Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9423025 www.bgdnes.bg

Лед руши паметник на Ботев

Тежки щети върху барелефа в Русе 

Щом се разтопи, камъкът ще стане на прах, казва художникът реставратор Ясен Янков 

Лед руши единствения паметник на Христо Ботев в Русе. Това алармира пред "България Днес" художникът реставратор Ясен Янков.

Реклама

Замръзнала вода има не само по повърхността на барелефа, но и във вътрешността на монумента.

"Състоянието на паметника е плачевно. При направения оглед установих, че ледът е навлязъл на дълбочина и буквално разсипва барелефа. Когато се стопи, повърхността ще се измие и ще стане на прах, защото се руши", обясни пред вестника Янков. По негови думи пораженията са заради човешка небрежност. През миналата година паметникът на Христо Ботев е бил реставриран с чук и длето, вместо да се използват фини инструменти. Така са били нанесени непоправими поражения върху покритието на камъка.

"Няма хидрофугизация, няма импрегниране, не е защитен камъкът от атмосферни влияния... Нарушена е патината, която се прави срещу различните условия на времето, и ледът е проникнал. За мен няма връщане назад и монументът е съсипан окончателно. Но когато се затопли времето, ще опитаме да го спасим. Трябва да изсъхне, а след това внимателно да се почисти от прах. Първо трябва да се направи импрегнация в дълбочина и след това да му се направи една защита с хидрофугизатор, който е специално за врачански варовик", каза още художникът реставратор. Той поясни, че в момента вместо водата да се стича по камъка, тя навлиза в неговата структура и затова има влажни петна по повърхността.

"Обидно е единственият паметник в Русе на такъв велик българин да е в такова окаяно състояние", добавя с разочарование Янков.

Той заяви, че проблеми има и с Паметника на свободата в центъра на града, тъй като се отделят цели люспи от неговата структура. Преди дни от общината обявиха, че частна фирма ще извърши почистването на монумента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама