Стефан от Иран - от бежанец и бездомник до филмов продуцент (ВИДЕО)

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Мехран от Иран е щастлив в България / Снимки: Личен архив

Мехран от Иран е щастлив в България / Снимки: Личен архив

Историята на Мехран от Техеран, който празнува на Стефановден. И който без документи живее и твори в България от 10 години.

Роден и израснал в Иран. Избягал първо от ареста в Техеран, а след това в България след участие в протести срещу президентския избор на Махмуд Ахмадинеджад в размирната столица. 10 години живот у нас, през които сменя леглото в лагера за чужденци в Бусманци с пейката в парка, работата в автомивка и дюнерджийница до създаването на филми за човеци с неговата орисия. Това е Мехран от Техеран, който празнува на Стефановден. Защото българското му име е Стефан.

"През 2009 г. имаше избори за президент в Иран. Много хора в страната очаквахме досегашният президент да не бъде избран. Но това не се случи и започнахме протести. Мислехме, че можем да свалим този режим и да го заменим с друг. Но за съжаление нещата тръгнаха по друг начин. Разбрахме, че всичко е измама. Хванаха ме веднъж, след това втори път и се наложи да избягам от районното", разказа пред "България Днес" 35-годишният мъж.

Останалите задържани в полицията доверяват на Мехран, че ако бъде вкаран в затвора, е възможно дори да бъде екзекутиран. Планът е ясен - трябва да избяга.

"Престорих се на болен, за да ме заведат в болница. Оттам успях да избягам, защото не могат да ме контролират, като вляза", продължава иранецът. Близо една година живее при свой приятел в друг град. През това време разбира, че на няколко пъти е търсен на домашния му адрес с призовки за явяване пред органите на реда.

"Тогава се запознах с един човек, който ми каза, че не мога повече така да живея и ще ме свърже с негови приятели, които да ме изкарат извън страната. Свързахме се и човекът ми каза, че мога да отида в Германия, Италия, България. Бях чул преди това, че България е много красива страна", спомня си Мехран. Мъжът не се двоуми много, събира багажа и тръгва.

"Прекарахме около седмица в Истанбул, после стигнахме до Одрин. Бяхме двамата с мой приятел. Там шофьор ни закара близо до границата. Имаше ограда около метър и половина. Прескочихме я и дори не бях сигурен, че това е България. Пеша стигнахме едно село, хванахме такси до София и вечерта бяхме вече тук", разказва Мехран. В столицата иранците отиват в близко районно полицейско управление. "Вкараха ни в Бусманци - затворен лагер за чужденци. Бяхме там с моя приятел 37 дни. Благодарение на един арабин, който преди е бил в България и е понаучил езика, успях да науча и аз много думи", казва той. От лагера иранският гражданин излиза на 13 декември 2010 г. Успява да си намери работа като помощник-готвач в хотел-ресторант в Бояна. Но след като заведението фалира, мъжът остава на улицата.

"Вече нямах право да работя, защото трябваше да се мине една година от заявлението за работа според тогавашния закон. За съжаление станах бездомник, спях по пейките в парка и където намеря. Докато случайно ме свързаха с иранец, който имал търговия с дюнери на морето. Работих до края на септември, събрах пари и се върнах в София", разказва още Мехран.

След това той намира работа в автомивка, фирма за компютри, в строителството, в склад в хипермаркет. Забравя за периода на скитничество и дори пише книга на персийски език за повратностите на живота. Но не намира издателство, което да издаде книгата му.

Постепенно Мехран, чието българско име вече е Стефан, започва да твори. Наред с любимите си черно-бели фотографии на значими места и пейзажи в страната през 2018 г. заснема късометражния филм "Клоун". "Той разказва, че всички хора сме клоуни. Преструваме се, че сме щастливи и добри. Той казва, че ако не искаш да се преструваш на щастлив, прави това, което е правилно, и махни маската, живеейки нормално", споделя Мехран-Стефан, който междувременно си купува бас китара и се научава да свири.

Сега е на ход друга мащабна идея - филм за бежанците. "В тази лента искам да кажа, че много хора бягат от страната си и заслужават да живеят спокойно в други държави. А има и други, които идват, без да учат, и чакат само помощи от държавата, без да искат да работят. Надявам се да имам достатъчно пари за лентата и да се получи добре. Ако получа статут, ще мога да я регистрирам на фестивали в Румъния, Русия и други държави", разкрива иранецът на чудесен български език.

Мъжът живее на квартира в етаж от къща в тих столичен квартал. За десет години у нас се променя коренно. Докато преди идването в България е пушел, пиел алкохол и ядял много месо, тук забравил цигарите, пийва само по важен повод и е вегетарианец, обичащ и бранещ животните.

Все още не е женен и няма деца. Но и да поиска, няма как да се случи поне засега, тъй като цяло десетилетие вече не може да се сдобие с български документи за самоличност. Нито да създаде официално метъл бандата си, за което мечтае. Както и петте песни, на които пише музиката и текстовете. Още повече да запише "Биология" в Софийския университет, каквато мечта има.

Мехран, който отдавна е интегриран по безупречен начин в българското общество, е част от стотиците чужденци без постоянен статут у нас. Няма и законов път, по който да легитимират съществуването си.

Какво означава да си човек без документи в България? Не можеш да работиш законно, не можеш да наемеш квартира, не можеш да отидеш на лекар, не можеш да шофираш или да учиш. Не можеш дори да се ожениш или да се запишеш като родител в акта за раждане на собственото си дете. Разчиташ на добрата воля на приятели да ти помагат да преживяваш и живееш на ръба, извън системата и в постоянен страх и напрежение.

Тези хора попадат в затворен кръг - не могат да бъдат изведени от България, по правни, хуманитарни или практически причини - няма законово установен ред да получат документи - живеят нелегално в България, изключени от всички системи на общественото устройство.

Орисията на Мехран споделя и Саади Нури от Афганистан, която от пет години живее в България със своето семейство. "В Афганистан има страх, има бомби. Как да живееш там"? А Бисонг Джекоб Ену от Камерун, който от осем години е у нас също без документи, иска да се развива като певец.

Тримата се включват активно в кампанията за законодателна инициатива, която да урежда статута на лицата без документи в България. Инициатор е Центърът за правна помощ - Глас в България.

„В мнозинството държави в Европа, а и извън нея, съществуват законодателни механизми, чрез които този проблем да бъде разрешен. Те предоставят възможност на хората, които са пребивавали в страната без документи за период от поне няколко години, не са нарушавали закона, създали са трайни лични и социални връзки, работили са и са се интегрирали в обществото, да кандидатстват за право на пребиваване. В България такива законодателни пътеки липсват. Затова ние апелираме към законодателните власти да обсъдят и приемат законови разпоредби, които да дадат възможност на тези хора наистина да станат пълноценни членове на обществото и да допринасят към него, което е и мечтата на всеки от тях“, споделя пред „България днес директорът на фондацията адв.Диана Радославова, която в коалиция с други неправителствени организации и юристи разработили конкретни текстове към Закона за чужденците в Р. България.

Предложенията могат да се прочетат тук, заедно с подробно описание на проблема и обосновка. Който желае, може да се разпише в онлайн петицияза уреждане на статута на хора в България без документи тук. 

Мила Роберт с кокошка на каишка

Мила Роберт с кокошка на каишка

Какво ли не сте виждали, но ако си мислите, че хората, които си извеждат котките с каишка навън, са странни, то помислете пак! Ето, Мила Роберт например, си води на повод кокошка. Много модерно, много "уау", много еко! Пък и от време на време дава продукти за

Щерката на Ванко 1 с яке в солариума

Щерката на Ванко 1 с яке в солариума

Много нетипично - да се печеш в солариума с дрехи! Но ето че е възможно. Демонстрира го Ивана Главчева, дъщерята на скандалния рапър Ванко 1, който търкаше нара години наред. Брюнетката е по кожено яке и боти в солариума - а как ще хване шоколадов

Глория баба и половина!

Глория баба и половина!

Щерката на примата се върна на работа три месеца след раждането на бебето Баба за пример се оказа примата на фолка Глория, видя "България Днес". Всяка свободна минута голямата звезда прекарва в грижи за първородната си внучка. Смяна на памперси, хранене, приспиване и разходки - нищо не може да се опре на баба Гло

Тръгва риалитито "Ергенът"

Тръгва риалитито "Ергенът"

Най-вълнуващото романтично риалити "Ергенът" ще завладее България съвсем скоро през ефира на bTV. Покорило сърцата на милиони зрители в над 31 държави в света, "Ергенът" реализира 25 успешни сезона само в САЩ. Романтичното приключение проследява пътя на 20 дами към сърцето на един-единствен мъж, който в края на пътешествието има възможност да

Най-четени

Мария Игнатова: Бременна съм!

Мария Игнатова: Бременна съм!

"Бременна с идеи съм!" - така се пошегува Мария Игнатова. Водещата, която бе последното лице на "Папараци", вече готви нови проекти. Блондинката най-вероятно отново ще е на екран от есента, но вече в екипа на Маги

Съпругата на загиналия летец: Обичам те, ще се видим отново!

Съпругата на загиналия летец: Обичам те, ще се видим отново!

"Извървя целия път - от мечтата да станеш пилот, през реалността - да бъдеш такъв, до края да останеш завинаги в небето!" Този трогателен пост е написала съпругата на загиналия летец майор Валентин Терзиев Димитрина Попова. Жената е съкрушена от тежката загуба. "Светъл път към небесните висини! Ще се видим отново - там горе! Обичам те

Националното следствие нищи изчезването на Янек

Националното следствие нищи изчезването на Янек

10 месеца след мистерията в Дупница 43-годишният Миланов потъва вдън земя след среща с бивш гард на мафиотите Галеви Националната следствена служба (НСлС) поема разследването за изчезването на 43-годишния дупничанин Янек Миланов, научи "България Днес". До прехвърлянето на случая в София се стига след искане на окръжната прокуратура в Кюстендил

101-годишната Тодорка Йончева: След 70 почват хубавите години! (видео)

101-годишната Тодорка Йончева: След 70 почват хубавите години! (видео)

"След 70 години започват спокойните и хубави години! Тогава децата са пораснали, имате внуци, или ги гледате или те ви гледат и можете да се насладите на неща, които харесвате. Аз цял живот за това се моля - да ми даде Богородица още силици, за да се движа, да имам работа, да плета, рисувам, да оцветявам книжки и да слушам опера

9 юни - черен ден за българската авиация

9 юни - черен ден за българската авиация

Рискови маневри и силен вятър свалят военни машини  Последните три авиоинцидента се случват на тази дата  9 юни е черен ден за българската авиация. Последните три тежки инцидента с военни летателни апарати се случват точно на тази дата или около нея. Днес 47-годишният майор Валентин Терзиев падна във водите на Черно море

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Близнаците с концерт в емирството за прослава на България Престижна покана от Дубай получиха близнаците Хасан и Ибрахим. На клавирните виртуози е предложено да се включат в културната програма на изложението ЕКСПО 2020 - Дубай, което заради пандемията ще се проведе тази и следващата година. "Горди сме да съобщим

Предложение за брак в операционната зала

Предложение за брак в операционната зала

Любов по време на пандемия  Мозъчният хирург Стефан, който е консултант на "Откраднат живот", поиска ръката на медицинската сестра Таня  Предложение за брак в операционната зала на "Пирогов". Мозъчният хирург д-р Стефан Овнарски поиска ръката на любимата си - медицинската сестра Таня Цветанова, сред скалпели и апаратура

Щерката на Зуека снима с холивудска звезда

Щерката на Зуека снима с холивудска звезда

Дъщерята на Зуека - Девина, снима филм с участието на Лийм Нийсън. Наследничката на Васил Василев играе редом до холивудската знаменитост във филма "Memory", който се снима у нас. Щерката на водещия на "Капките" успява да се докосне и до Моника Белучи. Секс иконата е част от същия проект. Василева наскоро призна

Аби спира с децата

Аби спира с децата

Бившият английски национал Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси не смятат да увеличават повече семейството си. Моделката вече дари мъжа си с четири деца и няма намерение да ражда повече. "Боже, не!", така отговори и бившият нападател на въпрос обмислят ли да имат и пета рожба. Самата Аби сподели наскоро

Нови водещи в Нова

Нови водещи в Нова

Мирослава Иванова и Марина Цекова се завръщат в ефира на NOVA през юни. Те ще водят две от най-предпочитаните актуални предавания сред телевизионните зрители в активна възраст – „Здравей, България“ и „Събуди се“. Мирослава Иванова и Виктор Николаев са новата екранна двойка на сутрешния блок от 21 юни.  Марина Цекова пък ще ни буди всеки уикенд

Най-коментирани

Северна Македония се жалва

Северна Македония се жалва

УЕФА да разследва за расизъм поведението на австрийския национал Марко Арнаутович, който се нахвърли с обиди срещу Езджан Алиоски. С такъв призив излезе Футболната федерация на Северна Македония. Арнаутович вкара последния гол при победата на неговия отбор с 3:1 над северномакедонците на Евро 2020. "Подадохме официално оплакване до УЕФА с искането

Мила Роберт с кокошка на каишка

Мила Роберт с кокошка на каишка

Какво ли не сте виждали, но ако си мислите, че хората, които си извеждат котките с каишка навън, са странни, то помислете пак! Ето, Мила Роберт например, си води на повод кокошка. Много модерно, много "уау", много еко! Пък и от време на време дава продукти за

Азис го прави по-добре от Мадона

Азис го прави по-добре от Мадона

"Близнаци сме!", казва Азис за свой колаж със снимка на Мадона от периода й от 80-те години на миналия век. Почти близнаци - тя е руса жена, а той е тъмнокос брадат мъж. Всъщност единственото общо между тях е, че носят една и съща тениска, на която пише: "Италианците го правят по-добре". Не е упоменато какво точно, сигурно опери и катедрали..

Щерката на Ванко 1 с яке в солариума

Щерката на Ванко 1 с яке в солариума

Много нетипично - да се печеш в солариума с дрехи! Но ето че е възможно. Демонстрира го Ивана Главчева, дъщерята на скандалния рапър Ванко 1, който търкаше нара години наред. Брюнетката е по кожено яке и боти в солариума - а как ще хване шоколадов

Василев аут от ЦСКА 1948

Василев аут от ЦСКА 1948

Венцислав Василев се раздели с ЦСКА 1948 след близо две години, в които игра за "армейците". Защитникът напуска клуба след изтичане на договора му. Василев се присъедини към "червените" през юли 2019 г. Беше с основна роля в отбраната на състава при класирането за Първа лига. Василев записа 23 мача в елита и турнира за Купата на България през

Глория баба и половина!

Глория баба и половина!

Щерката на примата се върна на работа три месеца след раждането на бебето Баба за пример се оказа примата на фолка Глория, видя "България Днес". Всяка свободна минута голямата звезда прекарва в грижи за първородната си внучка. Смяна на памперси, хранене, приспиване и разходки - нищо не може да се опре на баба Гло

Рени по бельо на 52

Рени по бельо на 52

Преди две седмици Рени чукна 52, но е във форма, на която и 32-, че и 22-годишните могат да й завиждат! Плевенчанката се пусна по бельо от естетичен център, където на кушетката й правят

Гери-Никол залюби чалгар

Гери-Никол залюби чалгар

Бившият боксьор Антонио и певицата в опасна близост Нова тръпка има в живота на Гери-Никол! Яката дупара бе хваната в опасна близост с чалга надеждата Антонио. Прохождащият фолкаджия и аренби дивата бяха неотлъчно заедно на щуро парти в пловдивски клуб. Кадри от паметния купон, уловили ги ръка за ръка, доказват

Тръгва риалитито "Ергенът"

Тръгва риалитито "Ергенът"

Най-вълнуващото романтично риалити "Ергенът" ще завладее България съвсем скоро през ефира на bTV. Покорило сърцата на милиони зрители в над 31 държави в света, "Ергенът" реализира 25 успешни сезона само в САЩ. Романтичното приключение проследява пътя на 20 дами към сърцето на един-единствен мъж, който в края на пътешествието има възможност да

Диска и Американеца осъждат България за акцията срещу тях

Диска и Американеца осъждат България за акцията срещу тях

Взимат по 3 хил. евро за унизително отношение Маскирани ченгета проснали по очи Георги Илиев-Диска и Георги Ганчев-Американеца и им насочили оръжие България е осъдена в Страсбург по жалби на двама търновски бизнесмени, подсъдими за лихварство и данъчни престъпления. По 3 хил. евро обезщетение е присъдено на Георги Илиев-Диска и Георги

Петя Дикова се дипломира

Петя Дикова се дипломира

Дъщерята на Сашо Диков - Петя, завърши магистратурата си след 10 години. Пипи, както я наричат близките й, вече е дипломиран специалист по „Електронни медии” в Софийския университет". "От днес имам диплома за магистър. Винаги ще свързвам писането на дипломна работа с коликите на големия ни син. Рядко си позволявам да давам съвети

Eриксен си поръча пица. Пусна пост: Добре съм!

Eриксен си поръча пица. Пусна пост: Добре съм!

Кристиан Ериксен си е поръчал пица за обяд, разкрива "Гадзета дело Спорт". И тя му се готви на 14-ия етаж на болницата в Копенхаген от готвача на националния отбор Пер Торстенсен. Датчанинът най-вероятно ще бъде изписан още днес от болницата, защото ще трябват дни, за да се разчетат резултатите от тестовете, които са му направени

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 0.87% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 17 862 теста, oт които 4880 са PCR, а 12982 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 420 493

Галена става жури в "Гласът"

Галена става жури в "Гласът"

Галена ще смени Камелия като жури в "Гласът на България". Изпълнителката на "Мама ураган" е получила покана от шоуто да застане на мястото на колежката си. Галена веднага отговаря с "да". Новият сезон на журито ще бъде с почти изцяло нов състав. Графа и Михаела Филева са аут. От старите муцини само Иван Лечев ще запази мястото си

Орлин Горанов стана преподавател

Орлин Горанов стана преподавател

Ще предава знанията си на млади актьори Орлин Горанов. Водещият на "Последния печели" влиза в екипа на театрален колеж "Любен Гройс". Като преподаватели ще се изявяват още Борис Панкин, Мариан Бачев и Стоян Радев. "Благодарен съм на съдбата за всички нови и интересни проекти в моя живот. Да бъда преподавател и художествен ръководител в първата у

Камен Донев фучи с лимузина

Камен Донев фучи с лимузина

Лъскаво возило тип лимузина подкара актьорът Камен Донев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата яхна черно "Ауди", с което обикаля навсякъде в столицата, дори за да отиде до банката. Докато зад волана внимава на пътя, пешком Донев не пропуска да хвърли поглед на красивите момичета в кафенетата из София

Софи се раздава с потрошена ръка

Софи се раздава с потрошена ръка

Счупената ръка не пречи на фолкдивата Софи Маринова да се раздава на участие, похвали се самата тя в социалните мрежи. Въпреки сериозното нараняване ромската перла вдига на крака феновете си и не отказва покани за участия. Причината е, че като всички други изпълнители Софи не може да си позволи почивка, тъй като пандемията рязко сви приходите й

42-ма са новозаразените с коронавирус, излекувани са 93

42-ма са новозаразените с коронавирус, излекувани са 93

42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495

Аби спира с децата

Аби спира с децата

Бившият английски национал Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси не смятат да увеличават повече семейството си. Моделката вече дари мъжа си с четири деца и няма намерение да ражда повече. "Боже, не!", така отговори и бившият нападател на въпрос обмислят ли да имат и пета рожба. Самата Аби сподели наскоро

Лекарят на Дания: Сърцето му бе спряло. Съпругата на Ериксен го мислела за мъртъв

Лекарят на Дания: Сърцето му бе спряло. Съпругата на Ериксен го мислела за мъртъв

Сърцето на Кристиан Ериксен е било спряло за секунди. Това потвърди лекарят на датския национален отбор Мартен Босен на пресконференция преди минути. "Колко близко бяхме. Беше си отишъл... Сърцето заработи след първия удар от дефибрилатора... Значи бяхме на косъм", отговори той на въпрос колко близко до смъртта е бил Ериксен до смъртта