхнаха, предаде БНТ. Любимият на туристите град представлява странна гледка заради отлива, който остави каналите му сухи. На места нивото на водата е 48 сантиметра, лодките и гондолите стоят неизползвани. Пресъхналите канали не са съвсем необичайни за Венеция. Основният враг на Серенисима обаче са

Мис България забърса нов милионер

Мис България забърса нов милионер

Радинела забрави възрастното си гадже, празнува рожден ден с новия в Дубай Адреналинка и миска! Какво повече да иска един мъж от гаджето си?! Новият на Радинела Чушева получава и двете накуп, отблагодарява й се с почивка в Дубай. Ради успя да завърти главата на роден богаташ и за отрицателно време забрави далеч по-възрастното от нея гадже

Кой отряза главата на Красен Терориста?

Кой отряза главата на Красен Терориста?

Висаджията започва с отвличане на самолет Обезглавяването му е дело на близки, смятат разследващи Четирима недоволни от социализма младежи отвличат самолет с идеята да избягат от комунистическия режим, но ги обезвреждат, след което единият от тях - Красен Гечев-Терориста, получава амнистия, трупа пари на гърба на ВИС и накрая намират главата му

Гущерова обикаля без маска

Гущерова обикаля без маска

Не иска да се ваксинира Малко по-спокойна съм, но се пазя - казва плеймейтката На този етап няма да се ваксинирам! Това призна ексклузивно пред "България днес" Светлана Гущерова. Бизнес дамата, която неведнъж разкрива, че се страхува от вируса, споделя, че ваксинацията я притеснява и няма доверие в нея