Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9423140 www.bgdnes.bg

Дилър, шиткал дрога на таен агент, впечатлява Темида

Вместо 7 г. лежи почти 4 и е пуснат предсрочно

Марио Петров се преквалифицира и ще работи като мебелист

Дилър, шиткал дрога на агент под прикритие, впечатлява Темида! За пласиране на амфетамини за 250 бона Марио Петров е осъден на 7 г. затвор, но излежава само половината и е пуснат предсрочно. Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Делото на Марио остава в секретните архиви на съда, защото за залавянето му е използван служител под прикритие. За да не се изнасят тайни на службите, процесът е засекретен. Въпреки това репортер на вестника успя да открие за какво наркотърговецът е изправен на съд.

Реклама

Той е обвинен, че между 30 октомври 2010 г. и 13 януари 2011 г. е разпространил и държал с цел разпространение наркотици в особено големи размери - амфетамин с нетно тегло над 7 кг на стойност 215 427 лева. Според прокуратурата това се е случвало при условията на продължавано престъпление, като са осъществени 4 отделни сделки със служител под прикритие под номер 39. Първите две срещи са на паркинга пред резиденция "Бояна", на метри от домовете на висшите мъже в държавата. Третата сделка е в суши-бар в столичен мол срещу хотел "Хемус", а четвъртата - на паркинга пред симеоновския лифт.

Процесът се точи от 2012 г., като на първа инстанция Петров получава 8 г. затвор и глоба. Към наказанието му е присъединена и условна присъда на Софийския районен съд. Делото стига до Върховния касационен съд, но е върнато на втората инстанция заради пропуски при разпита на ключовия коз - свидетел 39.

Върховните магистрати се съгласяват с оплакванията на Петров и защитата му, че правата му са нарушени по повод разпита на тайния агент. Това е така, защото, за да удостовери идентичността на мистериозния служител, пред съда се явява представител на спецзвеното на МВР. Той се кълне, че разпитваният по телефона човек е същият, който е купил дрогата. Оказва се, че служителят на МВР, който се появява в съдебната зала, не е третиран като свидетел, каквото е изискването на закона. "По този начин съществено се ограничава правото на защита на подсъдимия, който изгубва възможността да събере данни за надеждността на свидетеля и да прецени неговата достоверност съобразно поведението и реакциите му на поставени въпроси", посочват съдиите.

След преповтаряне на процедурата Марио Петров получава 7 г. затвор, но делото отново е върнато заради нарушения. Те са свързани с възраженията на защитата, че присъдата се основава само на доказателства, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства (СРС), което законът не позволява. За да бъде закован дилърът, са използвани подслушване, доверителна сделка и разследването чрез агент под прикритие.

Едва в края на ноември 2017 г. Марио Петров получава окончателната си присъда и влиза в панделата. Там вместо 7 г. и половина той изкарва едва 3 г. и 9 месеца. Престоят в каторгата му се зачита за 4 г. и 9 месеца, понеже осъденият работи като чистач. Така 2 години и 2 месеца преди да изтече наказанието му, дилърът е пуснат на свобода.

Решението на съдия Иван Коев да пусне наркотърговеца наскоро е потвърдено и влиза в сила. За Марио се застъпват от затворническата администрация. "Той многократно е награждаван. Рискът от вреди за обществото и рискът от рецидив са в ниски стойности - 37 точки, подкрепя го представителят на началника на затвора.

Реклама

Това смущава прокурор Михаела Райдовска, която не споделя идеята за освобождаването на Петров. "Той е осъден за държане и разпространение на седем килограма амфетамини на стойност над 215 хиляди лева и тази характеристика определя вероятността от продължаване на престъпна дейност и след излизане от затвора. Остатъкът от наложеното му наказание е значителен", вайка се обвинителката. Тя е озадачена от тезата на затворническата администрация.

Обикновено началството на пандиза и прокуратурата са на едно мнение относно свободата на пандизчиите, но случаят на Марио предизвиква раздор. От своя страна защитата изтъква как с работата си зад решетките осъденият дилър е успял да изплати наложената му глоба. Режимът му е сменян от строг през общ до лек, ползвал е ежемесечен отпуск и е награждаван с домашен отпуск. "Съжалявам за деянието, което съм извършил. Моля да ми бъде даден втори шанс", примолва се Марио на Темида.

Така той омилостивява магистратите, които го пускат предсрочно, но му налагат пробация за оставащия срок от наказанието. На свобода дилърът ще се преквалифицира в мебелист. Мебелна фирма от Перник обещава да го назначи на работа и дори вече го е пратила на квалификационен курс.

   Провокация към престъпление

Че е провокиран да извърши престъплението от служителя под прикритие, се жалва Марио Петров. Той иска да се установи дали е бил провокиран и дали върху него е упражнен натиск от страна на тайния агент и правоохранителните органи. Поради това делото е върнато втори път, тъй като оплакванията му остават без отговор.

Освен от провокация дилърът се жалва, че двете поемни лица, присъствали на последната сделка при лифта, са заинтересовани, тъй като са служители на МВР. Задача на поемните лица е да следят за законността на действията на полицията, но практиката по шумни дела показва, че често са викани курсанти от Академията на МВР за тази цел.

Реклама
Реклама
Реклама