Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9421062 www.bgdnes.bg

Задържаха Алексей Навални при кацането му в Москва (Видео)

Пренасочиха самолета с опозиционера заради размирици от негови привърженици на летище "Внуково"

Главният опозиционер в Русия Алексей Навални бе задържан от полицията при пристигането си на летище "Шереметиево" в Москва, когато се канеше да мине паспортен контрол, предаде Франс прес.

Реклама

Руските затворнически служби бяха предупредили, че няма да се поколебаят да задържат Навални, който е на 44 години, още при пристигането му в Русия. Обвиненията срещу него са, че той е нарушил условията на условната си присъда. През последните месеци Навални беше на лечение в Германия след предполагаемо отравяне.

Навални, който днес пристигна в Русия след няколко месеца лечение в Германия след предполагаемо отравяне, "ще бъде задържан под стража до решение на съда" по неговия случай, се посочва в комюникето на затворническите служби.

Навални, който е на 44 години, "фигурира в списък с хора, които се издирват от 29 декември 2020 година заради многобройни нарушения на пробацията им. Той ще остане под стража до решението на съда по неговия случай, се допълва в комюникето без да се уточнява кога може да се очаква това решение.

Алексей бе арестуван без да бъде обяснена причината (...) Те не ме допуснаха до него, след като мина границата, каза пред АФП адвокатът на опозиционера Олга Михайлова.

Самолетът на руската авиокомпания "Победа", който излетя днес следобед от Берлин, трябваше по разписание да кацне към 19.20 ч. (18.20 ч. българско време) на друго московско летище - "Внуково". То обаче затвори за пристигащи полети малко преди това и той бе пренасочен към "Шереметиево", предаде БТА. 

По-рано руските сили за сигурност задържаха на "Внуково" десетки привърженици на Навални, които бяха дошли, за да го посрещнат.

Реклама

Според журналист от Франс прес, който се намира на борда на самолета, пилотът първо съобщил, че кацането ще се забави с 30 минути заради "технически проблем". След това той уведомил пътниците, че самолетът ще кацне на летище "Шереметиево", а не на "Внуково".

Навални се завърна в Русия за първи път след като през август бе отровен и откаран за лечение в Германия. Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условията по условната си присъда.

Членките на ЕС Литва, Латвия и Естония призоваха днес да се

наложат "рестриктивни мерки" срещу Русия след ареста на критика на Кремъл Алексей Навални. Това съобщи литовското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Задържането на Алексей Навални от руските власти е напълно неприемливо. Настояваме за незабавното му освобождаване, написа в Туитър външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис.

"ЕС трябва да действа бързо и ако той не бъде освободен, необходимо е да обсъдим рестриктивни мерки в отговор на този безсрамен акт", допълни литовският първи дипломат.

Руската полиция арестува Навални тази вечер при преминаването му през паспортния контрол, след като той пристигна в Москва със самолет от Германия, където се лекуваше след отравяне, припомня Ройтерс.

Реклама
Реклама
Реклама